Новините от Габрово и региона

За 14-ти път в началото на септември в Етнографския музей на открито +Етър" край Габрово днес стартира Международният панаир на традиционните занаяти.  Хиляди посетители, над 120 майстори, включително от Украйна, Сърбия, Македония, Судан, с

лънчево време, отлична организация, липсата на кич по сергиите,  добре подбрани фолклорни състави, всичко това провокира огромен интерес у посетителите.

Лена Георгиева, председател на ОбС в Габрово официално откри Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО “Етър”. Д-р Аксиния Бутева прочете поздравителния адрес от Министерство на културата.

Патронът на Международния панаир на традиционните занаяти - Цецка Цачева, председател на Народното събрание на Република България, също изпрати поздравителен адрес, който бе представен при официалното откриване.

Поздравителни адреси бяха поднесени от евродепутатите Момчил Неков от групата на социалистите и от Андрей Новаков от групата на ЕНП.

Депутатите Добромир Проданов от ГЕРБ и Кирил Добрев от Коалиция БСП лява България бяха официални гости на Международния панаир на традиционните занаяти.

Сергиите на майсторите са по цялото протежение на реката. Стефан Цанев от Габрово предлага стоката си на панаира, всичко е изработено ръчно от дърво, технологията е стара. Лъжици, гаванки, съдове за съхранение на храна и напитки - всичко това може да се намери на щанда на майстора.

Китайската конкуренция не го плаши, защото има достатъчно ценители. “Няма как да се обясни на един купувач, че българското е по-добро от китайското. Той сам трябва да го усети. Има хора, които да искат да научат занаята. Все още. Но при други занаяти нещата не стоят така и те изчезват”, споделя Стефан Цанев.

Според този прочут в района майстор, държавата трябва да има политика за съхраняване на старите занаяти и техники. Майстор Стефан Цанев е изработвал дори бутилки от дърво.

“Материалът е орехов, наливаш ракията в такава бутилка и тя си свършва работата. Оцветява, дава приятен вкус, а ти само сервираш на гостите”.

Стойна Кръстанова е едно живо човешко съкровище. 93-годишната жена повече от половин век е изучавала, популяризирала и върнала към живот стари текстилни, използвани от хората преди столетия, но забравени днес. Стойна Кръстанова е достигнала такова ниво в своето изкуство, че е трудно да го оцениш. Материални предмети, с втъкана в тях духовност.

Етнографски музей на открито „Етър” и фондация „Стойна Кръстанова” подемат инициативата ЮНЕСКО да обяви 93-годишната българка за „Живо човешко съкровище”.

„Това е бутикова изложба, за ценители. Но дори хора, които не са изкушени от тъканите могат да видят тяхната стойност”, каза доц. д-р Светла Димитрова, директор на ЕМО „Етър” при откриването на експозицията „Възкресени тъкачни техники” днес.

На основата на древните текстилни техники, които Стойна Кръстанова изучава и популяризира, тя създава съвременни предмети – такива каквито всяка жена би искала да притежава.

Няма съмнение, дали си заслужава човек да отдели време, за да види изложбата на Стойна Кръстанова в ЕМО „Етър”. Въпросът е как да си тръгне, защото тъканите увличат, започваш да се вглеждаш в детайлите, откриваш нови и нови, а времето и пространството изчезват. Създавайки материална красота, Стойна Кръстанова помага на човешкия дух да се извиси.

Недалеч от тази изложба кипи майсторска надпревара на тъкачките. Колан, тъкан „на кори” от Магда Маринова през 1920 година в севлиевското село Кръвеник е задължителен предмет, който трябва да изработят участниците в майсторската надпревара. В началото на миналия век всяка мома сама е изработвала колана за своята сватба.

Занаятът „Тъкане на колани „на кори” е обявен за един от шедьоврите на българското нематериално културно наследство.

В майсторската надпревара се включиха девет участници, шест от които българки и три чужденки. Освен Аурелия Касару  от Румъния и Олександра Пренко от Украйна, колан, тъкан „на кори” изработва и холандката Анелис Бергиш.

Според регламента на състезанието, участниците трябва да изработят два предмета. Един задължителен – точно копие на колан, тъкан „на кори” и един предмет по избор. Резултатите от състезанието се обявяват по време на традиционната „Вечер на майстора”, която тази година е на 5 септември. Победителят получава Голямата награда „Сребърна хлопка” и правото да направи изложба-базар в ЕМО „Етър” през следващата година.

 

 

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News