Новините от Габрово и региона

Общинските училища, детските градини и детските ясли в община Габрово са готови да открият учебната година на 17 септември 2018 г., съобщи на брифинг кметът на Габрово Таня Христова. На брифинга присъстваха още началникът на РУО Георги Маринов, директорите на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и НУ „Васил Левски“, представители на Община Габрово.

Първокласниците в общината са 457, прогнозният брой деца в детските градини е 1 609, а прогнозният брой ученици – 3 899. Окончателният брой деца и ученици ще бъде уточнен до 18 септември 2018 г.

Всички общински училища са осигурени за отоплителния есенно-зимен сезон, обезпечени са с педагогически специалисти и с необходимите учебници. В сградите на училищата ремонтните дейности са приключили, с изключение на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и НУ „Васил Левски“.

В ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ се изгражда оградата на терена на училището и пожароизвестяване в спортния комплекс на сградата. Строителните работи по оградата трябва да приключат до 20.10.2018 г., поради което са предприети необходимите мерки за обезопасяване на района, а в началото на учебната година ще бъде проведен и инструктаж с учениците. Изграждането на пожароизвестяването в спортния комплекс ще приключи до 14.09.2018г.

В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ремонтните дейности са в процес на изпълнение, ще продължат и след старта на учебна година. Учениците от началната степен ще се обучават в СУ "Отец Паисий", а тези от прогимназиалния етап на обучение - в ПТГ "Д-р Василиади". Директорът на училището Стефка Радева обяви, че учебната година ще бъде открита на територията на училището, а занятията на следващия ден ще продължат в приемните училища. Създадена е организация за спокойна работа, а когато училището е готово, поетапно ще започне връщането в него. Според кмета Таня Христова това ще стане, когато може да се гарантира живота и здравето на децата. Тя призова за разбиране и подкрепа, тъй като ремонтът е огромен и комплексен, но и прекрасен шанс за училището, което ще има изключително добри условия.

НУ „Васил Левски“ ще започне учебната година в нова база – сградата на бившето ОУ „Цанко Дюстабанов“. Категорично там ще бъде осигурена необходимата среда за учебен процес. Стаите са приключени и изчистени, дъските са монтирани. В момента се преместват мебелите от старата сграда на училището. Те са закупени в близките 3 до 5 години и ще се ползват, докато пристигне новото обзавеждане в края на октомври. Предстои асфалтиране на двора, което ще приключи до края на седмицата. Директорът на училището Валентина Венкова коментира, че вече проблемите с липсата на база са решени и училището има чудесна възможност за развитие. Тази година то е кандидатствало и одобрено за иновативно училище, тъй като има опит и отдавна предлага модерни начини на обучение. Имат интерактивни дъски, компютърен кабинет, учениците в 3 клас ще изучават компютърно моделиране, въвеждат и нов предмет - роботика, а също и предприемачество. Ще бъдат включени много видове спорт, подходящи за децата от началните класове. Предстои обособяване на стая за обучение на възглавници със занаяти, изкуство и музика.

Предстои приключването на ремонтните дейности във втори корпус на сградата, в който ще се помещава Център за специална образователна подкрепа "Николай Палаузов".

Всички детски градини са осигурени за отоплителния есенно-зимен сезон, обезпечени са с педагогически специалисти и обучителни материали, към момента ремонтните дейности в тях са приключили, с изключение на:

ДГ „Явор“, където се извършва ремонт на покрива на База 1 (новата сграда), но той ще приключи до 14.09.2018 година и няма да възпрепятства откриването на учебната година;

ДГ „Перуника“, където се извършва ремонт на ел. инсталацията, който също ще бъде приключен до 14.09.2018 г.;

„Радост“, където текат довършителни ремонтни работи на една от терасите, които ще бъдат приключени на 12.09.2018 г.

Детските ясли в общината имат необходимите медицински специалисти и педагози, осигурени са и за отоплителния есенно-зимен сезон.

По отношение на ремонтните дейности, единствено в ДЯ „Славейче“ и ДЯ „Зора“ се изгражда пожаро-известителна инсталация, а в ДЯ „Славейче“ предстои ремонт на покрива. Всички тези дейности, няма да се отразят на физическата среда, в която се отглеждат децата.

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News