Новините от Габрово и региона

 Томислав Дончев: Кампания бе като борба в кал, ще съдим клеветниците

ГЕРБ има политически, конституционен и морален ангажимент към българските граждани да предложи правителство. Въпреки малките шансове то да бъде подкрепено от парламент. Ако не ни подкрепят, очевидно ще имаме нова две и половина или тройна коалиция, каза на пресконференция новоизбрания народен представител Томислав Дончев.

А за собствените си намерения допълни:"Има как, има много начини да бъда полезен на избирателния район, на страната и като народен представител в опозиция. Ще помагам и ще следя всички действия на централната държавна власт, на правителството, ще отстоявам интересите на всяка институция и на всеки гражданин. Без да притежавам пряк властови ресурс, имам достатъчно инструменти, а и контактите ми не се ограничават само в българския парламент, от 3 години работя с Европейския парламент и Европейска комисия. Така че,  ако има опити за подмяна на ключови за страната или региона приоритети, мога да реагирам."

На въпроса на в. Габрово ДНЕС как тълкува често използвания напоследък израз "пирова победа" за това, че ГЕРБ е спечелил изборите, но изглежда няма да управлява, той отговори: "В изборите винаги има победители и победени. Ние сме победителите, особено в Габровска област, тук печелим безапелационно. Факт е действително, че парламентарният ни ресурс е недостатъчен за сформиране на правителство. Но огромната част от българските граждани дадоха доверието си на нас. Всеки опит за подмяна или за поставяне на първата политическа сила в парламентарна или политическа изолация представлява подмяна волята на народа. За Габровска област това означава, че Томислав Дончев няма да представлява гражданите на всички  общини, а ще ги представляват г-н Стойков и г-н Казак. Как да убедим всички габровци, че това е резултатът от изборите?!"

За първи път ПП  ГЕРБ-Габрово ще търси съдебна отговорност от опонентите си, които по време на предизборната кампания си служиха с клевети. „Имаме достатъчно основания за това. Такова е становището на юристите ни. Съдебна отговорност ще се потърси не заради парите, а заради поуката. На тази стъпка аз гледам като на инвестиция в по-качествени бъдещи предизборни кампании”, заяви Дончев. По думите му тази предизборна кампания както на национално, така и на местно ниво, изцяло е лишила гражданите от възможността да избират между програми, идеи, тези и личности и е била заменена с борба в кал и със серия от компромати. Според Дончев голяма част от кандидатите не са обяснили откъде са, какви са, за какво се борят, въпреки че за някои от тях е било наложително да обяснят, тъй като са крайно непознати на габровци. Вместо това те са използвали времето си за черен пиар срещу ГЕРБ.

 „Голяма част от тях не знаеха, че този филм вече е прожектиран няколко пъти тук, в Габрово, и че той не се радва на зрителски интерес. Не знам доколко черният пиар е уронил нашия престиж, но със сигурност урони престижа на тези, които го водиха. Най-активните в черния пиар почти не присъстват на политическата карта на областта”, коментира Томислав Дончев.

По време на пресконференцията недвусмислено стана ясно, че според ГЕРБ най-некоректна и клеветническа кампания в Габрово са водили Движение България на гражданите. „Нищо свято не остана. Не остана местна институция, която да не е охулена и обругана в тази кампания – община, болница, ВиК, БЧК”, заяви Дончев. Според него дъното на предизборната кампания е бил скандалът с дарените от ГЕРБ средства за пострадалите от урагана, който предизвика Движение България на гражданите. По време на предизборната кампания от Движението публикуваха в медия умален формат и нечетливо документ, с гръмкото заглавие, че ГЕРБ си вземат обратно дарените средства. „Това е категорична лъжа и върхът на цинизма”, каза още Томислав Дончев.

