Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

Огромни бутафорни кукли на политици и публични личности, смешни скечове, сатирични картини, осмиващи актуални местни и национални проблеми, клоуни, екзотични танцьори, кукери, маскирани, дори мустакати хайдути, а и "самият Христо Стоичков и неговите знатни гости", заляха улиците на Габрово.

И се завихри поредния весел, пъстър, незабравим карнавал, така както е всяка година през месец май от средата на миналия век досега.

В карнавалната фиеста дефилираха близо 2000 участника, над 60 картини, 5 оркестъра, 2 кукерски групи, няколко танцови състави.

Мотото на карнавала "Няма такава държава, има такъв град" е оценено от Теди Москов, габровец по майчина линия, като гениално и е сериозна провокация към сценариста и режисьора на карнавала, продуцентът Иван Минчев.

"То е провокирано от абсурдната държава, в която живеем. Та нали главният герой, човекът, който управлява държавата, непрекъснато ни поднася изненади. Неслучайно съм го представил като Кралят- Слънце - Луи XIV, наречен така заради безкрайното му величие. Съвсем неслучайно и нашият крал има девиза на френския си "колега": "Държавата това съм аз! Аз пускам, аз спирам, аз нареждам, аз асфалтирам!", казва сценаристът

Нашият Крал - Слънце обаче е доста по-модерен от Луи XIV. Вместо с пищна перука и жабо, на габровския карнавал той се появи като няколкометров Спайдърмен, с буквата Б. на гърдите. Седнал царствено на трона, той реже поредната лентичка, държат я г-жа Винеткова, с тоалет, съшит от винетки и г-н Еврофондов, с костюм, посипан с европейски звезди. Край тях бди вярното му куче-пазач Цв.Цв.

Целият пейзаж бе озвучен с любими на Краля шлагери, като „Батальонът се строява“.

Тук - там иззад избити прозорци на полуразрушена сграда, се бяха надвесили героите на Реформаторския блок. Радан Кънев почти бе излязъл от сградата, теглен от Местан, затова пък Росен Петров се опитва да влезе. А Москов се провиква: "Ще стоя в правителството, докато го реформирам!"

След тях изникна любимецът на Краля - проф.Божидар Димитров, който откри първата обществена тоалетна на пътя между Плиска и Преслав, на която личат градежи от различни епохи. Самият професор бе натопил крака в голям геран, а хората си наливаха жива вода от него. Докато някоя фирма не се е сетила да я бутилира и продава.

Доган от кабинета си в сараите управлява държавата, без да се появява публично. На стената зад гърба му, като в дома на Дон Корлеоне, бяха окачени портрети на близки на сърцето му политици, като новият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ. Тези, които са паднали от власт, като Местан, бяха задраскани.  

На едното коляно на Делян Пеевски бе Темида с оранжева превръзка на очите с надпис "Lafka", а във везните й - пачки пари. На меча й бе набучен омачкан лист, на който се чете Конституция. На другото му коляно удобно се бе настанил  главният прокурор Сотир Цацаров, с лигавник и паничка попара, а Пеевски го храни с лъжица.

От НАТФИЗ бяха организирали специален приемен изпит на Волен Сидеров. Той изигра етюда "Продавач в клекшоп".

„Държавата се държи на магия“, твърдят илюзионисти и го доказаха с ловки фокуси и манипулации. Някои от номерата управниците познават много добре. Например, опозицията дърпа стола на Борисов, но той се задържа и оцелява. Дори вдига табела: "Бойко по гръб не пада!"

В Габрово не бяха забравени и световни политици. С цялото си величие се появи Владетелят на света Владимир Путин, яхнал земното кълбо, стиснал го здраво между краката си, сякаш иска да го удуши.

Зад него бе политикът на годината Ангела Меркел, с каска и бронирана жилетка, въпреки, че мигрантите бяха издигнали плакат на арабски "Ние те обичаме, Меркел!"

Акцентът на веселбата бе женитбата на митичния основател на Рачо Ковача.  Това свещенодействие естествено извърши отчето, в чиито образ ще се превъплъти областният управител на Габрово Николай Сираков. Младоженците, кумовете, оркестърът, качени на специално озвучена платформа шестваха по улиците на града. Покрай тях танцови състави виеха хора, а калесниците черпеха наред с ракия, и то истинска.

 

Годеница на Рачо Ковача, който от толкова работа, няма време да се ожени, бе избрана на специален кастинг. За избора имаше строги критерии, но най-важните бяха да има габровска душа - сиреч да е пестелива, паметна, усмихната, скромна, да изкарва пет лева, да харчи десет и останалите да ги спестява, да знае как се готвят охлювени черупки и как се слага канелка на яйце, да умее да играе хоро по терлици, за да чува Севлиевската музика.

 

Габрово стана арена на битки от Междузвездни войни. Спокойното градче бе опупирано от Дарт Вейдър, принцеса Лея, Йода, водени от смелата и красива принцеса Рей /габровската кметица Таня Христова/. Тя между другото резна и опашката на габровска котка, по дългогодишна традиция. А самата котка бе дегизирана с екзотичен костюм от джунглата, нали сме в  Годината на маймуната.

"Ракия с мезе сланина!", скандираше весела и жизнерадостна група, видимо почерпена, но много щастлива. Все някой се опитва да ограничи ракията, да й сложи акциз, да я забрани дори. Но българинът без нея не може, защото тя ни е последният отдушник, спасител в трудни моменти, обясняваха почерпените. Спокойни за здравето си, защото ги придружаваше небеизвестната  д-р Радева.  "Мен д-р Радева ми е забранила да пия вода", е отговорът, ако ви направят забележка, че пиете от 9 сутринта!

Не бе забравена и схемата за купуване на шофьорски книжки в ДАИ, още повече, че един от задържаните е габровец. Появиха се куфарчетата с пари, носени от девойки. Предлагаха своите услуги на гражданите, включително и книжки за пилоти. Държавната автомобилна инспекция /ДАИ/ бе преименувана на ДАЙ!

Избори БГ -  зад железни решетки уморени, гладни, измъчени хора, предаващи чувалите с бюлетини в  зала "Арена Армеец". Затворени за 48 часа, те пишат по стъклата "SOS", "Гладни сме", "Позор".  Отвън пазят полицаи с палки. Изборният кодекс, наречен Психотрилър, е разпънат на кръст.

"Любимата ми картина е Имперският струнен оркестър от Санкт Петербург, който от 1918 г. е заточен в Сибир, но сега пристигна специално за карнавала в Габрово с „последните негови живи участници“, сподели шеговито режисьорът Иван Минчев.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News