Новините от Габрово и региона

  Женина ДЕНЧЕВА

Крайният срок на реконструцията и строителните работи на парк Маркотея  е 28 септември. Обектът се финансира в рамките на интегрирания проект за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда на Габрово и е на стойност над 1.5 млн.лв. по оперативна програма "Регионално развитие".

  На обекта се работи, фирмата - изпълнител, спечелила обществената поръчка Сънником ЕООД, спазва строителните графици, няма просрочване. Разбиване на скалите в парка, където ще има две сгради отне доста време на фирмата, но забавянето е вече наваксано, обясни зам.кметът арх. Николай Меразчиев по повод сигнали на граждани, че в парка не се работи интензивно.

 

Друго не можем да направим, освен непрекъснато да контролираме строителните работи. Вече е започнало изграждането на сградите там, готова е част от велоалеята, положени са ел.инсталации за осветлението. Все пак има почти три месеца до крайния срок и засега няма индикации сроковете да не бъдат спазени, уточни Меразчиев.

Така, че наесен би трябвало да се разхождаме в обновения парк, създаден през 60- те години. Над 30 години той е изоставен, езерото пресъхнало, пейките изпочупени, алеите обрасли, ценна растителност е унищожена. Не е останал и помен от лодките, които са плавали по бистрите води на езерото, возещи влюбени двойки, нито от атрактивния зооокът.

Целта на проекта е паркът отново да превърне в любимо място за забавление на габровци, обяснява арх. Мария Хлебарова, главен проектант на обекта. Нейният колектив спечели конкурса за реставрация на парка, обявен от Община Габрово.

Творческият екип си е представил средната зона на парка като една градска дневна стая, в която е разстлана "пъстра черга". Това се получава от комбинация на зелени площи, храстовидна растителност и различни видове разноцветни настилки.  Настилките са от ценната сибирска лиственица, от бетон и естествени павета, дървесни талпи, трошен камък и минерали, ударопоглъщаща каучукова настилка.

Там се строят две интересни сграда, любопитното е, че те са вдълбани в земята, "пъхат се" в ската, погледнато отдалеч се виждат само покривите им,  върху които ще е насадена растителност, която се слива с зеленината на ската. В едната къщичка ще бъде настанена администрацията, няма как да мине без обслужващ персонал, домакин, охрана. А в другата сграда ще се помещава малко заведение, ще има и санитарни възли. Предвиден е и нов паркинг.

Запазена е чешмата, която и сега се ползва от хората от квартала. Около нея ще бъде създадена зона за отдих.

Идеята е да се опази ценната растителност в парка - явор, смърч, брези и липи, чинари. Дърветата образуват зелена стена откъм булеварда. Някои от остарелите върби ще бъдат отстранени, ще се посадят нови дървета.

Предвидено е обновяване на алеите и създаване на нови велоалеи, детските площадки и спортното игрище, което основно се обновява. То ще се ползва от децата от близкото училище, а в извънучилищните часове - и от всички посетители на парка. То ще бъде покрито с подходяща настилка, като на стадиона, а не с асфалтова. Там ще могат да се организират и малки състезания. Ще има и трибуни за зрителите.

Основната атракция на парка - езерото, освен че ще бъде основно почистено, но и ще бъде надградено с 50 см. Ще бъда запазени двата гърбави моста, реставрира се и фарът. На островчето в езерото ще бъде оформена каменна  градина, с разноцветни настилки, декоративна растителност. Връзката между тях и заведението е оригинална метална конструкция - пергула, която имитира корабно платно. Под нея със сибирска лиственица ще се оформи фигура, като палуба на лодка. Това пространство ще може да се ползва и като плаж.

"Ще опитаме да се възродим останалите в спомените на габровци  лодки и водни колела в езерото, но това ще стане по-нататък. Вероятно по друг проект", обяснява зам. кметът Николай Меразчиев.

сн. арх.Николай Меразчиев

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News