Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

24 машини, ремонтирани, излъскани и подредени в двора на общинското предприятие "Благоустрояване", само чакат първия сняг. Техните стопани, разбира се, предпочитат той да не е скоро, макар че подготовката е на ниво. Техниката е минала е технически преглед, осигурени са и нужните материали против обледяване.

"Общината тази година закупи още два песъкари за големите ни камиони. Един от тях е оборудван и с резервоари за течност против обледяване.

 От миналата се използва такава течност, която се оказва много ефикасна. Доста е скъпа, затова по обясними причини, ще ползва по централните улици. Но досега тя се размесваше ръчно със солта. Сега вече това ще става автоматизирано и бързо. Купени са 900 т сол. Категорично тази зима няма да се използва пясък, защото трудно се почиства след сезона. 6 малки тракторчета ще почистват тротоари, трудно достъпни улици", обяснява Хилда Цвъркалева, директор на общинско предприятие "Благоустрояване".  

И отсега призовава габровци да не паркират автомобилите си по улиците, особено като падне снегът, защото те пречат на снегопочистващата техника.

300 - 400 хил. лв. е бюджетът за зимното поддържане, разбира се, зависи от характера на зимата. Надеждата е само да няма сняг, докато по дърветата има листа, защото той се задържа там, става  тежък, чупи клоните и пораженията са по-големи. Както миналата година на 25 октомври, когато в града бе обявено бедствено положение, предимно заради липсата на ток.

Предстои среща с шофьорите, които миналата година са били наети за зимна поддръжка на града. Те са се справили перфектно с работата си, затова желанието на ръководството на "Благоустрояване" е и сега да сключат договори с тях.

Мнозина вече забелязват, че Габрово става все по-чист и подреден град. Средствата за почистване на града не само, че не са увеличени, а дори са по-малко от миналата година. Ако резултатите са по-видими, това се дължи на по-добра организация, мобилизация, желание, на добър екип. Служителите по чистотата съвестно изпълняват задълженията. Налагало се е извънредно да работят, никой не е отказал. Става дума не само за хората, които чистят улиците и междублоковите пространства, а за шофьорите на сметосъбирачни машини. Държа да кажа, че администрацията сме само 7 от 135 служители в предприятието, 12 са строители, всички останали, работят така да се каже "на пътя", грижат се за почистване на града. Много добре се трудят и в ремонтната работилница, допълва Цвъркалева.

Тя припомни, че според статута на общинското предприятие то не може да генерира печалба. Така, че средствата на данъкоплатците за чистота и сметосъбиране, отиват изцяло за това. А и чистенето вече става не само с познатите метли, а с ръчни вакуумни машини, тъй нар."прахосмукачки", които по график работят в различни квартали на града

Сметосъбиращата и почистваща техника е доста остаряла и амортизирана, често аварира, но всеки ден излиза.  В най-добрия случай 10 са работещи сметосъбирачни машини всеки ден, понякога заради аварии излизат по-малко.

Сметоизвозването в града става по график. В по-населените квартали, като Младост например, това става всеки ден, а на други места е по-рядко. Продължава подмяната на старите контейнери. Вече са осигурени 450 нови контейнера за двукомпонентно сметосъбиране. За нуждите на града обаче са нужни 1200, догодина ще бъдат купени още. Затова там където няма нови, а старите са повредени, те се ремонтират в предприятието и отново влизат в употреба. Жалко е, че често те са умишлено повредени или изгорени. Единият струва 350 - 400 лв. и в крайна сметка се плащат от нашите данъци. В края на октомври навсякъде ще бъдат разположени специални метални съдове за изхвърляне на жарава от печките. С апел тя да не се поставя в пластмасовите контейнери, които се деформират или дори изгарят.

Друг е въпросът, че гражданите все още не проумяват ползите от разделното събиране на отпадъка в два вида и цвята контейнери и хвърлят боклуците си навсякъде.Теми с продължение
News management powered by Xpression News