Новините от Габрово и региона

Мариана ДИМИТРОВА

От вчера в 28-те Областни информационни центрове в страната стартира кампания "Заедно за съпричастността". Тя е насочена към най-нуждаещите се хора – тези, които са в социална изолация и такива, които се нуждаят от помощ и подкрепа.

Инициативата ще се осъществява съвместно с Български червен кръст и управляващия орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Като начало в рамките на кампанията ще бъдат обучени доброволци от БЧК за възможностите, които предоставя ОП "Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.", обясни директорът на Областния информационен център в Габрово Маринела Събева. И допълни, че към края на годината се очаква да стартира програмата за храните, финансирана от европейския фонд за най-нуждаещите се. Чрез нея е предвидено да се раздават пакети с храна на най-бедните, което ще се осъществява чрез доброволците на БЧК.

"Идеята е, раздавайки тези пакети с храни на най-нуждаещите се, доброволците на БЧК да им предоставят информация за програми и мерки, насочени към подобряване на възможностите за включване на пазара на труда", допълни Събева. Обучението на доброволците на БЧК в Габровска област ще се осъществява от Областния информационен център. Вече ле извършено обучение на доброволците в Габрово, на 18 ноември в Трявна и Дряново, на 19 ноември в Севлиево. Заедно с пакетите с храна, доброволците на БЧК ще раздават и листовки с информация, свързани с възможностите за започване на работа.

В Габрово кампанията ще бъде предназначена за два вида бенефициенти, стана ясно от директора на местната структура на БЧК Стефан Стойчев. Едните са тези, които получават целеви помощи за отопление за сезон 2014-2015 г.

 "Втората група бенефициенти са лица и семейства, пострадали при бедствия и аварии и са подпомогнати с еднократна помощ от 325 лв. по реда на Закона за социалното подпомагане. В нашия район това са многото пострадали от бурята през март 2013 г. и пострадалите от бедствието в с. Враниловци. Управляващият орган – Агенцията за социално подпомагане обявява процедура за хранителните продукти, които ще се съдържат в пакетите с храна. Проблемът е в това, че към момента само за четири продукта са минали всички процедури без обжалване, за останалите 17 продукта се обжалват и в момента изчакваме. От 18 ноември започва зареждането на централния склад, който се намира на ул. "Станционна" 14. Самите помощи ще бъдат разпределени в тъй нар. временни пунктове, които се намират в четирите общински центъра – Габрово, Дряново, Трявна и Севлиево", обясни директорът на БЧК в Габрово Стефан Стойчев.

 Снимка: Маринела Събева и Стефан Стойчев


Теми с продължение
News management powered by Xpression News