Новините от Габрово и региона

Повишаване производствения капацитет на МАК АД и  разнообразяване на асортимента, чрез въвеждане в експлоатация на модерно технологично оборудване - 14 нови тъкачни стана, очакват в габровската фирма чрез проект по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие, стана ясно от представяне на проекта пред медии на 18 юли 2016 година.

Общата стойност на допустимите разходи по проекта е  1 707 440 лв., а стойността на безвъзмездната  финансова помощ е 999 876.86 лв. и представлява 60 на сто от очакваните допустими разходи. Европейското съфинансиране е на стойност 849 895.33 лв., а националното съфинансиране - 149 981.53 лв.

Новото оборудване ще доведе до увеличаване производството с над 552 хиляди линейни метра произведена продукция и приходи от износ в размер на 5,280 млн. лв. през 2019 година. То ще увеличи значително производителността и тогава тя ще достигне над 79 хил. лв. на заето лице. С въвеждане на новата технология ще се намали обема на технологичния отпадък, който сега фирмата е принудена да предава за третиране на външни субекти. С новото оборудване производственият отпадък на един линеен метър произведена продукция ще се намали с 40 %. Поради по-високата производителност на новите станове разходът на електроенергия в линеен метър се снижава с 18 %,  а разходите за заплати и осигуровки в линеен метър произведен плат се снижават с 25 на сто. С реализация на проекта МАК АД ще си гарантира устойчив растеж и висока конкурентоспособност на българския и международен пазар, обясни председателят на борда на директорите Георги Бижев.

Според изпълнителният директор на фирмата Йонко Костадинов проектът има много голяма социална насоченост. Създава се чисто нова тъкачна зала, където ще бъдат монтирани новите машини. Там условията на труд ще са много добри, залата ще е климатизирана, като се поддържа 22 градуса целогодишно. Предвиждат се нови санитарни помещения, бани, стаи за почивка. Всичко това ще се случи със средства на фирмата.

Това вероятно ще бъде най-бързият проект. Договорът, който е с продължителност 12 месеца, е подписан на 20 юни, 28 дни след това отваряме офертите. Когато нещата са ясни и прозрачни, целите ясни, всичко се случва бързо и лесно, коментира консултантът на проекта Николай Енчев.

Очаква се машините са пристигнат до 3 октомври, а официалното откриване на новата тъкачна зала - в началото на ноември.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News