Новините от Габрово и региона


 

Мариана ДИМИТРОВА

Извънредно заседание на Общинския съвет ще се проведе следващата седмица в четвъртък, 9 юли, което ще бъде посветено на провеждането на референдум за това да има или да няма в Габрово тролейбусен транспорт. През последните два месеца горещата тема бе повод за много спорове и дискусии и в Общинския съвет, и в социалната мрежа.

Почти двучасов разгорещен дебат се проведе преди дни на последното проведено заседание на местния парламент, на което се взе решение да се премахне контактната мрежа и да се демонтират съоръженията, обслужващи тролейбусния транспорт в града. Общинските съветници от БСП настояваха точката да бъде оттеглена от дневния ред за следващо заседание, като идеята им бе първо габровци да се произнесат да има или да няма тролеи и едва тогава местният парламент да вземе решение.

"Тече подготовка за референдума. Нека да се изчака малко. Не виждам нищо фатално в забавянето с месец или два. Не знам защо толкова много се бърза от страна на управляващите. Може би имат други подбуди?

Категорично отхвърлям всякакви внушения, че идеята за референдум е политически акт, целящ предизборна кампания. Ако преди година и нещо, по това време, или две години, управляващите бяха пристъпили към това решение – и тогава ние щяхме да реагираме по същия начин. Заставаме зад развитието на тролейбусния транспорт и не приемаме такива обвинения, нападки и евтин популизъм от страна на народни представители от управляващата партия", заяви на пресконференция малко преди провеждането на заседанието на ОбС Кристина Сидорова, председател на местните социалисти.

Според водача на групата общински съветници от БСП в местния парламент арх. Иван Николов тролейбусният транспорт навсякъде по света се е доказал като най-подходящ за градска среда. "Всички анализи на световни фирми, занимаващи се с този вид транспорт, стигат до заключението, че той е най-мобилният, бързо реализуем и много по-евтин от другия вид – автомобилния", информира Иван Николов.

Според доклад-анализ на Министерството на транспорта, поръчан от премиера Бойко Борисов, се доказва че дори с изграждането на нова цялостна мрежа и закупуване на нови тролеи, тролейбусният транспорт излиза с 12% по-евтин, отколкото автобусния.

 "Ако допуснем съществуващата сега тролейбусна мрежа да бъде премахната и нарязана за скрап, считам, че това престъпление", категоричен бе Иван Николов.

По време на заседанието на местния парламент Кристина Сидорова постави и въпроса към кмета Таня Христова в кой момент точно е бил променен проекта за Водния цикъл, според който на кръговото кръстовище до Консултативна поликлиника е трябвало да се поставят тролейбусни стълбове, каквито сега няма.

След разгорещени дебати в крайна сметка с гласовете на управляващото мнозинство Общинският съвет взе решение за демонтаж на техническите съоръжения, които са предназначени за обслужване на тролейбусната мрежа в Габрово. Единствено отпадна решението за демонтажа на вградените подземно кабелни линии. По време на заседанието стана ясно, че те са закопани направо в земята и демонтажът им би предизвикал разкопаването на тротоари и друга пътна надземна инфраструктура. Със средствата от продажбата на дълготрайни материални активи на тролеите ще бъде дадена възможност на дружеството да поеме глътка въздух и спокойно да извършва своята дейност по транспортното обслужване на гражданите, са мотивите управляващите.

Междувременно стана ясно, че се подготвя протест на гражданите в Габрово срещу взетото на 25 юни решение от местния Общински съвет за ликвидиране на тролейбусния транспорт, контактната мрежа и разпродаването за скрап на техническите съоръжения, предназначени за обслужване й, което се очаква да се състои в петък, 3 юли, на пл. "Възраждане" пред Общината.

Протестът ще е под надслов "Долу ръцете от тролейбусния транспорт", а негов организатор е Любомир Линков, областен координатор на ПП "Атака" в Габрово. От 1 юли, сряда, стартира и подписка в защита на тролейбусния транспорт и отмяна на решението на ОбС за разпродажба на активите, които го обслужват.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News