Новините от Габрово и региона

  Политиката не е интерес, не е математика, в нея трябва да има морал, такъв няма в коалицията на абсурда, която ни управлява, смята народният представител от ГЕРБ

Женина ДЕНЧЕВА

- На среща на областния управител с протестиращите се коментира, че депутатите нямат право на неплатен отпуск. След 12 "неизвинени", може да се поиска оставка и "уволнение" от избирателите. Депутатите от ГЕРБ сте в това положение, има ли опасност да ви "разжалват"?

- Няма подобна разпоредба. Мен могат да ме „разжалват“ само избирателите ми. Те са моя господар и от тях получавам задачи, както и легитимност на народен представител. А и това, че не влизам в пленарна зала, съвсем не означава, че не работя, напротив. Само за последния месец се видях със стотици хора от региона и се опитвам да помагам за решаване на поставените от тях въпроси. Работя и на национално ниво, поддържам активен диалог с редица представители на международни институции, както и мисии на партньорски държави, които живо се интересуват от ситуацията в България.

- Депутатите от ГЕРБ от Габрово все пак ще се срещнат ли с протестиращите?

- Разбира се, стига да мога да бъда полезен, за целта обаче нямаме нужда от посредничество.

- Ще се връщате ли в парламента?

- Да, когато започне обсъждането на промените в избирателния кодекс. Всичко друго е в разрез с дневния ред на българските граждани. Не, че избирателния кодекс ще реши всички проблеми, но е едно добро начало. Всъщност българите искат ясни правила, но искат и повече морал и прозрачност, думи, които за съжаление рядко свързваме с политиката. Искат власт на народа, а не на „тъмната страна“, която е завладяла не само души, но и институции…

Защото честно казано, проблемът на България не е толкова в тази или онази партия, а в готовността на някой да служат на „тъмната страна“, вместо на народа си. Това е голямата промяна, която не успяхме да довършим, това е промяната от, която всички имаме нужда.

Освен това обсъждаме връщане в парламента, за да поискаме вот на недоверие на правителството. Иначе не виждам смисъл да сме в този парламент, където и да внасяме предложения, те не влизат в дневния ред. Въпреки, че сме най-голямата парламентарна група, ни предложиха единствено председателство на комисията по вероизповедания?! И една тъжна констатация - ако влезем в парламента, има опасност от физически сблъсъци, а това би било "дъното на дъното" на това народно събрание.

- Явно има проблеми с еврофондовете, новото правителство досега май нищо не е направило по въпроса, само се оплаква. Колко ще загубим, ако продължава безхаберието на управляващите?

-  Ако продължи безхаберието на правителството, може да се загуби много и то не за тази година, а за години напред. Всъщност от това, което се прави през всеки от дните тази година, зависи какви пари и за какво ще имаме до 2020 година. Наскоро имаше гледане на бюджета от Съвета на ЕС с участието на българския министър - председател. Вече повече 10 дни нито аз, нито българските граждани знаем нищо за това, какъв бюджет е защитен за следващите години. На какви пари ще разчитат българските общини и фирми още от 2014. Стана ясно само, че за селските райони, парите ще бъдат с един милиард по- малко.

 Ситуацията с еврофондовете е не само притеснителна, а ужасна. Вече има проблеми с всички процедури по реда на закона за устройство на територията, има реален риск и проблеми с обслужването на плащанията. Това, което се случва са някакви вегетативни реакции. Не сме чули все още какви са приоритетите, не сме чули каква е посоката. Говоря за година, в която всеки ден трябва да се плащат по 10 млн. лв. на ден. Всеки изгубен ден в празни приказки означава, че може да се изгубят пари. За съжаление, съсредоточени в политическите сензации не обръщаме внимание на такива важни неща, които се случват и които ще имат негативен ефект.

Всеки ден правителството има по един гаф и то не само в национален мащаб. За рекордни срокове управляващите успяха да се скарат с Европейската комисия и по-точно с комисар Хан, който отговаря за 80% от финансирането и който е изключително добронамерен към България. В сферата на еврофондовете се извършва процес на обезкървяване на създадения капацитет. Наскоро позорно бе уволнен държавен служител, който е ръководител на управляващия орган на ОП „Регионално развитие". Говорим за човек, който е добросъвестен експерт. Преди това е работил в министерство на финансите. Няма никаква политическа оцветка. Никога не е бил наш член, може би не е бил и наш симпатизант. Такива процеси текат във всички ведомства. Ако това продължи, няма да има кой да обработи едно искане за плащане.

- Нали направихме първа копка на обхода край Поповци, сега става ясно, че пак има проблеми?

- В готовност е рехабилитацията на съществуващия участък. За новото строителство трябва разрешително за строеж, което още не е издадено. Може би защото не е ясно, кой трябва да го издаде - МРРБ или Министерство на инвестиционното проектиране….

- Преди време ви попитах с какво ще се занимава новото министерство на инвестиционното проектиране. Тогава не бяхте още наясно, изясниха ли се вече неговата цел и функции?

- Това е едно министерство, което няма аналог по света. Все още няма детайлна яснота какво ще работи то, как ще се разпределят функциите между него и министерството на регионалното развитие, кой ще издава разрешителните за строеж, кой ще съгласува документацията. Хората и институциите не знаят къде да насочват преписките си. Тази, не знам дали техническа или политическа, авантюра ще има изключително негативни последици и ще доведе до забавяне на големи инфраструктурни проекти. Получавам обезпокоителни сигнали, че функциите на новото министерство ще са да възлага проектиране вместо бенефициентите, например общините. Абсурдно е някой, бил той и министър, да решава какво ще се построи в дадена община, когато това трябва да го реши местната общност, кмет, общински съвет, които познават желанията и нуждите на хората и региона. Аз не знам каква е действителността – някой има конкретни намерения, свързани с новото ведомство и все още не ги е приложил или по други причини е било изключително важно да има такова ведомство и в момента се правят опити да се напълни със съдържание.

- Какъв е изходът от създалата се ситуацията в страната в момента?

- Няма друг изход, освен нови избори. Не само заради коалицията на абсурда, която наблюдаваме, най-вече поради убеждението ми, че политиката не е интерес, не е математика, в нея трябва да има морал. За съжаление морал в тази конфигурация от партии в момента няма!

 


Коментари (2)
Страници:  1 
Combined underwriting consortia (JUAs). A JUA is a kind of combining consortium that offers insurance to the otherwise uninsurable. Quotes Chimp firms composing insurance in circumstances reveal in the gains and deficits of the insurance company composed from the JUA.
от Lovie на 20:26:17 01/03/2014
That's a creative answer to a difiucflt question
от David на 07:05:03 29/01/2014

Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News