Новините от Габрово и региона

Избирателите в дряновското село Гостилица и на балотажа не успяха да си изберат  кмет. Двете претендентки  за кметския пост Надя Кукурякова от ГЕРБ и Ценка Трънкова от Патриотичния фронт получиха по равен брой гласове - всяка по 106. Това означава, че в селото трябва да се проведат нови избори.

Първо президентът трябва в 14-дневен срок да издаде указ за насрочване на нови избори в Гостилица, трябва да се направят съответните регистрации, вписвания в Общинската избирателна комисия на кандидатите. Ще тече и един месец предизборна кампания.

Кукурякова и Трънкова са бивши съпартийки, но на изборите за местни органи на властта ги издигат различни политически формации.

Друг куриоз беляза местните избори в областта. Никой не пожела да поеме управлението на дряновското село Радовци.

Хората с право на глас там са 16. Но селото се води със 116 жители, защото там се намира дом за хора с деменции. 89 от тях са под запрещение да упражняват правото си на вот. Но ЦИК е насрочила избори там, тъй като бройката на хората, според закона, налага това, според промените в изборния кодекс, наречени "Манолова."

Въпреки правото да избират кмет в Радовци, никой не го е пожелал.  Общинската избирателна комисия е прехвърлила  правото за решение на казуса Радовци на ЦИК.

 

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News