Новините от Габрово и региона

 

Женина ДЕНЧЕВА

На 23 февруари на сцената на Драматичен театър "Рачо Стоянов" ще се играе постановката "Жана д`Дарк" на промоционални цени от 5 лв. Това се прави, за да може по-голямата част от габровската публика да гледа спектакъла, който няма касов характер, а е по-елитарен, но въпреки това е привлекателен за широката аудитория.

Сред зрителите се очакват и специалисти, които нарочно пристигат от София, за да гледат младата актриса Гергана Змийчарова, които  има шансове да получи награда "Аскеер" тази година.

"Обадиха ми се от екипа на Аскеери-те и ми казаха, че има няколко предложения този спектакъл да бъде номиниран. Питаха ме къде е най-добре да гледа "Жана д`Арк". Отговорих, че сцената на габровския театър е най-подходящото място" разказа Невена Митева, директор на театъра.

На 20 март постановката ще бъде показана  и в театър "София" в рамките на салона на изкуствата, който се организира от Съюза на артистите. Тогава представители на наградите "Аскеер", които не са успели да дойдат в Габрово, ще могат да гледат "Жана д`Арк" на столична сцена. По време на салона на изкуствата ще бъде избран и най-добрият спектакъл. Така, че "Жана д`Арк" има шанс да спечели и тази награда. На 24 май в театър „Българска армия” за 25-и път Фондация „Академия Аскеер” ще връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон.

Постановката на Драматичен театър "Рачо Стоянов", Габрово - "Жана д'Арк" с режисьор Петринел Гочев, получи номинация и за годишните национални театрални награди ИКАР 2016. Номинирана в категорията водеща женска роля е Гергана Змийчарова за ролята на Жана д'Арк. Церемонията по награждаването е на 27 март / Световният ден на театъра/ в Народния театър в София.

Това е втората номинация за "Икар" на Гергана Змийчарова. Първата тя получи в категория "Дебют" с ролята си на Жулиета в "Ромео и Жулиета"  на габровския театър, също с режисьор Петринел Гочев.

"Гордея се с младия екип актьори, които събрахме през последните няколко години тук. Васил Грънчаров дебютира блестящо в комедийния спектакъл „Един Джаксън в повече". А също и Велислава Маринкова, много обещаваща, талантлива млада актриса, дано успеем да я задържим повече.  Още един прекрасен млад актьор, току-що завършил,  идва в нашия театър. Само фактът, че Ангел Калев е номиниран за "Икар" за изгряваща звезда в  спектакъла "Семейство Замза" по Франц Кафка, говори много", коментира Митева.

Тя сподели още, че откакто се разшумя за постановката на габровския театър "Ромео и Жулиета", интересът към нашия театър е значително повишен, напливът на млади актьори и режисьори е много голям. Дори специалисти твърдят, че в момента това е най-силният актьорски екип извън столицата, с гордост заявява Невена Митева.

На 1 март излиза новата постановка на театъра "Чешити" с текст по произведения на Чудомир, с най-ярките и емблематични образи на автора. Участва целият състав на театъра. Спектакълът е реплика към събралият много овации "Село, село, пусто село". Режисьор е Невена Митева.

На 8 март в габровския театър започва репетиции проф. Александра Хонг, преподавател в НАТФИЗ по сценични движения. Тя ще направи невербалният спектакъл "Кармен", класически спектакъл. Ще участват повечето от младите актьори, които са нейни ученици.

До края на годината ще бъдат подготвени две камерни постановки "Двама на люлката" и "Пеперуди". Ще се прави и пиесата на Калин Илиев "Максимално".

"Има още една оригинална идея, три спектакъла по Достоевски да бъдат направени в три различни театъра и да се покажат в три последователни вечери. Става дума за Младежкия театър, театър 199 в София и габровския театър," допълва Невена Митева.

13 са актьорите в Габровския драматичен театър, като трима са по програма "Мелпомена", заплащането е чрез бюрото по труда. "Това е голяма помощ за театрите, които и без това не са с много големи бюджети. Затова и много театри разчитат повече на комерсиални постановки, а това е самоунищожаване на театъра. Това е много опасно. Вероятно затова нашият театър се откроява, защото всяка година имаме некомерсиални заглавия, като "Жана д'Арк", "Ромео и Жулиета",  допълни Митева.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News