Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

- Какъв е коментарът ви за случилото се през кампанията и сега в държавата и в Габрово. Макар и свързан с ГЕРБ, вие не сте участвали в предизборната битка, поне не пряко като кандидат, надявам се да имате малко по- дистанцирано, но обективно мнение за събитията?

- Участвал съм в кампанията точно толкова активно, както  и досега, но в друга плоскост. Аз не я разбирам политиката, такава каквато е в момента в България. И тя не представлява за мен интерес, такава, каквато е.  Ето защо: имаме резултат от изборите, ясни са най-важните задачи сега и е напълно нормално да се съберат едни хора, да направят коалиция, двойна, тройна и т.н. или без коалиция, да работят заедно. Това го приемам, защото означава, че едни хора застават зад имената си, поемат отговорността и работят. Така, както навремето ГЕРБ каза: ние ще работим сами, поемаме отговорността и искаме да съставим правителство на малцинството. Но сегашните машинации, една парламентарна група да не се регистрира, за да се свали кворума и да изберат с манипулация председател и неговите заместници на Народното събрание, не ги приемам. В същото време лидерът на тази партия казва, че този ход не е повлиял на избора на председател, а всъщност подмолно БСП, ДПС и Атака са си тройна коалиция, това също не го приемам. Това са елементарни актьорски етюди при подготовката за влизане в НАТФИЗ. Също като елементарния скеч, бутафория с нападението срещу Доган.  Това не ми е интересно, това не е истинска политика, а аматьорска самодейност.

- И в Габрово имаше немалко аматьорски скечове по време на кампанията, нали?

- Така е, по време на кампанията в Габрово се нагледахме и наслушахме на какво ли не, най-често на откровени, вулгарни лъжи. Особено от партията на бившата еврокомисарка Меглена Кунева. В живота си не съм виждал по-лошо политическо държание на местно ниво от това на Движение България на гражданите. Те разчитат на това, че хората не знаят подробностите в сътворените от тях компромати, няма да имат време да ги разберат за краткото време на кампанията и ще се вържат. Те подценяват хората, дори да не разберат всичко, хората усещат инстинктивно лъжата, непочтеността. И затова резултатът е такъв - нито един от тези с лъжите не е в парламента сега! Дано политиците  си вземат урок и на следващите избори, а според мен те ще са до края на годината или най-късно в началото на другата. Защото с този парламент България няма бъдеще. А и хората искат вече да живеят по друг начин. Политическата ситуация  е резултат от омразата на хората. Вярвам, че следващия парламент ще бъде резултат от любовта на хората.

- Лично аз не съм напълно съгласна с твърденията, че народът мъдро така е гласувал, че никоя партия сама да няма надмощие в парламента и да не може сама да състави правителство. Било призив за обединение. То очевидно няма как да се случи между партии с коренно различни позиции и идеологии. От много мъдрост създадохме сегашната патова ситуация!. Съгласен ли сте?

- Не бих казал, че народът е постъпил мъдро, но определено той помъдрява. Мъдри бяха тези, които излязоха на граждански протест, подтикнати от високите сметки за ток. Но още на третия ден протестът беше подменен. Доказателство за това е, че месеци след протестите няма никаква промяна в казуса с ерепетата, но хората не стачкуват. Това показва, че става дума за предизборни манипулации на определени партии.

Затова казвам, нека всеки сам да участва активно, не в политиката, а в своя личен живот.  Не само да пише жалби или да участва в някои граждански сдружения, които на практика на функционират.  Да се опитаме да се фокусираме върху това, което ни кара да се чувстваме добре, когато открием в дадена ситуация скрит потенциал, да предприемем действия да го реализираме. Нека да избягаме от старите модели, в които винаги искаме да провалим нещо, за да дойде нещо друго, което обаче не знаем какво е. Хората трябва да започнат да мислят за онова, което искат да им се случи.

