Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

Почти приключи реализирането на проекта на Община Габрово за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда. Той продължи няколко години и е в размер на близо 10 млн. лв. На 21 декември ще се състои заключителната пресконференция за финализирането му. Очаква се участие да вземе и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

 

"Проектът се финансира в рамките на вече изтичащата програма за регионално развитие в периода 2007-2013 година.  Според правилата две години след това може да продължат да се реализират проекти, които вече са започнати, като финансово трябва да се приключат до 31 декември 2015. Община Габрово се е възползвала от тази възможност. Стойността на договора е на стойност 9 336 408 лв., от тях 8 488 290 лв. безвъзмездна финансова помощ", обясни кметът Таня Христова.

Последните два обекта, които тази година се присъединиха към договора са в размер на 660 679 лв. и с тях в момента се извършва благоустрояване на междублоковите пространства около Колелото. Те са само част от цялостния проект за благоустрояване на този район - кръгово кръстовище на Колелото и парка до него, улични артерии, тротоари, видеонаблюдение, включително и цялостно обновяване на училище "Цанко Дюстабанов".

Другият важен обект е реконструкцията на ул. Дунав, вече е готова спортната площадка, дори е проведен и първия демонстрационен баскетболен мач между Габрово и Казанлък.  В  момента се полага асфалт и се поставят пътни знаци, монтира се декоративен парапет, довършителни дейности по кътовете за отдих, оформяне на зелените площи.

Извършена е вече рехабилитацията на спортното игрище до парк "Маркотея", което дава големи възможности за масов спорт на открито - има 2 игрища за баскетбол, игрище за волейбол и тенис на корт, хандбал. До края на годината окончателно ще бъде завършено и цялостното обновяване на парк "Маркотея".

В рамките на тези над 9 млн. лв. са включени и кръговото до Консултативна поликлиника, крайречната ул. "Софроний Врачански", Шести участък, които вече не само са готови, но и се използват. Всички тези обекти са реализирани за близо 3 години, уточни кметът.

Предвижда се през 2016 година да започне благоустрояването на района на Шиваров мост. Ще бъде изградено кръгово кръстовище, ремонт на пешеходния мост до фирма "Текстилмаш", ще се изградят подпорни стени, озеленяване, създаване на условия за спорт и отдих, енергийно ефективно осветление и видеонаблюдение. Този обект е важен не само в архитектурно отношение, но и като транспортна връзка, която ще реши сериозен проблем с движението на преминаващите автомобили.

В рамките на предоставената ни техническа помощ е готов третият проект, включен в инвестиционната програма на Общината - Източната улица, която започва от района на полицията, преминава през недовършения тунел до пазара и се включва в Шести участък. Строителните работи ще започнат през 2016 година. Готов е и проектът за реконструкция на Дома на културата, изчакват се инструкции от регионалното министерство за инвестиции в културната инфраструктура. След икономически анализ ще се прецени какъв процент ще бъде безвъзмездната финансова помощ.

В рамките на проекта за устойчив градски транспорт се разработват няколко работни проекти, които ще се реализират догодина. Става дума за  изграждането на кръгово кръстовище до ж.п гарата. Там зоната се изменя изцяло, защото освен подобряване организацията на движение, ще се оформят места за паркиране, зона за отдих и зелени площи. Изцяло ще бъде променен и площад "Марсел ди Бископ" пред гарата. Работният проект трябва да е готов до края на месеца и става част от проекта за устойчив градски транспорт. Работи се и по изграждане на кръгово кръстовище пред магазин Лидъл в кв. Трендафила. Предвижда се изграждане на джоб на ул. "Юрий Венелин", за да се улесни спирането на автобуси на спирката и пропускливостта на движението, което сега е затруднено.

Пак в рамките на проекта за градски транспорт е възложен анализ за организация на паркирането в централна градска част, който ще бъде обсъден публично.

Направена е разработка, която максимално да увеличи пропускливостта на кръстовищата в града по всяка време на денонощието. Заради това ще бъде подновено електрониката на част от светофарите. Целта е да се подобри организацията на движението и да се намалят задръстванията в пиковите часове. Както вече стана ясно, по проекта за интегриран градски транспорт ще бъдат доставени чисто нови автобуси и електробуси. Според зам. кмета Климент Кунев в най-добрият случай догодина по това време ще пристигнат първите нови возила. През 2016 година ще стартира реализацията на електронните табла по спирките, които сочат точно след колко време ще пристигне автобусът. Така както е повечето европейски страни.

Още няколко обекта затварят цикъла на този голям проект. Вече е сключен договор за проектиране реконструкцията на Радион Умниковото училище. Готови са вече проектите за обновяване на Трето и Осмо основно училище.

Снимка

 Така ще изглежда паркът до Колелото

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News