Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

- Вашият коментар за случващото се в парламента? Особено за начина, по който бе избрано ръководство на НС и правителството?

- Волята на избирателите доведе до този състав на Народното събрание. Очевидно всяко решение в него ще се взема след сложна политическа аритметика и процедурни хватки. Началото беше поставено с първите заседания, които доведоха до избора на ръководство на НС и правителство. Пролича липсата на умела опозиция, защото ГЕРБ трудно се вписва в новата си роля, става видимо отсъствието на опитни парламентаристи в техните редици.

- Очаквахте ли подобно поведение на Волен Сидеров? Как се случи така, че точно той държи нещата в ръцете си и определя едва ли не, съдбата на страната?

- Партия "Атака" беше създадена от кукловодите в един период, когато в Европа крайно-десни партии печелеха позиции и даже участваха в управлението на някои страни. Зад рязката и необичайна  реторика на "Атака" в началото, беше успешно постигнат ефекта, тя да е една карикатура, гротеска на подобна партия в България. Постепенно поведението се промени и днес тази партия изразява най-ясно интересите на Русия у нас, както и попълва липсата на значима комунистическа партия. В този смисъл не е случайно, че ключът към решенията в Народното събрание е в нейни ръце.

- Случайност или сценарий е всичко, което се случи от февруари досега?

- И едното, и другото. Напрежението от ниските доходи, високите сметки и справедливия гняв на хората бяха умело канализирани и използвани. Нищо качествено не се промени в политическата система, решаването на проблемите, поради които избухнаха протестите не се е случило. Обаче властта е в нови ръце, на познати управляващи. ГЕРБ бяха надиграни, а не просто победени на изборите.

- В предишно интервю вие казахте, че България се управлява от задкулисието. Още ли смятате така?

- Да, мисля, че все повече хора имат това усещане. От самото начало на прехода нещата ловко се управляват и насочват в интерес на хора, които вероятно са дърпали конците и преди 10-ти ноември. Това става зад една фасада на видимия политически живот, където се водят битките, споровете с опонентите, а нещата боксуват, протичат бавно, България трудно, едва-едва се вписва в цивилизована Европа.

- Имате ли прогноза как би изглеждала ситуацията, ако ДСБ беше в парламента?

- Парламентаристи от ДСБ работиха в предходните две Народни събрания. Колкото и да бяха малко на брой, те са открояваха с голямата си активност и висок професионализъм .Народните представители от ДСБ ясно и твърдо устояваха политически позиции, бяха запомнящи се парламентаристи. Все по-често ще се усеща липсата на такива политици в настоящото Народно събрание.

- Мнозина предричаха кратък живот на това правителство. Но то успя още в първите дни да се циментира в парламента и не може да бъде свалено с вот на надоверие. Все пак, ще успее ли да се задържи и какво да очакваме от него?

- Създадената ситуация , колкото и нестабилна да изглежда на пръв поглед, може да се окаже дълготрайна. Вероятно успоредно с пълното възстановяване на някои поизгубени позиции, новите управляващи ще дадат глътка въздух за бизнеса и ще подхвърлят нещо и на най-нуждаещите се. Напрежението ще бъде под контрол. Навярно се очаква постепенно излизане от кризата на Европа, постепенен ръст и у нас, щом БСП така ясно се свърза с управлението. Процесите зависят и от това, дали ГЕРБ ще съумее да се превърне в ярка опозиция, или ще бъде постепенно ерозирана. 

- Вдъхват ли ви доверие новият премиер и министрите?

- Познавам господин Орешарски и съм с много добри впечатления от него. Не знам дали неговият прагматизъм и професионализъм могат да надделеят над партийните и коалиционните команди. Фактът, че за изоставени , безполезни  и заробващи България  проекти се заговори още в първите дни на новото правителство, не ме прави оптимист.

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News