Новините от Габрово и региона

 Единствено депутатът от Коалиция за България Йордан Стойков уважи желанието на протестиращите от Габрово за среща, тя се проведе в сградата на областната администрация вчера. Нямаше го депутатът от ДПС Четин Казак. Депутатите от ГЕРБ също не присъстваха на срещата, те писмено са уведомили областния управител, че по същото време  имат организиран приемен ден с граждани на Севлиево и пресконференция за журналисти.

Протестиращите, представлявани от Цветелина Терзиева, Людмил Шенков, Красимир Ташев, Николай Кръстев, Иван Корназов и екскметът Николай Дачев, който работел по правната страна на исканията, връчиха своите искания на Й. Стойков. Той даде дума да ги представи на Мая Манолова, която  днес организира в Народното събрание среща с неправителствения сектор за промени в Избирателния кодекс. Според габровските протестиращи най-важните неща, които сега трябва да се случат са именно тези промени и спешно вкарване в държавния бюджет на средства от наложени санкции на монополисти от Комисията за защита на конкуренцията. Но не 6 млн. лв., както е било досега, а 600 милиона, настояват те.

Красимир Ташев, познат като един от организаторите на февруарските протести в Габрово, каза, че отначало се подразнил от отказа на ГЕРБ да участва в срещата, но после преценил, че след като те не влизат в парламентарната зала, от тях нищо не зависи. "В член 92  от Правилника за работа на парламента се казва, че депутатите нямат право на неплатен отпуск. След 12 последователни отсъствия, се прекратяват пълномощията, работодателят /в случая избирателите/ могат да ги уволнят", обясни Николай Дачев, явно визирайки ГЕРБ.

Защо все пак от ГЕРБ не изпратиха свой представител на срещата при областния управител?

 В писмо до него се казва:"Считаме, че удовлетворяването на исканията на протестиращите зависи от политическата воля на коалицията, която представлявате Вие. Първо искане на протестиращите е "сегашното правителство веднага публично да се извини на народа за престъпното си нехайство и грубото незачитане на народните интереси", пише в писмото. "В тази връзка не приемаме опитите Ви да имитирате добронамереност и загриженост към исканията на гражданите, превръщайки се в неутрален посредник, при условие че представлявате коалицията, от която зависи удовлетворяването на исканията на протестиращите. Не приемаме да участваме в театрална постановка, която цели да легитимира поведението Ви на неразбрал желанията на хората. Исканията на протестиращите са отправени към Вас като представител на управляващите и ние не приемаме опитите Ви да прехвърляте Вашата отговорност на народните представители от опозицията.

Бъдете сигурен, че ние не се нуждаем от посредници, за да се срещаме с жителите на региона ни. От години ежеседмично провеждаме срещи и приемни дни с габровци, дряновци, тревненци и севлиевци. Не бихме отказали и среща с протестиращите хора в региона, особено по отношение на онази част от исканията им, която касае промените в Избирателния кодекс, които ние също считаме за неотложни и както сме заявявали - за тяхното обсъждане и гласуване бихме участвали в заседанията на Народното събрание.

Заявявали сме нееднократно, че въпреки че подкрепяме исканията на протестиращите, се въздържаме от съвместни действия с тях, заради опитите на управляващите да омаловажат протеста на хората с мотива, че е политически обагрен, каквито намеци системно се чуват от управляващата коалиция. Въпреки това, при желание от страна на протестиращите, оставаме отворени за директна среща с техни представители, но без фалшиво добронамерено посредничество, което ни предлагате Вие", се казва още в писмото на депутатите от ГЕРБ.

На снимката: Красимир Ташев и Цветелина Терзиева


Коментари (2)
Страници:  1 
Quotes Chimp will discuss reform and consumer activism in Chapter 13. But first, let's take a look at how auto insurance is priced. Then we'll deal with what you can do to keep your auto insurance premiums as reasonable as possible.
от Arnie на 18:58:23 01/03/2014
That's more than seenibls! That's a great post!
от Naid на 23:31:36 27/01/2014

Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News