Новините от Габрово и региона

Мариана ДИМИТРОВА

Вместо да превъзпитават, възпитателните училищни интернати генерират престъпност. Те не изпълняват целите, за които са създадени и затова трябва да бъдат закрити, като се търси алтернативна тяхна форма. Това свое становище сподели омбудсманът на републиката Мая Манолова, която бе на посещение в Габрово преди дни. Визитата й включваше и посещение в училището-интернат в с. Керека. Манолова ще отправи предложение към Министерството на правосъдието да бъде създадена нова концепция за детско правосъдие у нас.

Според Мая Манолова този тип заведения трябва да бъдат заместени от други, модерни и по-адекватни на съвременните условия. "За съжаление проблемите в тези интернати, въпреки предписанията, които са давани през годините, се неглижират. Най-притеснително е, че по начина, по който са структурирани те не изпълняват основните си функции. Трудно е в такава среда да се превъзпита едно дете, а по-скоро там се генерира престъпност. Трудно такива заведения могат да отговорят на минималните изисквания на основното и средно образование. На практика там учебният процес е изцяло неглижиран. Съобразно възможностите си педагозите се грижат за децата. Но на практика целите да бъдат обучавани и превъзпитавани децата много трудно се постигат", заяви Манолова. И допълни, че материалната база е под всякаква критика: "Не е нормално, независимо че са там заради противообществени прояви, децата да живеят без лични вещи, без лични шкафчета. Това се разминава със съвременната визия за превъзпитанието", каза още тя.

Освен да разбере какво е състоянието в тъй нар. училища-интернати, друга цел на посещението на Мая Манолова в Габрово бе да призове местната власт да избере обществен посредник. Омбудсманът направи това по време на заседанието на Общинския съвет, проведено в четвъртък.

"Започвам национална кампания за стимулиране на местната власт да избере свои обществени посредници, които да защитават гражданите по места от своеволията на местната власт и местната администрация. Нежеланието и съпротивата в някои от Общинските съвети е обяснимо, защото те смятат, че ще изберат един обществен посредник, който, защитавайки гражданите ще атакува местната администрация и ще посочва недостатъците на местната власт. Според мен е въпрос на време местните власти да разберат колко полезна може да бъде функцията на обществения посредник. Защото всяка администрация - централна или местна, независимо от цвета на управлението, дава своите проблеми. Бюрокрация, унизително отношение към гражданите, високомерие, надменно отношение - това е нещо, с което се сблъскваме в нашите приемни. Когато има един посредник между гражданите и местната власт е добре за всички. Габрово е първата община, където призовах да се предприемат действия за избор на местен обществен посредник. Ще се обърна към Националното сдружение на Общините в Република България. Предвиждам среща със сега действащите обществени посредници на територията на страната", коментира Мая Манолова.

Тя уточни, че от 265 общини само в 14 функционират обществени посредници. "Ако се налага, чрез моите законови правомощия на косвена законодателна инициатива да предложа пред председателя на парламента да бъдат направени промени Закона за местното самоуправление и местната администрация, да бъде улеснен изборът на местни обществени посредници", категорична е Мая Манолова.

Тя припомни, че в момента са необходими две трети от гласовете на общинските съветници, за да бъде избран местен посредник. Според нея така ще се улесни и работата на местната власт, тъй като местният посредник ще е нещо като буфер между работата на администрацията и недоволството на гражданите. Манолова сподели, че на ден при нея се получавали около 40 жалби от цялата страна.

В Габрово тя имаше и приемна с граждани,  като най-честите проблеми, които споделяли те пред нея били свързани с териториалното устройство.

 

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News