Новините от Габрово и региона

 

Женина ДЕНЧЕВА

Да подкрепяме талантливите деца, е апелът на областния управител Николай Сираков към обществеността и институциите в региона.

 „С досегашната инициатива на областната администрация „Дързостта да бъдеш първи” ние поглеждахме към миналото и търсехме пример от онези, които са дръзнали да бъдат първи. Разбрахме, че вдъхновението, което те са имали всъщност не е привилегия за определени хора, а е дар – уникален талант, който всеки един от нас притежава. Просто те са имали смелостта, дързостта да го проявяват, независимо от обстоятелствата”, каза в областният управител словото си на годишната традиционна среща в началото на годината с кметове на общини, председатели на общински съвети, директорите на териториални структури и медии.

  "Ако настоящето е факт, който не можем да променим, защото е следствие на миналото, то начинът, по който реагираме в този момент – сътворява нашето бъдеще. А всъщност, нашият талант се проявява по най-прекрасния начин, чрез най-чистото съзнание - съзнанието на децата. Дай боже да запазят в себе си онзи прекрасен възглед към живота, който имат в тази прекрасна възраст.

Иска ми се да поставим на фокус нашите деца през тази година. Но не да се фокусираме толкова върху онези, които са някъде, за да ги върнем, а да насочим вниманието си към всички, които са тук. Създавайки им условия, да покажем, че има защо да се върнат онези, които не са тук", допълни той.

 По вече утвърдена традиция всяка институция получи календар за новата година. Но този път календарът включва дванадесет лица – дванадесет уникални детски таланта от цялата страна, включени в Клуб 2014 на Фондация "Димитър Бербатов". От страниците на календара се усмихват познатите ликове на Крисия, пианистите Хасан и Ибрахим.

А лицето на месец април е изключително талантливото дете от нашата област Юлиана Мур. Тя беше специален гост на тържеството, а с изпълненията си показа защо Областна администрация избра на фокус да са талантливите български деца.

 „Искахме да се докоснете до нейния талант и той да остане през цялата година в сърцата ни, за да можем наистина да успеем да съхраним тази дързост в младите хора. Ние имаме какво да се учим от тях! Нека не им пречим! Наша остава отговорността и грижата да позволим на тези деца да надграждат таланта си, да вдъхновяват нас самите и да бъдат пример за онези, които искаме да се върнат!”, каза още Сираков.

Юлиана е на 11 години, живее с родителите  и в малкото си братче в Севлиево. Носител е на десетки награди в национални и международни конкурси, сред които "Кръстопът на музите". Печели участие в мюзикъла "Питър Пан". Тренира спортни танци.

"Аз съм в пети глас, свиря на пиано. Пея от шестгодишна. Казвам се Мур, защото баща ми е германец. Явявам се на различни певчески конкурси в страната, имам доста награди. Когато от 700 деца Слави си избира медийна партньорка, бях сред седемте най-добри. Все пак той предпочете Крисия", казва Юлиана.

Освен, че е включена в новия календар на фондация "Димитър Бербатов", тя е наградена от фондацията и с едноседмична ски ваканция за цялото семейство в Банско. Семейството вече стяга ските.

Майка й, която я придружава навсякъде въпреки, че е горда с певческия талант на дъщеря си, смята, че преди всичко детето й трябва да учи и да играе.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News