Общинският ръководител на ГЕРБ-Габрово Добромир Проданов, юрист, уточни, че фактите ще се прецизират, за да се предприемат най-ефективните действия. Той представи и няколко десетки сигнали за нарушения по време на предизборната кампания и самия изборен ден, за които има подадени жалби до компетентите институции. Но умишлено  не са  използвани от ГЕРБ по време на самата кампания за омаскаряване на опонентите . Той представи фрапантен случай - вторият в листата /от гражданската квота/ на една от партиите, участващи в предизборната надпревара, си позволил да заплаши със саморазправа с оръжие няколко доброволци и то дами от Младежката структура на ГЕРБ-Габрово, докато поставяли плакати на ГЕРБ на регламентирано място – таблото срещу Дома на книгата. За случая има подаден сигнал в полицията и прокуратурата. „Отделен е въпросът, че от прокуратурата в официален отговор твърдят, че въпросният кандидат няма законно притежавано оръжие, следователно не може да е отправил такава заплаха. И това се твърди при условие, че същият този човек е отправил няколко искания за разрешително за оръжие, но е получил откази. Нима всеки, който вади оръжие, го притежава законно?! От прокуратурата се признава, че има заплаха срещу доброволците, които лепили плакатите, но те не били длъжностни лица. А нима не са хора, срещу които е отправена заплаха”,  изрази възмущението си Проданов.

ГЕРБ-Габрово има основания да мисли, че в областта две партии са организирали избиратели срещу заплащане. За случаите са подадени сигнали. Както и за още редица нарушения, като възпрепятстване гласуване на хората, говорене на чужд език в секция, извозване на избиратели с бусове и коли, нерегламентирано лепене на плакати по спирки, градини, стълбове, дори паметници.

Цветомир Михов обяви, че част от партиите са получавали и анономни дарения, което е незаконно. На самия него на мобилна приемна на Движение България на гражданите му е било предложено да купи книга, срещу което е получил хвърчаща квитанция за сумата, на която е изписано името на партията. „Всеки сам да си направи изводите как се финансират някои партии”, коментира Михов. За случая също са сигнализирани компетентните органи. Сигналът е препратен и от РИК–Габрово до Сметната палата на страната.

Във връзка с това, че за първи път след кампания ГЕРБ-Габрово представя всички нарушения, на които са се натъкнали, Дончев каза: „Правим това в отговор на всички обвинения срещу ГЕРБ за фалшифициране на изборите, защото точно тези, които ни обвиняваха, бяха в класическата ситуация, в която крадецът вика „дръжте крадеца”. Това е истината за изборите”, каза Томислав Дончев.

Същевременно той изрази своя респект към кандидата на ДСБ Борис Станимиров. „Такъв човек бих искал да имам до себе си и срещу себе си. Поздравявам го за европейски начин, по който отстояваше тезите си, въпреки различията в разбиранията ни. Това е нивото, от което Габрово има нужда. Респект към него”, каза още Томислав Дончев.

Относно резултатите от изборите Цветомир Михов обяви, че в общините Габрово и Севлиево резултатът на ГЕРБ надвишава 40%. „Ясно е, че ние сме първа политическа сила, но в Габрово това е по-ясно отвсякъде”, каза Михов. Той уточни, че и в Трявна ГЕРБ печели изборите, а в Дряново ги губи с 300 гласа. „Считаме, че в Дряново имаше материално стимулиране на избирателите", заяви Михов.

Според него гласовете за БСП и за ДПС събрани заедно не правят колкото гласовете за ГЕРБ. "Как тогава да обясня на тези над 21 хиляди души, които са гласували за нас, че ще ги управляват други партии. Това ми е най-трудното", не скри той огорчението си, визирайки очакванията, че БСП и ДПС ще  съставят кабинет.

"Ще направим всичко възможно, дори и като народни представители в опозиция, да бъдат изпълнени обещанията ни към хората. Няма значение позицията, важни са целите. Няма да  си подменяме целите", допълни Дончев.


Коментари (2)
Страници:  1 
QuotesChimp site is the key to learning these techniques. It contains tips on how to save hundreds or even thousands of dollars each year on automobile, homeowner's, health, and life insurance and how to obtain coverage even if you have been denied an insurance policy in the past. It will also provide an overview of each type of insurance and give you tips on choosing what coverage is necessary and which ones are unnecessary.
от Celina на 20:40:46 01/03/2014
Okay I'm concnived. Let's put it to action.
от Rara на 12:35:00 29/01/2014

Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News