Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

Общо 165 от многофамилните сгради в Габрово са допустими за включване в програмата „Национална програма енергийна ефективност“. Дванадесет са габровските сдружения, вписани в регистъра на заявените искания за финансиране по програмата в началото на юни. Десет са сключените договори за целево финансиране. Докато в други градове хората се надпреварват да сключат договори за безплатно обновяване на жилищата си, то в Габрово засега мераклиите се броят на пръсти. Защо хората продължават да гледат с недоверие и скептицизъм на топлоизолацията на жилищата, коментира областният управител Николай Сираков:

 

- Жалко,че предприемчивостта на габровци този път им изневери. Заради недоверчивостта и мнителността им градът изостава със саниране. В Благоевград, например ще се топлоизолират почти всички блокове. Странно е, че непрекъснато чуваме "Колко добре ни беше при социализма, всичко беше безплатно!" Ето сега държавата иска да безплатно да ни санира жилищата и блоковете, а ние се дърпаме, мислим, че има някаква уловка! Уловка няма, пари няма да ни искат, няма да ни вземат апартаментите, няма да ги ипотекират! Дано веднъж за винаги го разберат хората. Блоковете, които ще се топлоизолират безплатно по програмата за енергийна ефективност са обикновено стари панелни блокове и не е далеч времето, когато нещата с тях могат да станат критични.  Ангажимент на собствениците е да се грижат за тях, но те почти не го правят. Идеята е сега всички блокове да бъдат обновени и укрепени.

Питам тези граждани, скокът на годност на чиито блокове изтича, какво ще правят? Ще трябва да съберат всички от сградата пари да ги ремонтират и възстановят? Не ми се вярва да го направят, предлага им се това да стане безплатно -  не вярват. Предстои технически преглед на блоковете срещу заплащане. Ако блокът е в процедура на саниране, тази такса отпада.

Другото важно нещо е конструктивното обследване, какво по-важно от това да знаеш здрави ли са панелите, има ли промени в конструкцията на сградата. Още повече, вече има случаи на сринати или наклонени блокове. Ако след обследването се наложи някакви ремонти, те също се поемат от програмата. Иначе сами трябва да плащаме, ако искаме да живеем в сигурно жилище. Топлоизолацията, смяната на дограмата спестяват средства за отопление.

Мнозина, които вече са го направили, не губят нищо. Ако топлоизолацията им е в стандартите, не се пипа, ако не е, се прави по програмата наново. Ако не е топлоизолирана цялата сграда, а само няколко апартамента, е като да искаш да си стоплиш тялото, но да си сложиш само ръкава на балтона.

- Хората се колебаят, защото в социалните мрежи, в разни сайтове непрекъснато ги предупреждават, че няма безплатен обяд, че безплатно е сиренето само в капана за мишки, че рано или късно санирането ще ни излезе през носа и ще си платим с лихвите?

 - Санирането съвпадна с предизборния период и политическите опоненти се възползват от това за антикампания на санирането. Някои партии нямат интерес санирането да се случи. Лично аз съм съгласен някой да ми санира безплатно къщата, дори да е предизборно, от която и партия да е! Какво от това? В последните години всяка година има някакви избори. Какво да правим тогава, нищо да не започваме, щото е преди избори?!  Този път наистина не разбирам хората, даваш им нещо безплатно и те се дърпат. Всъщност то не е безплатно. Плаща го държавата, взела е заем 1 млрд. лв. от Българска банка за развитие. Разбирам, ако се сърдят тези, които няма да бъдат санирани, а то ... А колкото за капана за мишки и сиренето казвам: Който вижда капани, все ще попадне в тях. Който иска нещата да се случва, вижда как се случват. Защото , ако не бъдат санирани сега, след 15-20 години ще трябва да напуснат блоковете си, защото ще станат негодни за живеене.

-  Вече се страхуваме да сложим подписи под какъвто и да е  документ, стават толкова измами, толкова сме лъгани?

- Единствените подписи, които полагат хората е за създаване на сдружение на собствениците и за това, че дават съгласие Общината да сключи договор с нея. Ако тя одобри документите на сдружението. С този договор се дава право на Общината да предприеме дейности по санирането за сметка на държавата. Подписва се тристранен договор между Общината, банката и държавата /областната администрация/. Попитайте някой от десетината блока в Габрово, които вече са сключили договор с Общината, да е подписвал нещо друго - за кредит с банка, за лихви, за срокове на изплащане? Хората от сдружението, т.е. собствениците в блока, ще могат да наблюдават процеса на саниране, ако видят нередности, веднага могат да сигнализират, в крайна сметка собствениците ще подпишат документите да приемане на готовия обект. Материалите, одобрени за санирането са със висок стандарт, ако фирмата, която работи по блоковете ги замени с по-евтини, ще бъде санкционирана сериозно. Има строителен, инвеститорски контрол. А и зоркият поглед на обитателите на блоковете.

- Наскоро се проведе заседание на Северен Централен регион, стана ясно, че вие сте избран за председател?

- Председателят се определя на ротационен принцип. През следващите 6 месеца е мой ред да поема председателството. За зам.председател на Регионалния съвет бе избрана Таня Христова, кмет на Габрово. Веднъж на 3 месеца председателят свиква заседание, на което от регионалното министерство се свеждат показателите за развитието на региона. На последното стана ясно, че според данните на Националния статистически институт Габрово стои много добре по показатели, като ниво на безработица, средната работна заплата, в сравнение с други градове от Северния регион, който обхваща областите Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра.  Отчетено бе и изпълнението на оперативните програми за изминалия програмен период.

- Станахте областен управител на 6 месеца, харесва ли ви работата, как се справяте с проблемите?

- Важно е, човек да намери смисъл в работата си. Когато притежаваш страст и умение, няма значение каква робота работиш, тогава ти е интересно. Опитвам се да бъда полезен с това, което върша. В момента няма някакви големи събития при нас, вършим си наглед скучната, но и доста  важна административна дейност. Вървят изплащанията по отчуждените земи по трасето на Западния обходен път, досега сме изплатили 181 хил. лв.Теми с продължение
News management powered by Xpression News