Новините от Габрово и региона

Два нови жилищни блока, обновени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради бяха официално открити  в Габрово. Това са сградите на ул. „Йосиф Соколски“ № 37 и на ул. „Варовник“ 11.

Кметът на Габрово Таня Христова лично връчи на управителите на сдруженията на собствениците на двата блока Танко Танков и Дарин Петков инструкциите за експлоатация на сградите. Танко Танков благодари на всички, участвали в процеса на саниране на сградата, която според него е добър пример за тези, които тепърва желаят да се включат в програмата. Дарин Петков сподели удовлетворението на своите съседи от промяната на блока, след която жилищата им са станали по-топли, а сградата по-красива.

„Поздравявам ви с това, което с общи усилия успяхме да постигнем. Вие го получихте благодарение на изцяло безвъзмездната подкрепа, която правителството, чрез Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, успя да реализира в различни части на България. Вие сте едни от първите и благодарене на Вас вълната от интерес вече е много голяма. Ако преди половина година сдруженията в Габрово бяха около 50, сега наближават 200. На Габрово му прилича да инвестира в именно обекти, които носят икономия и едновременно променят облика на града ни“, каза Таня Христова по време на откриването.

Блокът на ул. „Йосиф Соколски“ № 37, който е дом на 45 домакинства е построен пред 1979 г. и е на 10 етажа, от който 7 жилищни. Общата стойност на инвестицията в тази сграда е над 600 000 лв.

След приключване на строително-монтажните работи, блокът вече има топлинно изолиран покрив, ремонтирани са покривната хидроизолация и коминните тела, направена е нова обшивка по бордовете на покрива, монтирани са вентилационни шапки на вертикалните канализационни клонове и нови воронки, подменени са барбакани и водосточни тръби, включително е изградена антиобледителна инсталация.

Възстановена е мълниезащитната и заземителна инсталация на сградата. Подменена е старата дограма, включително входните врати на двата входа. Направена е топлинна изолация на външните стени. Подменена е ел. инсталация в общите части и са поставени енергоспестяващи осветителни тела. Изпълнител на строителните работи е фирма Валентин Петров – 2004 ООД, Габрово.

Инвестицията в сградата на ул. „Варовник“ № 11 е над 100 000 лв. Блокът е на 4 етажа, построен е през 1975 г.  и днес е дом на 8 домакинства.

След приключване на строително-монтажните работи, сградата има топлинна изолация на покрива, който е с нова дъсчена обшивка, керемиди и битумна хидроизолация.

Ремонтирани са коминните тела, направена е нова отводнителна система на покрива – улуци и водосточни тръби, нова  мълниезащитната и заземителна инсталация и топлинна изолация на външните стени.

Подменена е старата дограма на сградата, включително входна врата, освежени са общите части. Изпълнител на строителните работи е фирма “Арк-билдинг ООД ”, Ямбол.

Домакинствата в Габрово, който вече обитават обновени жилища станаха 98, след като в началото октомври в града бе официално открит първият саниран блок на ул. „Спортна“ 3.

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News