Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

Малцина кандидати за местната власт уважиха срещата-дискусия на синдикалния актив на КНСБ, водена от вицепрезидента на КНСБ Пламен Нанков. Тя се проведе миналата седмица, умишлено преди старта на предизборната кампания, за да не се вадят политически дивиденти от нея. За разлика от синдикалистите, които очаквайки техните послания, препълниха залата. Нямаше кой да  чуе синдикалистите сега, но не се знае дали пък те ще се вслушат в техните предизборни послания и многобройни обещания. Особено като застанат пред урните.

 

Целта на срещата с кандидат кметове и кандидати за общински съветници в предстоящите местни избори бе представяне посланията на КНСБ към кандидатите, да се споделят идеите за подобряване на местния социален диалог, функционирането на дейности с общинско финансиране, вижданията за местното икономическо развитие, пазарът на труда и други, които представляват интерес за синдикалните ни членове. От друга страна синдикалистите очакваха представителите на политическите сили да споделят своите намерения, приоритети по важни за местното самоуправление въпроси. А синдикалистите имат какво да кажат.

Пламен Нанков, вицепрезидент на КНСБ: "Онова, което КНСБ твърди от много време, че да разчитаме и да стимулираме икономика, която се основава на ниски разходи на труд е най-голямата икономическа грешка, която държавата прави. И резултатите са налице. Когато още преди 20 години КНСБ казваше, че е грешка да се затриват определени професии, никой не ни чуваше, закриваха се СПТУ-тата, машиностроителните специалности. А днес се жалваме, че няма стругари, фрезисти. Затова не бива да продължаваме да упрекваме българина, че той не произвежда достатъчно и да го унижаваме с 400 лв. заплата. Това е абсурдна ситуация, която води до огромно текучество на кадри и до нежелание на младите хора да се трудят. През последните 25 години кой е говорил на младите хора, че е достойно да се образоват непрекъснато, да се трудят, за да изхранват семейството си. Но дори, работейки, младият човек не получава достатъчно, и той вече не иска, не търси възможности на пазара на труда.

Демографският срив е резултат на сбърканият политически модел, от сбърканите национални и регионални политики. Демографската криза засяга особено много Габрово и Видин. Един пример - във Видин в момента търсят 1600 шивачки, за да открият завод. Но никога няма да ги намерят. Защото шивачките от "Вида стил" отдавна са в Италия.

Според национално изследване две трети от 64 000 деца, които завършват тази година, са изразили желание да напуснат местообитанието си. Искат да отидат в по-големия град, в София, в чужбина. Страшното е, че 5 на сто са казали, че искат директно да заминат за чужбина. Главните причини според тях е липса на работа, ниски доходи, качество на образованието.

Огромна грешка и заблуда е, че българският работник не произвежда достатъчно. Той произвежда половината от това, което произвежда немският работник, но германецът получава хиляди евро заплата, което е половината, от това което произвежда. А българинът получава една четвърт от него. Ние не искаме хиляди евро заплата, искаме това съотношение в нашия труд да бъде спазвано и отстоявано, т. ако сме произвели нещо за 100 лв., да ни се връща 90 лв. като заплата. И заради това у него се изгражда все повече трайно чувство за несправедливост. И той тръгва към ...евтиния терминал."

Румяна Илиева, председател на РКС на КНСБ: "Разтревожени сме от демографското състояние на областта. Всички знаят, че сме на второ място в страната след Видин по броя на застаряващото население. Освен това има изключително висок процент на механичен прираст и вътрешна миграция, т.е. много хора от областта заминават за други градове. На всичкото отгоре, имаме най-нисък процент на раждаемост, след Смолян.

Според едно изследване на младежката безработица в региона, има много нисък процент на младежи, завършили висше образование, въпреки наличието на Технически университет.

Всички виждаме, че в Габрово се усвояват много европейски средства, но те се влагат предимно в инфраструктурата. В развитие на човешки ресурси сериозни инвестиции не знам да са направени, освен малки проекти, които не могат на променят общият облик. КНСБ от две години реализира изключително успешно за обучение на безработни младежи и възрастни, които после започват работа.

Ние сме отворени да съдействаме на местната власт с наши експерти за разработване на стратегии."

снимка Румяна Илиева и Пламен Нанков


Теми с продължение
News management powered by Xpression News