Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Всеки нов здравен министър дава обещания и се зарича да промени коренно здравеопазването. Досега това не се е случило през годините, но опитите продължават. Какво очаква лекарската гилдия от новия здравен министър д-р Таня Андреева, още повече исканията вече са били отправени на проведения наскоро събор на Българския лекарски съюз, коментира д-р Пламен Панов, председател на Регионалната колегия на БЛС:

- Най-важното е да се променят нещата със спешната медицинска помощ. Там винаги е имало проблеми, но напоследък все повече зачестяват пререканията, скандалите, дори побои на пациенти с дежурните екипи. Много лекари напускат заради това. Грижата за спешната помощ е изцяло на държавата.  В спешната помощ трябва да се инвестират много средства. Преди всичко е нужно да се увеличат заплатите на лекарите.  Хората от спешната помощ трябва да получават добри запрати, за да можем да ги задържим. Иначе просто ще останем без спешна помощ. И никой да не се сърди, ако звънне на познатия спешен телефон и няма кой да вдигне. Другото важно нещо е да се обнови медицинското оборудване, защото някои от случаите са много тежки и действията на спешните екипи са животоспасяващи. И трето - спешните лекари законово да бъдат защитени, разбира се не само те, но и всички колеги. Първата крачка вече е направена - под давление на Българския лекарски съюз на първо четене в парламента бе приета клауза да има наказателни последствия за тези, който нападат лекари.

- Какво друго искате от новото ръководство на здравното министерство?

- Много важно е здравното министерство да има сериозна политика за приема и специализацията на лекарите. Тенденцията в здравеопазването е много обезпокоителна. Лекарската гилдия намалява и застарява. Младите колеги, които сега завършват, имат отлични дипломи, знаят езици, заминават за чужбина. Там ги приемат без проблеми, дори да нямат специалност им осигуряват обучение, курсове по съответния език. А тези лекари са обучавани в нашата държава, добре е после да лекуват нейните граждани. Много важно е да се задържат младите лекари в страната, да им се създадат условия за това. Иначе няма откъде да дойдат нови лекари. Този проблем няма да се реши до дни, ясно е, трябва поне 5-10 години за това. Ако дотогава не се променят нещата, не само листите на чакащите пациенти ще се увеличат, но и нас, застаряващите лекари няма да има кой да лекува! В крайна сметка всеки лекар е потенциален пациент. Затова трябва да се вземат спешни мерки за увеличаване на приема в медицинските заведения, да се подобри нивото на обучение, да се облекчат начина на постъпване на работа и на специализация /докато тя тече на лекаря не му се плаща/, естествено и по-добро заплащане.

- Още ли искате оставката на шефа на НЗОК?

- Да, неведнъж сме искали оставката на  директора на НЗОК д-р Пламен Цеков. На последния събор на Лекарския съюз преди десетина дни пак го направихме. Но всъщност освобождаването на д-р Цеков е въпрос на време. Така или иначе този пост се заема с гласуване в парламента и няма начин да го изберат отново. Лошото е, че сега не само проблемите на здравеопазването, но и на образованието, на културата са на заден план. Всички виждаме какъв е дневния ред на парламента и държавата - назначавания, оплюване, смени и пак отначало. Нещата в здравеопазването са текущи, не са в плановете на новото правителство засега.

- Д-р Цеков така или иначе си отива, независимо дали го искате или не, по-важно е какво искат българските лекари от Националната здравноосигурителна каса?

- Ние сме разумни хора и преценяваме, че на този етап твърде малко неща можем да искаме. Защото има приет бюджет на касата и всяка негова промяна може да е само вътрешна, а така едни ще бъдат ощетени за сметка на други. Допълнителни пари няма кой да даде. Иначе имаме много претенции към следващия бюджет на касата. Казвам само една. Не може човекът, който си плаща редовно здравните осигуровки да няма възможност да бъде прегледан, защото в края на тримесечието свършват направленията. Печели, този, който се е разболял в началото на тримесечието. Това е абсурдно!


Коментари (2)
Страници:  1 
You are an identified insured, if Quotes Chimp purchase policy contract for your automobile. So is any other household members who live with you, as well as your partner if you are wed.
от Allayna на 19:05:58 01/03/2014
That inh'gstis perfect for what I need. Thanks!
от Ejxd на 23:26:55 27/01/2014

Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News