Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

Над 1 млн. лв. отделя от бюджета си Община Габрово за построяване на нов мост над река Янтра. Той ще свързва двата бряга, от района на НТС до зоната на полицията. Така се създава нова, директна връзка между обновените улици "Аврам Гачев" и "Дунав", там ще се оформи красива зона за отдих и отмора.

 Мостът ще бъде масивен, стоманено-бетонен, като останалите мостове в Габрово. Но същевременно ще изглежда много различен и оригинален. Там ще бъдат оформени красиви композиции от подходящи цветя и храсти. Пешеходците ще преминават през красива цветна градина. Погледнато отгоре той ще изглежда като пейзаж, не е като пасарелка с прави линии, а с вълнообразни, това усещане ще се създаде от подредбата на зелените площи,обяснява зам.кметът арх. Николай Меразчиев.

Строителството ще започне през лятото и ще завърши следващата година. Ще бъдат изградени площадки, предлагащи гледки към моста Игото и към спортна зала "Орловец", а парапетите ще бъдат от стъкло,  ще има водни и светлинни ефекти, допълни той.

Мостът ще бъде пешеходен, ще има алея и за велосипедисти.

Построяването му е включено в инвестиционната програма на Общината за тази година в размер на 7 718 636 лв., като част от годишния бюджет, който възлиза на 41 680 129 лв. Той е доста по-голям от предишната година - 34 562 698 лв., защото тази година няма разходи за съфинансиране на проекти, както през 2015 година, обясни кметът Таня Христова.

 "Решения, вдъхновени от хората" е мотото на бюджет 2016. Съобразен е с исканията на хората за благоустрояване на квартали, за повече детски, спортни площадки и места за отдих, така както е в централната градска част.

Ще бъде изградено Кръговото кръстовище в кв. Младост, до магазин Лидл, което  ще реши проблемите с движението на автомобили и пешеходци.  500 хил. лв. са заделени за това от бюджета, като строителството трябва да завърши до края на годината. Ново кръгово кръстовище ще бъде изградено и до Шиваров мост, районът ще бъде благоустроен. Строителните работи започват през лятото. Основно ще се ремонтира Източната градска улица, която започва от ул. "Орловска", от зоната на полицията, включва тунелът над пазара и стига до Шести участък.

Проектът за благоустрояване на парка на Колелото и самото кръстовище вече започна с ремонтно-строителни работи на улици в квартала, благоустрояване на междублоковите пространства.

Над 325 000 лв. ще бъдат вложени в рехабилитация на основни пътни артерии, тротоарите, зелените зони, нов паркинг в комплекс "Христо Ботев". 

Цялостно ще бъде рехабилитирана и асфалтирана ул. "Юрий Венелин", ще бъдат благоустроени тротоарите, за това са предвидени 415 хил. лв. от бюджета на Общината. Вече е избран изпълнител.

Ще стартира проекта за интегриран градски транспорт, като се очаква купуването на нови екологични возила, ще бъде изградена електронна система и информационни табла. Със средства от проекта ще бъдат ремонтирани двата подлеза, до автогарата и ДХС, като там ще бъдат поставени асансьори за инвалиди. Предвижда се реконструкция на кръстовището на предгаровия площад. Пак по този проект се предвижда създаване на "синя зона" в централната градска част.

Предстои ремонт на сградите, оборудване и обзавеждане, прилагане на мерки за енергийна ефективност и благоустрояване на Трето и Осмо училище.  Предвидена е смяна на отоплителната инсталация в ПМГ и газификация на детска ясла "Зора". Ще бъдат газифицирани още Регионалния исторически музей и ОУ"Иван Вазов".

Детски площадки ще бъдат изградени в кварталите Негенци, Войново, Русевци, Стефановци, като в Русевци ще има и площадки за фитнес на открито.

Акцентира се на сметосъбирането и снегопочистването, като ще бъдат купени две машини за снегопочистване и нов камион за поддържане за чистотата. Ще се акцентира и на зелените площи, ще се садят не само цветя, но и дървета. Градът ще бъде разделен на няколко зони и екипи от звено "Озеленяване" на Общината ще се грижи за благоустрояването на всеки от тях, като идеята е да се включат и граждани.

Във финалната си фаза е процедурата за избор на изпълнител за възстановяване на общински обекти на територията на селата, пострадали от наводнението в края на юли 2014 г. 485 000 лв. е финансовият ресурс, с който се разполага.

По фонд "Солидарност" Община Габрово е получила над 400 хил. лв. за почистване наносите и на коритата на реките Янтра, Синкевица и Паничарка. 50 хил. лв. бюджетни пари се влагат в ликвидиране на свлачището на ул. "Поп Андрей".

Концесии ще бъдат предложени за нова система за уличното осветление, изграждане на фитнес и кафене в приземния етаж на Спортната зала, а също така за стопанисване на плувните басейни в Математическата гимназия и училище "Отец Паисий". Намеренията на Общината е да предложи на концесия поддържането на стадион "Априлов", колодрума и 6 язовира на територията на общината.

"Бюджет 2016 е разумен, възможен и важен. В началото на нов програмен период сме, в който финансовия ресурс ще се усвоява по различна философия. Много важно е да започнем навреме, успешно, без грешки, за да удвоим този ресурс. Защото общините, които успеят да реализират успешно своите проекти до 2018 г. ще получат по-голямо съфинансиране, докато ресурсът за общините с неуспешни проекти намалява. Инвестициите от проекти тази година е над 4.5 млн. лв. Много по-големите европейски средства, като безвъзмездна помощ, които Габрово получи през предишния програмен период, няма как да се случат вече", коментира кметът Таня Христова.Теми с продължение
News management powered by Xpression News