Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

На 5 юли от 20.30 часа сред неповторимата възрожденска атмосфера на Архитектурно-етнографския комплекс Етър ще бъде представена премиерата на Габровския драматичен театър "Българи от старо време". На пространството между моста, църквата и чаршията в комплекса ще оживеят колоритните герои на Любен Каравелов. Вечерни представления ще има още на 18 и 25 юли. Организаторите уточняват, че автобусите от градския транспорт в часовете преди представлението ще пътуват до Етъра.

Освен познатите актьори Илия Костадинов /Хаджи Генчо/, Огнян Каменарски /дядо Либен/ в главните роли, ще видим и най-новото попълнение на театъра - Гергана Змийчарова - Лила и Петко Петков - Павлин. Режисьор на спектакъла е Невена Митева, а хореографията е поверена на Лъчезар Захариев.

"Освен свежия текст на Любен Каравелов, в спектакъла има много танци, музика на живо, ритуали. С тази постановка възобновяваме фолклорния театър на открито. Нашите верни почитатели помнят успеха на спектаклите в Етъра "Луди -млади" и особено "Шибил". Естественият декор на Етъра прави пиесата още по-истинска. Тя сякаш е писана за това място. Актьорите са облечени в автентични костюми от онова време, не просто в народни носии. Нашият театър има огромен гардероб от над 6000 костюми, най-големият извън столичните театри. За съжаление ураганът и дъждовете след това унищожиха част от костюмите. Целият екип на театъра участва в спасяване на останалите и те са запазени. Постановката е в памет на дългогодишния сценограф на габровския театър Ардаш Тавукиян", обяснява Невена Митева, директор на театъра..

Нейната идея е постановката да бъде включена в туроператорските програми. За туристите, особено за чужденците, ще бъде безкрайно любопитна една нощна разходка из Етъра, типична българска пиеса под звездите и габровска кухня в маханата.

Освен "Българи от старо време", друга нашумяла постановка на габровския театър ще се играе на нестандартна сцена. На 2, 16, 23 и 30 юли в романтичната обстановка на ресторант "Ренесанс" в Тера мол посетителите ще видят спектакъла "Симулатор за чифтосване". В главната роля вече играе Силвия Чобанова, която предава нови, оригинални детайли на постановката. Става дума за едно интерактивно представление, в което участва и публиката. По нейно предложение се доразвива сюжета и финала, а отношенията между главните герои, мъж и жена, запознали се чрез обява, се развиват всеки път по различен начин.

Другата добра новина за театъра е, че спектакълът "Ромео и Жулиета" е номиниран за участие в международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът" в Пловдив на 12 септември. Селекцията се извършва от Стефан Данаилов, той подбира най-добрите заглавия от афиша на българските театри. Този спектакъл ще участва и в фестивала "Панаир на младите" на Младежкия театър. Там се показват само младежки спектакли.

На 15 юли започват репетициите на постановката "Двубой" по Иван Вазов. Тя е режисьорски дебют на известния актьор Николай Урумов. С това представление ще бъде открит новият театрален сезон в Габрово наесен.

На снимката Илия Костадинов- Хаджи Генчо и Огнян Каменарски - дядо Либен


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News