Новините от Габрово и региона

Първият саниран блок в Габрово бе официално открит с водосвет от кмета на Габрово Таня Христова, заместник-министъра регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и областния управител Николай Сираков. Събитието уважиха жителите на сградата, представители на фирмите изпълнители, на институции, на сдружения на собствениците, включени в програмата и на етажни собствености, които желаят тепърва да се участват в нея.

Кметът на Габрово подчерта, че обновяването на този блок е станало възможно благодарение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, чрез която сградата да получи безвъзмездна и изключително важна подкрепа, която не само удължава живота й, но едновременно с това спестява ресурси на нейните обитатели.

Таня Христова акцентира, че подкрепата, която всяко от 45-те домакинства в блока е получило, след изпълнението на дейностите по програмата, възлиза на близо 20 000 лева. Тя допълни, че се надява, този блок да допринесе за убеждаването на други жители на многофамилни сгради, че усилието си заслужва и да бъде окуражителен пример, за тези които все още се съмняват.

„Поздравявам Ви, за това повярвахте на държавата в лицето министерството на регионалното развитие и благоустройството и на многото други институции, включително и на Община Габрово, че тази инициатива е изключително важна и полезна за целия град“, каза още Таня Христова в обръщението си към присъстващите и връчи на управителя на сдружението на собствениците Никола Данчев инструкции за експлоатацията на сградата. От своя страна той благодари на всички, които са помогнали за санирането на блока и заяви: „Вече всички около нас вярват, че това, което мислеха за невъзможно е възможно“.

Адмирации, че бяхте пионерите в Габрово и превъзмогнахте страховете и манипулациите, свързани със съмненията относно реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“, каза по време на откриването Николай Нанков. Той отбеляза, че ползите за собствениците след изпълнението на дейностите по програмата са намалени сметки за енергия, по-голям уют и самочувствие от качествено изпълнените мерки за повишаване на енергийната ефективност. „Очаквам след година Габрово да придобие нов облик заради реновирането на одобрените за участие в програмата сгради“, каза още той. "Изпълнихме поетия през 2014 година ангажимент да разработим и стартираме програма за енергийна ефектиност и да осигурим финансовия ресурс за нейното изпълнение", напомни Нанков, допълвайки че и други сгради ще имат възможност да кандидатстват и да бъдат одобрени по програмата през настоящата и следващите две години.

В обновената сграда на ул. „Спортна“ №3 живеят 45 домакинства. След приключване на строително-монтажните работи блокът вече има топлинна изолация на покрива. Ремонтирана е покривната хидроизолация в компрометираните участъци и е направена нова обшивка по бордовете му. Монтирани са вентилационни шапки на вертикалните канализационни клонове, за да се предпазят от заскрежаване при голяма температурна разлика. Подменена е старата дограма на сградата и ел. инсталацията в общите части, които са освежени и вече имат енергоспестяващи осветителни тела. Направена е топлинна изолация на външните стени и др.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News