Ако хората бяха се фокусирали върху това какво искат и коя партия биха искали да ги управлява, нямаше сега да сме в патова ситуация. След като не искат достатъчно никой от сегашната политическа система, трябваше просто да не излизат да гласуват. Защото това, което в момента се получи, е по-зле от това, което е било досега през всичките 20 години. Някой се опитва евтино да ни продава популистки от парламента. Ако аз бях избран за народен представител, нямаше да стъпя в такъв парламент. Това което се случва сега в парламента е обидно за българския гражданин. Елементарните задкулисни игри на всички са ясни.

- Според политолози стратегически е по-добре за ГЕРБ сега да не управлява. Предполага се, че Бойко Борисов ще се върне на бял кон, когато ситуацията стане нетърпима и хората пак излязат на улицата.

- ГЕРБ на времето пое риска еднолично да управлява, и то по време на финансова и икономическа криза. Сега ситуацията е по-друга. Мисля, че е е време, когато не можем сами да управляваме. Цялото дясно  пространство се заличи в политическата сфера точно заради това. Лидери, които искаха да управляват благодарение на собственото си его, си заминаха. Досегашният модел е, че управленецът е пръв, той дава най-умните, най-добрите решения и след това убеждава останалите, народа, защо трябва да следват този път. Затова години наред хората чакат някои да им каже какво да правят, предпримат някакви действия едва когато ножът е опрял до кокал.

 Обществото е стигнало фаза, в която лидерът /не управленецът/ е  като мъдреца - той стои отзад, а в първите редици са хората. Той трябва да вдъхновява тези хора, да ги възпламенява да мислят, да работят. А той, лидерът, да управлява тази  генерирана енергия.  Лично аз мога да вляза в политиката едва когато видя такъв модел на управление. Бих бил полезен тогава, но не и сега в този сценарий. Но не съм спирал да се опитвам да променя мисленето на хората, и като председател на Общинския съвет, и като човек, който се занимава с йога, и като обучаващ в корпоративния свят.

- Макар и малка, има вероятност да се повторят скоро парламентарните избори. Как смятате, дали хората са си направили нужните изводи или пак така хаотично ще гласуват? Не че имахме особено голям избор?!

- Не е вярно, че не сме имали избор. Всеки сам го прави избора. Затова и по-голямата част от българите не отидоха да гласуват. На бъдещите избори много зависи какво ще ни предложат политиците. Ако е същото, не го искаме. Знаем, че една претоплена, стара баничка става все по-зле и зле. Не че хората не ядат претоплени банички, хората вече не искат да ядат банички. Ще спечели този, които им предложи "свежи плодове и зеленчуци", свежи идеи, който успее да задържи младите хора в България. Не става дума само за високи заплати, младите хора искат вече нов стил на живот. С тази политика това не се получава.

 Според мен, на едни нови избори партиите трябва коренно да са се променили. Или да се е появил нов лидер, нова политическа сила. Но за мен и това не е решение, и това видяхме в България. Всеки нов месия изкарва по един мандат и си заминава. Защото обществото вече не иска месии.  Аз лично очаквам не нов месия, а тези, които досега са били на власт да се променят, да се трансформират. Очаквам ГЕРБ да си извади много добра поука от случващото се. Защото не можеш отново да се явиш на избори с хора, които видно не трябва да са в листите. Не може да се вярва, че ще продължиш да водиш политика на еднолична отговорност. Не всички министри бяха на ниво и това се видя.

- Няколко пъти споменавате нов тип политика, каква е тя? И какви са знаците, че политиците са се променили, как да ги разпознаем?

-  Аз не съм спирал да изказвам мнението си какво трябва да се случи в България и как да стигнем до тези промени. Това ще стане първо като променим себе си. Защото характерното за българина е да няма конкретна позиция, да не се ангажира с конкретни действия, а само да гледа отстрани като наблюдател, да критикува какво не му харесва, без да дава отговор какво му харесва. Дори протестите са пример за това. Видяхме едни хора, които излязоха на улицата и казаха, че не искат тази политическа система. Чудесно! Какво направиха обаче те? Съставиха партии и тръгнаха по същия политически път, по който са вървели старите партии.

