Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

 Третият в страната, след Бургас и Стара Загора, резултат спечели ГЕРБ в Габрово със своя кандидат Таня Христова. За нея са гласували 68.18 на сто жители на областта, с 11 на сто повече, отколкото на изборите през 2011 г. /57.67 на сто/.Тя е и жената-кмет в страната с най-висок резултат на местните избори в неделя. Първата дама на България, както я нарече неин колега на пресконференция днес.

"Искам да благодаря на всички габровци! На тези, които ме подкрепиха с глас, с усмивка, с добри пожелания, с цветя, но и с критика, тревога, с въпроси. Сърдечно благодаря и на всички, които не ме подкрепиха, защото те ме провокираха за нещата, които трябва да се случат в Габрово. Без излишна скромност, заявявам, че този резултат е много добър. Това трябва да е повод за гордост на всички габровци, че нещата, които заедно правим, са правилни, макар и много трудни понякога. Вярвам, че пред Габрово има хоризонти и успехите предстоят, каза Таня Христова в първото си предизборно изявление.

"Не приемам победата като главозамайване, а като отговорност и ангажимент. Дай Боже да реализираме нещата, които ще радват габровци. Габрово се нуждае от повече публичност и информация, от повече инвестиции в самочувствието на хората. Един от елементите, който демотивира всеки от нас е когато нещо хубаво се случва близо до нас, но ние не знаем за него. И неслучайно много повече ни харесват, когато дойдат отвън, отколкото се харесваме ние тук. Общината трябва да става все по отворена и все по-мобилна", допълни тя.

На въпрос на в. Габрово ДНЕС какво означава и с какво я задължават тези 11 процента разлика в резултата й от миналите избори1 тя отговори:"Тези проценти говорят за правилността на пътя, по който сме поели заедно с габровци. Винаги съм казвала, че един кмет нищо не може да направи сам. Нещата се случват, когато има енергията, екипността, подкрепата, и разбира се, упоритостта и експертността. Защото не е достатъчно само да искаш, а и да можеш. През последните години показахме най-важното, а то е, че можем и да убедим габровци в правотата си. А това съвсем не е лесна задача. Ще продължа да изпълнявам поетите ангажименти с цялото си сърце и умения. Дай боже, да разчитам на още по-добър екип и по-мотивирана администрация. Защото работата е изключително много. Няма да е лесно, но този мандат ще бъде важен и различен за габровци. Иска ми се онзи дух, за който понякога носталгично говорим, да бъде почувстван от хората, които живеем тук. Ако сме различни в гледните си точки, но единни в желанието да развиваме Габрово можем да успеем".

Значително по-ниски са резултатите на останалите кандидати за кмет.  Кандидатът на лявата коалиция "БСП, НДСВ, ПБС,КПБ -АЛТЕРНАТИВА ЗА ГАБРОВО" Лена Енева получава доверието на 15.89%. За Пенчо Ботев от ПП АТАКА са гласували 3.94%. Светлозар Тодоров, кандидат на АБВ е с резултат 3.22%. Пепа Сомлева от Будно Габрово получава доверието на 2.48%. Татяна Няголова от НАРОДЕН СЪЮЗ - 1.76%. Анета Русинова от ДВИЖЕНИЕ ЗА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА БЪЛГАРСКАТА ПРОЛЕТ - 0.88%.

За кандидатите за общински съветници на ГЕРБ са гласували 53,04 на сто. Така ГЕРБ ще има 21 съветници в местния парламент. Общинските съветници от БСП ще са 6. АТАКА вкарва двама, Реформаторсият блок също е с двама съветника. Движение 21 и местната коалиция "Будно Габрово" - по един.

 От 11-те села в общината, които избираха кметове, ГЕРБ печели в 8, а в Драгановци подкрепя кандидата на Националния фронт за спасение на България. "Рекорден е резултатът в Гъбене - 92.26 на сто. В Донино заради несъвършенствата на изборния закон Общинската избирателна комисия касира нашия кандидат. Загубихме изборите и в Яворец, но само като кажа, че там има над 100 недействителни бюлетини, се сещате какво е ставало", коментира областният координатор на ГЕРБ Цветомир Михов.

 

През 2011 г. Таня Христова стана кмет

 с 57,67%, 19 съветници излъчи ГЕРБ

 

През 2011 година Таня Христова от ГЕРБ спечели изборите за кмет на Габрово с 14 364 гласа - 57,67%. На частичните избори през 2010 г. кандидатът на ГЕРБ Николай Сираков спечели с 57,38% от гласовете. Втори в надпреварата преди 4 години  бе Веселин Пешев от БСП, за когото гласуваха 4 651 души, 18,63 %. Трети бе Пенчо Пенчев от РЗС, подкрепен от 1959 човека - 7,87% от гласоподавателите. Николай Лазаров от "Атака" имаше 975 гласа, Рачо Шейтанов от коалиция "Да!- за Габрово" - 874 гласа, Виктор Спасов от Синята коалиция бе подкрепен от 882  души, а за Светлозар Тодоров от НДСВ гласуваха 1060 човека.

Избирателната активност бе 48.07 на сто.

В габровския Общински съвет влязоха 33 общински съветници. От ГЕРБ 19, БСП получиха 7 места, РЗС- трима, Атака- двама, коалиция "Да!- за Габрово" е с едно място, Синята коалиция- също с едно. От 61 161 избиратели за кмет и общински съветници са гласували 25 424 или 41,57%.

В кметство Драгановци кандидатът за кмет от  БСП спечели 61,59%, в Поповци - кандидатът на ГЕРБ Румяна Иванова - 67,74%, в Яворец - Коьо Коев от БСП бе избран с 91,36% от 

Паралелно с местния вот през 2011 година се проведоха и президентски избори. Кандидатпрезидентската двойка Росен Плевнелиев - Маргарита Попова бе подкрепена от 49,89% от избирателите в общината, а за Ивайло Калфин- Стефан Данаилов гласуваха 22,32 на сто. Избирателната активност за президентските избори бе 40,41 на сто от 63 352 гласоподаватели, включени в избирателните списъци.

В  Дряново имаше балотаж.  На първи тур кандидатът за кмет на общината Емил Попов получи 18,29% подкрепа, а предишният кмет д-р Иван Николов - 26,04 на сто, който спечели на втори тур. В Общински съвет- Дряново влязоха трима представители на ГЕРБ, от БСП-двама, Партия на зелените печелят  - два мандата, Либерален алианс- трима общински съветници, НДСВ взеха два мандата, местна коалиция "Заедно за Дряново- трима, местна коалиция "Обединена левица"- Дряново вкара двама свои представители в Общинския съвет.

Д-р Иван Иванов  от ГЕРБ спечели с около 650 гласа изборите за кмет в Севлиево срещу предишния кмет от левицата Йордан Стойков. В Трявна нов кмет стана старият, Драгомир Николов спечели с около двеста гласа пред другия претендент за кметския стол Людмил Бучев. 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News