Новините от Габрово и региона


Утре, 17 февруари в 12 часа се организира граждански протест  пред административната сграда на Топлофикация. Призовават си всички граждани, ощетени от безобразията на ТЕЦ-а  да присъстват, за да потърсят правото си да бъдат информирани, защо като си плащат сметките стоят на студено. Сред протестиращите ще бъдат кметът на Габрово Таня Христова и общинската администрация.

Общината ще съди местното топлофикационно дружество. Тя е изпратила писма до Министерство на енергетиката и КЕВР през месец декември, но реакция няма.

Изпратен е и сигнал към РИОСВ – Велико Търново, от които е изискано да извършат замервания за чистата на въздуха в Габрово. Вече има доклад, според който в края на 2016 г. има превишаване на показателите, свързани с фини прахови частици.

4409 абонати, от които 113 стопански, а останалите битови са подложени на системен тормоз през този отоплителен сезон от Топлофикация-Габрово. Въпреки уверенията на представители на дружеството, че имат готовност за посрещнат зимата спирането на топлоподаването е често явление – заради проблем с горивата или заради аварии. 2321 деца и ученици от градини и училища, персонала им и родителите са сред потърпевшите, обясни вчера на спешно свикан брифинг Таня Христова.


„За да изразим гражданското си недоволство и позиция, която считам, че трябва да бъде уважена от гледна точка на демократичното ни право да получаваме информация, а не единствено и само сметки, в които ни казват, че имаме право на 5% отстъпка. Това, което през този сезон изтърпяхме, категорично не може да се преравни на 5% компенсация.
Настояваме да знаем кой стои зад системния тормоз над гражданите. Анализът на информацията, която се получава от регистрите показва, че Топлофикация-Габрово е собственост на фирма, регистрирана на Кипърските острови. Фактически лицата, които по фирменото досие би трябвало да носят отговорност са: Калин Ангелов, Христо Сосеров и Любомир Жупунов”, каза още тя.
Според бившият депутат от ГЕРБ Цветомир Михов основната цел на дружеството е да печели пари от продажбата на електроенергия на преференциални цени и очевидно не се интересува от клиентите си, които са на парно.

Теми с продължение
News management powered by Xpression News