Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Хората от протестите се определят като млади, интелигентни, работещи, партийно неангажирани, искащи промяна на системата. Те твърдят, че протестите ще продължат, докато исканията им не бъдат удовлетворени, независимо, че започват летните отпуски. Дори броят ни да намалее сега, наесен ще сме още повече, убедени са те. Защо тези знаещи и можещи хора са на улицата - в поредица разговори  на в. Габрово ДНЕС с лицата на протестите.

Евгения Попова, адвокат: "Винаги когато съм свободна, участвам в протестите заедно със съпруга си и трите ни деца. Не защото не мога да си платя сметките за ток или се надявам на детските надбавки за отглеждане на тримата ми сина /впрочем, въобще не ги вземам, за такива мижави суми не си заслужава да висиш по институции и опашки!/, а защото съм лично засегната от цялата ситуация в страната.

Управляващите ни правят всички на глупаци, защото всяка една тяхна стъпка е продиктувана от лични интереси, от некомпетентност, липса на далновидност и желание за промяна. Обслужват се единствено интересите на компрометирани в обществото хора. В парламента са все стари муцуни, крайно компрометирани. Тези хора нямат грам срам от това, което вършат. Назначават се само хора от техните кръгове, зависими от нещо и от някои. Нали щеше да е експертно правителство? Посочете ми един експерт?!

Техните действия в момента се коментират негативно от Международния валутен борд, от Европейската комисия, от Европейския съюз, от световни медии.

Какво дебелоочие имат тези хора, почти 30 дни хората протестират по улиците, казват им в очите, че не ги искат, дори с яйца и домати ги замеряха в София, а на тях не им пука. Правят го от страх и безсилие. Не искат нови избори, защото знаят, че повечето от тях няма да бъдат избрани. Оправдават се с това, че ситуацията в страната била критична, щяло да е безотговорно да сдадат властта. Глупости! Ситуацията у нас от 20 години все е била критична, по-зле няма накъде да стане. Затова са нужни предсрочни избори.

Не съм участвала във февруарските протести, те бяха социални, предизвикани от глада и немотията. Сегашните протести нямат нищо общо с тях, макар да са донякъде тяхно продължение, сега участват друг тип хора. На  улицата са хората, които не са гласували или са дали вота си за по-непопулярни партии. Самата аз винаги съм гласувала на избори като израз на отговорност, но през последните няколко години съм демотивирана, не виждам за кого да дам гласа си. Видно е, че всички партии са обвързани с лични, а не с национални интереси.

Надявам се, изборите  да са през есента и да се появят нови формации. В тях да са интелигентни хора, които досега са се пазили от политиката. Защото ни убеждаваха, е влезеш ли в политиката, няма как да излезеш чист. Но мисля, че сега дойде времето на интелигентните, хора с възможности, партийно необвързани, които донякъде ще променят облика на политиката. Не че всички ще бъдат с най-чисти помисли, но се надявам да не е като сега.

Дори да няма време да се създаде нов Избирателен кодекс, могат да се направят бързо някои промени, като намаляване нужния брой избиратели за регистриране на инициативни комитети  и независими депутати. Надявам се повече безпартийни да влязат в партийните листи, да се въведе електронно гласуване. За разлика от лансираните мнения, че едни избори веднага, ще повторят сегашната конфигурация, аз мисля че няма да стане така. Вярвам, че в новия парламент, ако не повече, поне ще има 20-30 разумни хора, които да дават разумни предложения. В момента няма нито една "бяла лястовица" в този парламент, човек на който да се разчита за това. Там всички тотално са оглушели, тотално затъпели, ако щете и тотално закърнели! Те нямат нормални възприятия за нещата. Да не забравят, че ще дойде време да им си иска отговорност от Оня над нас и равносметката за тях никак няма да е добра. Още повече, те не отговарят само за себе си.

Остава ни надеждата, че в един нов парламент няма да го има и "тази грешка на природата" Волен Сидеров. Него го избират лошите, озлобените, гладните хора.

Какво излиза сега - в парламента са представени само социално ощетените, бедни, гласуващите под строй хора. Не искам никого да обидя от тях, но е така. За да го има този парламент, помогнаха и негласувалите, а и гласовете на хора, като мен, които дадоха вота си  за партии, които не минаха бариерата и те се преразпределиха. Излиза, че аз не съм представена от никой в парламента.

 Категорично отказвам да ме командват хора, които аз не съм упълномощила! Още повече, аз, както и мнозина други,  плащам чрез данъците си пенсиите на тези, които гласуваха за тях, заплатите на тези в парламента, които не вършат работа!

Не приемам упреците, че децата на протестиращите се учели на омраза, на агресия, като придружавали родителите си, още повече като пишели с тебешир по асфалта Оставка. Преди всичко децата са си мои и аз решавам как да ги възпитавам. Никой от нас не учи децата си на омраза, напротив, когато са с нас на протестите, те се учат на гражданска отговорност. Никой от нас не е карал децата си да пишат Оставка, те са твърде интелигентни, и разбират сами. Дори ги видях как се забавляват и продължиха да рисуват, върху о-то на Оставка нарисуваха цветенца!


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News