Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

"Няма нито един корупционен лев от тези пет и половина милиона лева, които влизат в габровската болница. Следили сме под лупа доставянето на всеки апарат, качеството на всеки направен ремонт. Тук няма "20-те на сто", които всички знаят какви са. Затова нещата вървят добре и болницата е модерно оборудвана", каза министър д-р Петър Москов при откриване на регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания в МБАЛ – Габрово.

А на въпроса защо на едни болници им се получава, а други тънят в дългове и разруха, той отговори: "В едни болници ръководството работи като мениджъри, за да може  и лекари, и пациенти да са добре. Като габровската например, както д-р Савчева го прави. Има и други болници, където не се мисли за по-високи заплати на лекарите и за по-добро лечение на пациентите, а за собствена изгода, иначе казано там се краде. Голяма част от подобни ръководители сменихме. Затова, когато аз отида в такива болници и на мен не ми е добре и на тях не им е добре. За разлика от габровската, където се чувствам чудесно."   

На откриването освен министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, присъстваха министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, заместник министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, кметът Таня Христова, депутати, директорите на болниците в Аалст и Гент, Белгия.

Д-р Москов получи своеобразен подарък в Габрово. Специално за него в габровска фирма са ушили бяла медицинска престилка. Тя не само, че му "залепна", но той продължи с нея посещението си в болницата. "Всеки лекар трябва да носи с достойнство престилката си, а рано или късно да се върне там, където е неговото място", каза д-р Москов и припомни, че преди министър, той е преди всичко лекар.

Министърът на място видя извършените ремонти на помещения и преустройството им за клинични лаборатории, диагностични кабинети, графично – скопични рентгенови изследвания, компютърно – томографски изследвания, ЯМР – диагностика, подмяна на асансьори, енергийно – ефективни мерки, изграждане на достъпна среда за хора с увреждания.

Доставена е и въведена в експлоатация съвременна медицинска апаратура за: Магнитно – резонансна образна диагностика; 16 – срезов компютърен томограф; Дигитален скопично – графичен рентгенов апарат; Дигитална рентгенова система тип „С - рамо“; 4D ехограф; Ендоскопска апаратура; Дигитална ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб; лапароскопска и  анестезиологична апарата; PACS – система за архивиране и разпространение на образи. Доставен е санитарен автомобил.

 Проектът  за изграждане на регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания в МБАЛ – Габрово, който е част от инвестиционна програма на Министерството на здравеопазването, е на общата стойност 5 535 608,77 лв., финансиран по Схемата за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни заведения в градските агломерации“ по ОП „Регионално развитие “ 2007 – 2013".

Всичко това не е станало нито лесно, нито веднага. Директорът на болницата д-р Савчева разказа за многобройните трудности, за битките в министерства, за убеждаване на цели 7 здрави министри в необходимостта да се инвестира в габровската болница. Освен тяхната помощ, нещата биха немислими без екипът й, който сам е разработил проекта. И на персонала, който търпеливо дочака момента, когато вече ще работи в условия като в западна клиника.

снимка  Министърът облече новата бяпа престилка


 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News