Новините от Габрово и региона

Днес стартира шестото издание на „Смешен филм фест“. Той ще продължи до 19 октомври.

Кулинарната тема е силно застъпена, затова и програмата тази година изглежда като добре балансирано меню – за всеки вкус и възраст.  Вместо обичайните до сега 7 дни, имаме ден повече, сервиран като предястие. 31 са филмовите заглавия, разпределени във фокуси: „Кино и кухня“, „Испанско и латиноамериканско кино“, „100 години българско кино“, „Световен екран“, „Златни комедии“, „Детско кино“.

11 са продукциите, включени в конкурсната програма, а носителя на приза Най-смешен филм на Габрово, ще определи тричленно жури в състав: председател проф. Николай Лазаров, оператор, преподавател в НАТФИЗ (габровската следа във фестивала), членове: доц. Юлия Кънчева, режисьор, преподавател в Нов български университет и Иван Попйорданов,   дългогодишен директор на СИФ "Бояна", на БНТ, член на финансовата комисия на НФЦ.                                                                                             

Публиката също ще има възможност да избере своя фаворит, като гласува с анкетна карата в зала „Възраждане“ или на сайта на „Смешен филм фест“.

100-годишнината на българското кино ще бъде отбелязана с представяне на два нови пълнометражни филма: „Събирач на трупове“ в присъствието на сценариста на филма Марин Дамянов и „Любов и инженерство“, а за малките зрители селекция на най-доброто от българската анимация, създадена специално за фестивала от Надежда Маринчевска.

Децата ще могат да гледат и един от най-награждаваните сръбски филми „Хартиеният принц“. Сценаристката на филма - Владислава Войнович, ще бъде специален гост на фестивала и освен на прожекцията, почитателите на киното и литературата ще могат да се срещнат с нея още веднъж, по време на представянето на едноименната и книга в Регионална библиотека „Априлов - Палаузов“.

Двете прожекции за детска аудитория  ще са в събота и неделя от 11.00 ч.

За Смешен филм фест ще бъде изключителна чест да посрещне грузинската  режисьорка Нана Джорджадзе. Тя ще представи филма си „1001 рецепти на влюбения готвач“, носител на редица престижни награди и номиниран за „Оскар”, включен в модул „Златни комедии“.

И тази година фокусът „Златни комеди“ ще премине под формата на филмови лектории с лектор Деян Статулов – Дидо. В две последователни вечери на 14 и 15 октомври (сряда и четвъртък) от 18.00 ч. зрителите ще могат да се запознаят с творчеството на гостенката ни Нана Джордадзе и гръцкият режисьор Тасос Булметис и ще гледат техните най-награждавени филми - споменатият вече „1001 рецепти на влюбения готвач“ и „Цариградска кухня“   на Булметис. Входът за прожекциите е свободен!

В модула „Страна на фокус” тази година попада Испания – с 5 филма. За първи път в програмата участва филм от Аржентина. За представянето му в последната вечер на фестивала - 19 октомври от 20.00 ч.  очакваме в Габрово да пристигне посланикът на Аржентина Н. Пр. Гийермо Асрак.

Поради технически причини филмът «Паметник на Майкъл Джексън» отпадна от програмата. Вместо него на 17 октомври, събота, от 18.00 ч. зрителите ще имат удоволствието да се насладят на филма-шедьовър на братята Тавиани «Чудният Бокачо», който е с безспорни кинематографски качества, с престижни номинации и награди.

За съпътстващите събития:

Смешнен филм фест никога не е само кино, защото любителите на седмото изкуство по правило са любопитни, интелигентни и интересуващи се хора. Затова и тази година фестивалът ще бъде гарниран със съпътстващи събития,  тематично обвързани със седмото изкуство и смеха, които ще направят  преживяването по-пълно и очарователно.

„Смешен филм фест“ 6 ще започне с „Треска за кино”, като препратка към незабравимия филм на Чарли Чаплин, само че в главните роли ще видим и чуем музикантите от оркестър „Габрово“. Днес (12 октомври, понеделник), от 17 часа на откритата сцена на ул. „Радецка”, с изпълнения на популярни мелодии от филми, музикантите ще усмихнат габровци и ще ги настроят на фестивална вълна.

Музей „Дом на хумора и сатирата” ще се включи в програмата на „Смешен филм фест” 6 , с домакинството си на изложбата„Свобода на словото: Независимостта на медиите през погледа на белгийски и български карикатуристи”, в рамките на Дните на Белгия в България. Изложбата ще бъде открита на днес (12 октомври) от 18.00 ч. от Посланика на Кралство Белгия Н. Пр.  Аник Ван Калстър.  Гости на традиционния Весел четвъртък ще бъдат Джеки Стоев и Джони Пенков, които ще представяткнигата си  „Надали, ама а дано/А дано, ама надали“.

Още две литературни срещи в Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“  ще зарадват любителите на киното и книгите. На14 октомври драматургът Марин Дамянов ще представи книгата си „Самурай от Надежда“, а в последния ден на фестивала 19 октомври  сръбската писателка Владислава Войнович ще разкаже как интересът към филма и „Хартиеният принц“ я е провокирал да разгърне историята в  книга.

Книжен базар, разположен във фоайето на „Възраждане”, ще даде възможност на зрителите да си тръгнат с приятни преживявания от гледания филм и с интересно четиво.

Съпътстващите събития и прожекциите от модул „Златни комедии“ са с вход свободен. За всички останали прожекции цената е 3 лв.

Българско кино, премиерни световни заглавия, златни ленти, филми за деца и юноши, гости от страната и чужбина, музика, карикатура, литература, това и още приятни изненади очакват публиката на Смешин филм фест 6 .

Пълната програма може да разгледате на страницата на фестивала www.filmfest.gabrovo.bg

Изберете си филм и не забравяйте – апетитът идва с гледането!

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News