Новините от Габрово и региона

С обновена материална база е готов да посрещне своите потребители Домашният социален патронаж в Габрово. Модернизацията бе извършена по проект на Община Габрово в периода август – октомври тази година със средства от Фонд „Социална закрила“ към Министерство на труда и социалната политика.

Подменена е дървената дограма с нова алуминиева на вратите и прозорците в кухненските и офисните помещения, коридорите и входните врати. Демонтирана е старата дървена ламперия, стените и таваните са изкърпени, шпакловани и боядисани. Монтиран е мълниезащитен приемник с изпреварващо действие за целия комплекс. Строително-ремонтните работи са изпълнени от габровската фирма „Валентин Петров 2004“ ООД.

Проектът е на обща стойност 21 563,44 лв., като 19 407,10 лв. е безвъзмездната субсидия, а 2 156,34 лв. е размерът на съфинансирането от бюджета на Община Габрово.M

Домашният социален патронаж се помещава в едноетажно крило на бивше обединено детско заведение на ул. „Ивайло“ № 13 в кв. „Христо Ботев“. В рамките на работната седмица ежедневно от патронажа се доставя храна в домовете на повече от 200 възрастни в неравностойно положение от града и селата. В социалната услуга е включено санитарно обслужване, пазаруване, съдействие при уреждане на различни административни въпроси, медицинска помощ и др. За дейностите се грижи персонал от 27 лица.

През последните години желаещите да ползват тази услуга се увеличават. Поради това директорът на звено „Заведения за социални услуги“, в чиято структура е патронажът, е предложил увеличаване на капацитета му от 200 на 225 места от 2017 г. Искането ще бъде разгледано на предстоящата сесия на Общински съвет – Габрово на 24 ноември.

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News