Новините от Габрово и региона

„Властта, която трябва да предам не е просто понятие, а уникална  възможност да помагаш на повече хора  да живеят по-добре и да бъдат по-щастливи! “ – каза Николай Сираков по време на церемония по приемственост между двамата областни управители – бивш и настоящ, която   се състоя днес пред екипа на Областната администрация.  Предавайки бронзовия лъв - символа на държавността, Сираков допълни още, че оставя един изпълнен с  мотивация и ентусиазъм за работа екип.

От своя страна областният управител Иванка Баева, избрана с Решение №123 на Министерски съвет от 15 февруари 2017 година, заяви, че ще продължава да работи спазвайки нормативните документи, както и до сега. „Ще работим в диалог, няма да допускам политически пристрастия и ще се стараем да постигаме заложените към момента цели“ – това каза пред екипа на Областна администрация Иванка Баева.

Церемонията завърши с пожелания за успешна работа и обща снимка на екипа с Николай Сираков и адвокат Баева.

А повод скандалното си уволнение Николай Сираков коментира: "Това е в правомощията на министър-председателя и това е най-нормалното нещо - ние сме в политическия екип на предишното правителство. Но има нещо, което изключително много ме притеснява – не толкова стратегиите, които се реализират или не се реализират в България, а моралът и ценностната система, които ние политиците изповядваме. Ние получихме на 14 февруари едно напомняне от Министерски съвет, че в случай, че областните или зам.-областните управители се кандидатират за народни представители, е необходимо незабавно след регистрацията им в Районната избирателна комисия да подадат молба за отпуск, като към нея приложат копие от удостоверението им за регистрация. Проблемът е в това, че аз не съм подавал молба за отпуск, а на 15 в 16.38 часа получих по електронна поща решение на Министерски съвет, че съм освободен с мотива, че съм си подал молба за отпуск, защото съм част от кандидат-депутатска листа. Към тази дата в област Габрово няма регистрирана нито една листа, така че няма как да се сдобия и с копие от удостоверение от РИК. Това, което ме притеснява – първото е, че се използва се лъжа – без мотив щеше да е по-нормално.

 Притеснява ме и липсата на професионализъм. В 16.30 часа аз разбирам, че не съм областен управител, а през този ден съм извършвал разплащания, подписвал съм решения. Можеше много по-просто да станат нещата, ако човек спазва някаква морална система. Всички ние, които сме работили като областни управители с работата си сме защитавали тази институция".

Днес от изявление на правителството стана ядно, че само един областен управител, този на Перник, е подал молба за освобождаване, защото щял да се кандидатира за депутат.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News