Новините от Габрово и региона


Радослав ПЪРВАНОВ

На 17 март в сградата на Университета по строителство архитектура и геодезия в София бе открита изложбата „Бузлуджа – паметта на времето” . Изложбата бе съпътствана от презентация на проекта за реставрация на паметника Бузлуджа на архитект Дора Иванова. На откриването присъства архитекта, чието дело е паметника – Георги Стоилов.

Залата, в която се проведе презентацията бе пълна, а интересът беше голям. Проведе се дискусия и всеки изказа своето мнение по въпроса с реставрацията на паметника. Изложбата е подредена във изложбено фоайе на храма на архитектурата в София.

Таблата показаха в детайли проекта на архитект Дора Иванова, както и авторски фотографии на Радослав Първанов, Лес Джонстон и Никола Милър.

Освен архитектите на място и много студенти се спряха да послушат и разгледат изложбата, тя ще остане до 24 март.

Все още се набират средства чрез продажба на висококачествени разпечатки и пощенски картички, които ще послужат за проучванията, които ще дадат точна прогноза за необходимите средства за възстановяване на паметника.

 Проектът на Дора Иванова за опазване на паметника Бузлуджа бе представен и подкрепен и в Европейския парламент в рамките на кръгла маса „Съвременно наследство в риск".

Темата и историята на един от монумента предизвикаха изключителен интерес от страна на експерти и публика. Чуждестранните участници останаха изумени от съществуването на толкова забележителна сграда, непозната за Европа.

Проектът получи подкрепа от тяхна страна. Младата архитектка работи за опазването на паметника и предлага превръщане на монумента в музей на националната памет, разказващ историята на България от античността до днес.

Кръглата маса бе организирана от евродепутата Момчил Неков и в нея участваха специалисти от България, Румъния, Германия, Белгия и Холандия.

снимка Арх. Дора Иванова и Радослав Първанов представят проекта

 

 

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News