Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Политическата ситуация след избиране на новото правителство, случващото се в новия парламент, поведението на Атака, опасността от реваншизъм на новите управници,  коментира Добромир Проданов, ръководител на структурата на ГЕРБ в Габрово.

- В национален мащаб сте в опозиция, в Габрово имате мнозинство в местния парламент. Това променя ли позициите ви?

- След като официално се узакони тройната коалиция БСП, ДПС, Атака, в Народното събрание единствено ПП ГЕРБ остава истинската опозиция. В Габрово няма как да бъдем опозиция при положение, че от 33-членен Общински съвет, ГЕРБ има 19 представители. Опозиция можем да станем, само ако започнат рестриктивни мерки от държавните органи, от бъдещия областен управител и други институции. Искрено се надявам новото правителство да подхожда равнопоставено към всички общини, независимо каква политическа сила е управляваща там. Така както бе по време на управлението на ГЕРБ.

- Очаквате ли реваншизъм от новите управляващи, може ли градът да бъде наказан, защото ГЕРБ в Габрово има най-висок изборен резултат в страната?

- За съжаление да, очаквам реваншизъм, и на местно и на национално ниво! Не изключвам познатия сценарий: еди-кой си кмет не е от нашите. Искрено се надявам градът да не бъде наказан заради изборните резултати, да не бъде прекъснато неговото възходящо развитие. Надявам се, че няма да има наказателна акция срещу Габрово. На изборите жителите на нашата община показаха, че  харесват това, което се прави от екипа на кмета Таня Христова, с  мнозинството на ГЕРБ в месния парламент. Показаха, че одобряват начина, по който се изразходват средствата, които се печелят по европейски проекти. Затова смятам, че ще бъде груба грешка на държавното управление, ако има рестриктивни мерки към нашата или други общини, управлявани от кметове на ГЕРБ.

- А дали вашите избиратели сега са разочаровани, че напразно са дали гласа си за ГЕРБ?

- Не мисля, че хората съжаляват за избора си. Те виждат, че в парламента единствено ГЕРБ не изневери на своите принципи и идеи. Като най-голямата парламентарна група ние имахме право да сформираме и предложим кабинет. Ако се бяхме коалирали с някоя друга политическа сила, можехме сега да управляваме. Но доказахме, че не предаваме своите идеи и виждания, нито доверието на своите избиратели. ГЕРБ не влезе в безпринципни коалиции. Лично за мен като общински ръководител на ГЕРБ е много важно. Тези, които го направиха и благодарение на тях бе избрано новото правителство, народът, техните гласоподаватели да ги съдят. Ние не изневерихме на вота на хората, други партии продадоха избирателите си, най-вече Атака!

- Намеквате, че е платено на Волен Сидеров,  за да подкрепи БСП и ДПС? Яне Янев в прав текст в свое прессъобщение посочва и сумата - 10 млн. лв.!

- Като юрист нямам право да коментирам неща, които не мога да докажа. Но какво ли не прави силата на парите?!

- Дали вече не съжаляват избирателите на Атака, които са дали гласа си за обещани 1000 лв. минимална работна заплата и 500 лв. пенсия, още повече е ясно, че това не може да се случи, потвърди го и новото правителство?

- Питайте тези излъгани хора, не мен. ГЕРБ никога не е обещавал такива нереалистични неща, напротив в цялата кампания обяснявахме състоянието на държавата и това, което реално може да се направи за подобряване благосъстоянието на хората. Дни след изборите, още не бе съставено правителство, и БСП и Атака признаха, че техните обещания не могат да се осъществят в момента. Тези, които са били излъгани, да се сърдят на тези, които ги излъгаха. Всеки сам трябва да си даде отговор, трябва ли да се вярва безрезервно на прекрасните неща, които политици обещават преди избори.

- Вие казвате, че ГЕРБ не влиза в безпринципни коалиции, но от БСП, ДПС и Атака твърдят, че партията ви е в тежка изолация и никой не иска да се коалира с нея. Това всеки ден се вижда и пише и по медиите.

- А защо е така, защо не се замислите над този въпрос? Защо Атака подкрепи правителството на БСП и ДПС, при положение, че имат коренно различна идеология. Кой ще носи отговорността в такова правителство? При едно коалиционно правителство отговорността се размива. Как ще се действа по въпросите за плоския данък, за АЕЦ Белене, като всеки от новата тройна коалиция има различни виждания?

- А коментарът ви за избора на правителство и ръководство на парламента?

- За пръв път в историята на българският парламентаризъм председателят на парламента и правителство се избират с по-малко от 121 гласа, чрез парламентарни трикове, игра с кворумите. Реално правителството бе избрано с 62 души от регистрирани 121. Да не говорим за машинациите и манипулациите. Обидно за българските граждани и за представителите на други държави е това, което се случва в парламента. Нека хората, аджеба /не случайно използвам турцизъм/ видят кой защо е влязъл в политиката.

- Може да изглежда не много морално, но не е незаконно, нали? Сигурно ви е яд, че вие спечелихте изборите, а опонентите ви не само съставиха правителство, но и го циментираха във времето?!

- Може да не изглежда справедливо, но според правилника на Народното събрание може да се избере правителство с по-малко от 121 гласа. За да бъде свалено с вот на недоверие това правителство обаче, трябва да гласуват повече от половината от всички народни представители - в случая 121. Дори някога ГЕРБ и Атака да гласуват заедно, пак не могат да го свалят със своите 120 гласа. Точно толкова имат БСП и ДПС, а едва ли някога някой от тях ще даде гласа си против правителството.

Но какво да се прави, хората така разпределиха мандатите с гласа си на 12 май. Не бих си позволил да коментирам и ролята на медиите в цялата тази манипулация, но за пореден път се доказа, че у нас журналистиката не е независима. Предимно някои телевизии. Особено с коментарите в деня за размисъл, които значително промениха вота и доведоха до сегашната ситуация в парламента.

Неслучайно казват, че "политик и муха се убиват с вестник" и "всеки народ си заслужава съдбата".


Коментари (2)
Страници:  1 
Determining the appropriate amount and types of insurance to buy will depend on several factors that are unique to each in�dividual. Discuss these Quotes Chimp at length with the insurance company representative before you buy.
от Charlee на 20:53:13 01/03/2014
I bow down humbly in the presence of such grsneaest.
от Mohnd на 15:37:18 29/01/2014

Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News