Новините от Габрово и региона

„Броят на кризите днес в Европа е рекорден. Затова когато е трудно и когато е тежко, трябва да бъдем открити за дебат. Днес Европа няма как да бъде остров на стабилност в световния океан на нестабилност. Броят на кризите е рекорден“, каза днес президентът Росен Плевнелиев по време на инициативата на Европейската комисия „Граждански диалог“ в Габрово. Той припомни мисълта на известния философ в Азия и поет от ХІІ век Низами Ганджави, който учи тогавашните държавници, че: „Не мечът е Вашия инструмент, а отворената врата“. „Нито една страна поотделно не може да се справи, не може да бъде изолиран остров",

Темата на дебата бе „Европа: Какво следва?“ и в него взеха участие заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, президентът на Европейския Комитет на регионите Марку Маркула, Ева Паунова и Андрей Новаков – членове на Европейския парламент, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

 „Днес бъдещето на България и Европа не се решава на бойното поле, а в училищните стаи, и там е решението на проблемите. Бъдещето на България не зависи от това кои са нашите опоненти и с кого ще водим хибридни, пропагандни и всякакви други войни. Бъдещето ни зависи от това кои сме и какво искаме и доколко сме амбициозни да го създадем сами, а не само да следваме готови решения", допълни президентът.

Той смята,  че всяка една от инвестициите на бъдещето трябва да има своята иновационна екосистема и в България. „Под екостистема разбираме общите действия на бизнеса, неправителствените организации, институциите, правителството и местните власти. Много важни са информационните и комуникационни технологии, производство на храни и индустриите, свързани с човешкото здраве, като области, в които страната ни трябва да бъде сред водещите лидери. Ако искаме индустриите на бъдещето да се случат в България и да привлечем повече инвестиции, ще се нуждаем от наистина качествено образование. Ако искаме да намалим безработицата, това е свързано с качеството на човешкия потенциал“, заяви държавният глава.

 

"За мен е чест и удоволствие да ви поздравя с добре дошли в Габрово.  Град, известен с предприемчивия си дух, който пази спомена за индустриално развитие, с богата история, култура и традиции в образованието", каза при откриване на дискусията кметът на Габрово Таня Христова.

"Днес, градът, който преминава през период на трансформация, ще търси подкрепа за своята европейска идентичност в открит и отговорен разговор за бъдещето на Европа.

Гражданският диалог под надслов „Европа: какво следва?“ ще даде възможност на политици и граждани да дебатират, да споделят идеи, да търсят решения на трудните предизвикателства и да допринесат за стратегическия размисъл за пътя на обединена Европа.

Стремежът да не спестим истината за днешна Европа налага да признаем, че имаме немалко поводи за тревога. Кризите в пределите на нашите граници и извън тях пряко засягат живота на всеки един от нас и поставят под въпрос смисъла на Европейския съюз.

В тези трудни времена, и в още по-голяма степен след британския референдум, ставаме все по-критични към политики и политици, вглъбяваме се в собствените си емоции и амбиции, допускаме националните интереси да застрашат европейските ценности и интегритет.

Именно в тези тревожни моменти, трябва категорично да признаем, че като Съюз от почти половин милиард граждани притежаваме уникален потенциал, който има достатъчно сили да се справи с глобалния натиск и да преодолее проблема на все по-разединените общества.

Аз лично не вярвам в спора за повече или по-малко Европа, както и в бъдещето на Европа на няколко скорости. Вярвам, обаче, че всички ние имаме нужда от истински силен Европейски съюз, който споделя обща визия, мисли стратегически и отговорно, и действа единно. Нито една страна няма силата и ресурсите да се справи сама със заплахите, както и да се възползва от всички възможности.

За мен, като член на Комитета на регионите и кмет на един европейски град е изключително важно да имаме гаранции, че визията на Европа ще се основава на увеличаване на инвестициите за насърчаване на сближаването, устойчивия растеж и създаване на работни места в градовете и регионите.

Само така ще успеем да възстановим чувството на принадлежност на гражданите към общия европейски проект. Важно е Европа да продължи да осигурява рамката за финансиране на качествени инвестиции чрез кохезионната политика, но и да действа в синергия с други финансови източници на местно, регионално, национално и европейско ниво.

Необходим е по-ефективен подход към инвестиционната политика на ЕС, опростяване на излишната административна тежест пред публичните и частни инвеститори. Нужно е да поощряваме предприемаческото мислене, както и да насочваме инвестиции в новите технологии и иновациите.

Градовете и регионите трябва да се превърнем в двигател за социални иновации и да създадем връзка и доверие между граждани, бизнес, научни общности и институции – модел, който два дни прилагаха повече от 100 участници на различна възраст, с разнообразни професии, интереси и виждания в първия международен иновационен лагер, който се проведе в Габрово с подкрепата на Комитета на европейските региони и Президента на Рeпублика България. 

Светът е динамичен и се променя. Какво следва за Европа, зависи от нашата мъдрост, решителност и толерантност да преодолеем трудностите и да открием възможностите.

За да постигнем това трябва да сме в постоянен диалог и партньорство, да се учим, работим и развиваме съвместно", каза още тя.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News