Новините от Габрово и региона

 

 Женина ДЕНЧЕВА

Страховитите новини по телевизиите, че заради новата здравна карта в страната трябва да се съкратят над 3500 легла, че пациенти ще останат без лечение, се оказаха доста преувеличени. Поне за нашата област е така, не се очакват драстични промени.

 " Мисля, че в момента се преиграва със страховете на хората. А и целта на здравната карта е не да "реже", а да регламентира  потребностите и осигуреност на легла и персонал в отделните региони. Новата здравна карта ще защити интересите на населението, но чрез нея могат да се засегнат някои частни интереси", коментира директорът на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" д-р Нели Савчева. Тя е добре запозната със ситуацията, защото е участвала в обсъждане на националната и на регионалните здравни карти, като член на Висшия медицински съвет.

"Методиката, по която е изготвена здравната карта е абсолютно обективна. Броят на леглата в болниците на страната е заложен по най-добрите европейски стандарти. Може би сме закъснели с повече от 10 години с планирането на леглата и приемане на здравната карта. Всеизвестно е, че в България повсеместно има дефицит на медицински кадри. Още при изготвяне на областната здравна карта бе установено, че има излишък на легла, а и има доста лечебни заведения. Във всяка болница има вътрешни резерви за оптимизиране на леглата. Така например, ако от 320 легла в областната болница останат с 15-20 по-малко, това в никакъв случай не би се отразило на дейността й. Още повече сега се дава възможност да се преобразуват излишните легла в легла за продължително лечение, за което има 3 нови клинични пътеки. Ако една болница е работеща, ако осигурява 24 часово наблюдение и работа по спешност, тя ще бъде предпочетена за договор с касата при равни други условия. Никъде в документите не пише дали тя трябва да е областна, държавна или частна. Казвам го по повод спекулациите, че министерството толерирало само големите държавни болници", казва д-р Савчева.

"Много ще са предизвикателствата тази година. Промените няма да са само в здравната карта, става дума за сериозна реформа, която ще постави всички в здравеопазването на изпитания. Проблемите не са малко, особено с новоизникващите болници. Няма друга област, в която да инвестираш и да ти бъде гарантиран приход от държавата, в случая от здравната каса. Целта на реформата е да се даде глътка въздух на здравеопазването, да има гарантирани приходи за работещите болници, които обслужват наистина тежко болни пациенти", коментира още д-р Савчева.

Тя подкрепи думите си с няколко примера. Преди няколко седмици в габровската болница е приет млад човек, компютърен специалист от Казанлък, болен от пневмония. Отказано му е лечение в неговия град, а също и в областния град Стара Загора. Изпратен е в белодробната болница в Габрово, наложило се да мине балкана в тежката зимна обстановка. От белодробната болница е транспортиран в областната в крайно тежко състояние, включен е на апаратно дишане, лекуван е с много скъпи медикаменти. В крайна сметка пациентът е изпратен в София, защото състоянието му било критично, изолиран е  грипен вирус.

На жена от Казанлъшко е отказано лечение и е изпратена в нашата белодробна болница, където не успяват да я излекуват. И пак е изпратена в областната болница, била е на кислородотерапия, лекувана с много скъпи антибиотици. Диагнозата също е тежка пневномия. Абсолютно по същия начин жена от Бузовград, Казанлъшко попада в габровската реанимация преди дни, в много тежко състояние.

" Питам има ли в Стара Загора университетска болница, специализирана белодробна, с по-високо ниво на компетентност от нашето вътрешно отделение. Излиза, че в радиус от 100 км. ние сме единствената работеща болница?! Не можем да върнем пациент, никога не сме го правили, независимо дали е осигурен или не. Мога да покажа дълъг списък на лекувани неосигурени пациенти или насочени от други градове. Много често приемаме пациенти, изпратени от спешното отделение най-често след обяд, защото в другите градове на областта след 14 часа нямало дежурни лекари. Знае се, че ако една болница поема само леки случаи, харчи много по-малко за медикаменти. Така ли ще лекуваме хората?!", пита д-р Савчева.

И даде още един пример как се лекуват и спасяват критичните случаи в габровската болница.  След приложено адекватно лечение на 37-годишен пациент с тежка белодробна инфекция, не  последвало подобрение, затова преди дни потърсили помощ от Военна медицинска академия. Благодарение на добрата колаборация между двете лечебни заведения, в Габрово лично пристигнала зав. реанимация на софийската болница, установила, че няма никаква забележка за лечението на габровските лекари, но се налага транспортиране на болния в София.

"Искам да благодаря на проф. Николай Петров и доц. Одисеева от Военна болница за професионализма, колегиалността и отзивчивостта. Може да си много добър ръководител, но да се интересуваш само от собственото си лечебно заведение. В никой закон, в никоя наредба не е написано, че сте задължени да оказвате консултативна помощ, нито да транспортирате тежко болни пациенти. Благодаря Ви, защото ако някой може да спаси точно този пациент, това сте точно вие. 
Благодаря ви, че ни помагате да работим спокойно и да знаем, че когато имаме нужда ще си вдигнете телефона, ще помогнете защото моралът в медицината се крепи на малко професионалисти като вас", е емоционалната реакция на д-р Савчева. 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News