Новата политика е да вдъхновиш хората да участват, да имат активна гражданска позиция. Макар че, доста превратно се разбира това. Активна гражданска позиция  не означава да се пусне жалба или сигнал в Общината.

Понякога е трудно, дори невъзможно да направим драстична промяна в себе си. Но ако не можеш да се промениш, поне ще дадеш шанс на новите, на променените хора, на новите лидери. Според мен промяната вече започнала. Как иначе да си обясним, че по една или друга причина партиите прочистиха листите си за тези избори. Не търсете логика, защото логиката не е в матрицата, по която живеехме досега.  Промените в света започнаха. Няма логика папата да си подаде оставка, например. Така и  ще бъдат подменят тези политически участници, които не отговарят на потребностите на променящия се свят. Става дума за един цикъл, който е завъртян и тези, които не трептят на същата честота, които не могат да издържат на динамиката на промените, въртележката ги изхвърля.

- За съжаление малко политици са влезли в цикъла на промяната. Вие познавате ли някой от новия тип политици?

- Давам конкретен пример за нов тип политик от Габрово, които мнозина познават. Става дума за  Томислав Дончев. През време на мандата му за него не чухме нищо лошо, нито интриги, нито скандали. Нито чухме от него нещо лошо, слушахме само конструктивни неща, видяхме конкретни действия. Той бе от малкото министри, които преди да вземе решение го обсъждаше с хората, с организациите, със заинтересованите. Неслучайно на последното заседание на Националното сдружение на общините, в което участват кметове и председатели на общински съвети от цялата страна, през цялото време наричаха Томислав Дончев "нашият министър", макар всъщност регионалният министър да отговаря за нас. Такъв трябва да бъде всеки министър - всяко решение, преди да се превърне в предложение, трябва да се обсъди с представители на съответната общност, браншови организации, синдикати, които на достъпен език да го представят на хората. Така се води диалог. Да провокираш хората да мислят, да дават своите предложения и така да участват в процеса. В него се разбира как едни неща могат да станат, а други не. И тогава един политически лидер започва да мисли креативно и нестандартно, но заедно с хората. За съжаление, малко са политическите лидери от нов тип. Затова в Народното събрание народните представители трябва да станат 120, защото нямаме подготвени хора. Ако през месец има избори, но все едни и същи ни предлагат, хората няма да ги избират.

- Неслучайно Томислав Дончев бе предложен за вицепремиер в несъстоялото се правителство на ГЕРБ. Жалко, че неговите качества и умения няма да могат да се използват, особено в неговата изключително важна област - еврофондовете !

- Няма значение каква е отредената му роля сега. Важното е, че той е личност, която първо умее да слуша, второ - бързо да мисли, трето - да действа и четвърто - популярно да обяснява действията си.

-  Хората са обезверени, нямат вяра в себе си, в бъдещето...

-  Ако спреш да приемаш нещо различно от доброто, ти ще започнеш да приемаш само доброто. Ако нещо не ми харесва, просто не го приемам в живота си, не приемам обаче по-малкото лошо. Когато българинът спре да приема само по-малкото лошо, тогава ще приема само доброто. Затова и на изборите една голяма част не гласуваха, защото решиха да не избират по- малкото лошо, я само доброто. Защото когато си фокусираме мислите към по-малкото лошо, привличаме лошото. Няма по-малко и по-голямо, има просто лошо! Когато се фокусираме върху доброто, привличаме само доброто. Трябва да се научим да се фокусираме само в доброто и да го развиваме. Както е казано - когато животът ти даде лимони, направи си лимонада!


Коментари (2)
Страници:  1 
M. QuotesChimp cost of motor vehicle insurance is excessive. It is known by customers. It is known by political Leaders. The insurance business understands this, also. Actually, because around 1986, automobile insurance rates have improved at greater than four occasions the price of inflation, with also greater quantities of growth in a few states.
от Denim на 18:52:18 01/03/2014
Thkining like that shows an expert's touch
от Fernando на 17:15:37 27/01/2014

Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News