Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

- Предвижда ли се промяна на транспортната схема на градския транспорт? Има недоволство от графика, особено в по-отдалечените квартали?

- Предвижда се разработване на нова транспортна схема, но те ще бъде въведена след широко обществено обсъждане. Оценката ще бъде извършена след преброяване на пътниците по дадените линии, проучване нуждите и нагласите на гражданите за транспортно обслужване. Не мога да обещая, че ще бъде напълно съобразена с всички искания на обществеността. Тъй като тя трябва да бъде и удобна, икономически обоснована, а и рентабилна за превозвача.

 Например, в момента има искане от жителите на Чавеи за пускане на линия до там. Не съм убеден дали ще се намери изпълнител, дали тя ще бъде поне донякъде печеливша за него.

Решението да има ли не автобуси по дадени линии, в определени часове, трябва да бъде икономически обосновано и логично. Защото по някои линии, в определени часове има по 1-2 пътници.

Най-важното е каквато и транспортна схема да създадем, тя да се спазва точно.

- Много трудно ще се намери решение хем пътниците да са доволни, хем превозвачът за има изгода?

- Има такова решение, в някои градове се практикува. Ако не искаме от превозвача да събира приходи от пътниците, а му плащаме като на такси за изминати километри, той винаги ще мине в определения час, колкото и малко пътници да има на спирката. Община Габрово не дава пари за градския транспорт, докато община Пловдив отделя между 3 и 4 млн. лв. годишно за това. Но не е толкова лесно да се премине на такава схема, защото ако курсът е нерентабилен, Общината трябва да плати за него на превозвача от данъците на гражданите. А се сещате, че има огромна разлика между, броя на пътниците по спирките в Пловдив и Габрово. Изчислили сме, че за да има печалба превозвачът, в автобусът трябва във всеки един момент да има поне 20 пътници.

- Започна ли демонтиране на контактната мрежа и тролейбусните стълбове? Имаше негативна реакция против ликвидиране на тролейбусния транспорт?

- Съгласно решение на Общинския съвет е създадена комисия, която контролира демонтирането. Доколкото знам, решението за сваляне на мрежата вече се изпълнява.

Знам, че има доста гласове против това. Но няма как да предпочетем тролейбуси пред електробуси, защото се знае, че новите тролеи са много скъпи, някои достигат 1 млн. лв. А досегашните са толкова амортизирани, че вече има опасност за пътниците да се движат с тях. Всички знаят, че контактна мрежа има само по една линия. Инвестицията да се изгради още е огромна и непосилна за Общината.

Цената на един електробус е около 300 хил. евро, има и по-скъпи. Като аналогично на тролеите превозно средство, цената му е със 100 хил. лв. по-ниска. Електробусите  са автономни, не зависят от контактна мрежа и тъй.нар "тиранти".

- А нова организация на движение, поне в центъра предвиждате ли? Там е пълен хаос, автомобили по тротоарите, пешеходци на улицата?

- Да, според мен това може да стане чрез обособяване на платена зона за паркиране в Габрово, нещо за което преди години имаше плахи опити, но бе прекратено. Въвеждането на такава "синя зона" в центъра на Габрово, от една страна ще организира движението, очаква се и дисциплиниращ ефект - няма да има автомобили по тротоари и кръстовища, от друга е източник за приходи за Общината.

Вече имаме проект за такава зона, търсим начин за финансиране и реализиране. За съжаление сините зони не могат да се финансират по европейски програми. Освен промяната на знаците в определената зона, е важна организацията на контрола, с човешки ресурс и технически средства - скоби. Разбира се, нужни са и средства за репатриране на неправилно паркираните автомобили, с тъй нар. паяци. Все още не е уточнено, но обикновено разбираме идеалния център от района от бившата стоматология до полицията. Възможно е тесните улички в този периметър, където не може да влезе паяк да бъдат изключени.

- Печели ли Общината достатъчно от отдаване под наем и продажба на общински имоти? Какво стана с атрактивния имот срещу Спортна зала, който се опитахте да продадете за четиризвезден хотел?

- Приходите от отдаване под наем на общински имоти са сравнително постоянни. Миналата година намалихме драстично цените на големите по площ общински обекти. Успяхме да отдадем някои от тях, но факт е че очакванията ни са много по-големи. Преди 15-20 години общината е разполагала с много по-голям набор имоти, сега те са доста по-малко, а и не са толкова атрактивни.

Въпросният имот вече не е в разпоредителната програма на Общината. Не е отпаднала идеята за четиризвезден хотел, но от първото отдаване на търг на имота  досега, в града са построени 3 хотела. Освен това има искания върху този имот да бъде построен  център, посветен на Кристо.  Затова засега се въздържаме, той е последния останал атрактивен общински имот в центъра на града. Затова ни се иска той да се използва за обществено-полезна дейност, а не просто да бъде продаден.

Винаги съм твърдял, че за в бъдеще Общината не бива да разчита основно на приходи от продажби, а трябва да търси алтернативни източници за това.

В тази връзка да припомня, че в района около ул. Дунав има два също атрактивни имота, които ще се отдават на търг. Там може да се построят кафенета, магазини или други обекти, свързани с развлечението на габровци и гостите им. След изграждане на новия мост, който ще свързва ул. "Аврам Гачев" и ул. "Дунав" там ще се оформи вероятно най-атрактивната зона за отдих и развлечение в Габрово.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News