Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

"Шок и ужас" цари в момента в редица държавни институции, чиито ръководители  са заплашени от уволнение, както обикновено става при всяка смяна на властта през четири години. Сега "червена" метла помита шефове на областни структури, имали малшанса да бъдат назначени по време на управлението на ГЕРБ. Преди това метлата бе "синя", "жълта" и т. н.

Често тези смени са абсолютно политически, без да се гледа свършеното от човека, неговия професионализъм и работата му с екипа. И ако има известна логика в смените на областните управители на всеки 4 години, все пак те са представители на държавата в дадения регион, назначават се  директно от премиера, то в много други случаи просто се търси място за "наш човек", дори и много да не става за съответната длъжност. Докато се научи и виж края на мандата дошъл!

Нерядко връщат предишния шеф, уволнен  от предишната власт.

Ако случайно не се намери "правилният човек" за мястото, просто се освобождава титуляра и се слага на негово място заместника му. Само и само да има "задължителни смени"!

"Шок и ужас" цари и сред колективите на нарочените за смяна институции. Всеки се притеснява за мястото си, трепери дали ще се хареса на поредния началник, опитва се да си спомни дали не е ядосал с нещо стария-нов началник, ако го върнат на поста.

Първо смениха областния управител Мариян Костадинов. После шефът на полицията  Денислав Донков. После сложиха общински съветник от БСП в борда на директорите на болницата, освободиха  шефа на земеделието, който пък е общински съветник от ГЕРБ.

Докато тези смени минаха по-незабележимо, то  смяната на Вик шефът предизвика серия скандали.

Безпринципна и немотивирана, взета само на базата на политическо решение определи  народният представител от ГЕРБ и областен координатор на ГЕРБ-Габрово Цветомир Михов смяната на управителя на ВиК-Габрово. Защото това би застрашило изпълнението на водния проект на Габрово, би оставило улиците на града разкопани като тези в Сливен и би превърнало габровци в заложници на политическа чистка, мотивира се той.

Цветомир Михов категорично отхвърли обвиненията на БСП, че и по време на управлението на ГЕРБ управителят на ВиК е бил сменен по същия начин. Михов припомни, че преди да бъде сменен бившият управител на ВиК, е бил извършен одит за последните 10 години, който е показал, че дружеството е водено към фалит, че 10 години не е плащало пълната такса към Басейнова дирекция, че има неизплатен, а многократно рефинансиран дълг в различни банки и като резултат от всичко това има милиони левове дълг. „Това бяха ясни мотиви, които наложиха смяната на тогавашния управител на ВиК. При Владимир Василев, дружеството не е повишавало цената на водата, в същото време изплаща редовно всички стари дългове, нови няма и е отличен партньор на Общината по водния цикъл. Бих искал риторично да попитам дали целта на управляващите е със смяната на управителя на ВиК да се опитат да компрометират проекта и Общината. Много жалко, ако заради извличане на политически дивиденти, пострадат габровци,“, категоричен е  Михов.

Той припомни дори парадоксални случаи с шефове на ВиК. При предишното си управление БСП сложи за шеф на водното дружество Генчо Тодоров, въпреки, че не отговаря на задължителните условията да има ВиК специалност. След избухналия скандал набързо той бе сменен с Иван Мишев, а Тодоров остана зам.директор.

Водачът на групата общински съветници от ГЕРБ и общински ръководител на ГЕРБ-Габрово Добромир Проданов обяснява:

 „Смяната на управителя на ВиК превръща в залог ВиК проекта. Дори новият управител да е по-добър, ще е необходимо време, докато навлезе в детайли, а всяко забавяне на проект с европейско финансиране ще доведе до тежки глоби, в милиони, за Общината“.

Общинският съветник от ГЕРБ и организационен секретар на местната структура Хилда Цвъркалева припомни, че по време на управлението на ГЕРБ не са правени смени на всяка цена и цитира десетки служби, в които все още работят ръководители, назначени от БСП или дори активисти на БСП. Става дума за  НОИ, Агенцията по безопасност на храните, Териториалното статистическо бюро, социалните служби, включително и Бюрото по труда, в което ръководител е общинският съветник от БСП Лена Енева.

„ГЕРБ не са назначавали партийни кадри, а хора професионалисти и на места, където е имало злоупотреби или некомпетентно управление“, допълни Хилда Цвъркалева.

Списък за смяна на 35 души на ръководни държавни позиции в областта е изготвен в един съседен град, предупредиха още от ГЕРБ.  След смяна на управителят на ВиК Габрово, следващият в списъка е шефът на Областно пътно управление Диян Георгиев. На негово място ще бъде върнат предишния директор Стойчо Иванов, прогнозира Цветомир Михов.

Според него любопитна е причината за предвижданото освобождение на Георгиев. Наскоро той е получил искане за удължаване срока на ремонта на бул. "Трети март", който  изтече на 20 септември и явно няма да бъде изпълнен. Основната причина според искането от АПИ е, че през лятото в Габрово е имало 58 дъждовни дни/?!/ и това пречело на работата.

Георгиев вероятно няма да подпише това странно искане, защото най-малко то не е вярно и ще бъде уволнен, прогнозира Михов.

Той уточни, че списъкът е изтекъл, благодарение на конфронтация между местните структура на БСП в Габрово и Севлиево.

Донякъде приема, че при смяна на управлението се сменят и хора на държавни позиции по места, но промените трябва да са принципни, ако има несвършена работа и доказани нарушения, а не политически.

Още по-малко може да приеме "червеното севлиевско кадруване"!

"Няма такъв списък и никой от БСП не се е занимавал с подобно нещо. Михов да спре да лъже. Или да го извади и го покаже този списък. Но той е само във въображението му. Впрочем имаше такъв списък, но беше на  ГЕРБ преди 4 години. Тогава бяха сменени много ръководители и сложени свои хора. Като братът на депутата Михов в борда на директорите на болницата.  Спонсорът на местната структура на ГЕРБ Екатерина Караколева първо стана шеф на пощите, после я направиха шеф на градския транспорт, а на предишното й място назначиха партийната активистка Хилда Цвъркалева. Свой човек сложиха и начело на инспекцията по труда. А преди две години, когато човек на ГЕРБ стана кмет на Севлиево имаше масови уволнения в Общината, дори чистачките от БСП си заминаха. Да продължавам ли?!, категорична е Кристина Сидорова, лидер на БСП в Габрово.


Коментари (2)
Страници:  1 
Exclusions tell QuotesChimp exactly what areas are specifically not covered by the insurance contract. In other words, where an exclusion exists, there is no protection afforded by the policy (unless purchased separately as a rider or endorsement�see "Endorsements and Riders" below).
от Johnetta на 21:16:02 01/03/2014
A plaeisngly rational answer. Good to hear from you.
от Kritika на 18:57:06 29/01/2014

Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News