Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Наскоро гражданско сдружение ДНЕС излезе с обвинения срещу Община Габрово за щетите, които търпят габровци от строителството по водния цикъл. Не стана ясно как точно са ги изчислили, но от сдружението твърдят, че те са в размер на 1.2 млн. лв. и предупреждават, че ще сезират Главна прокуратура и Европейската комисия. Доколко са обективни тези обвинения и няма ли опасност да се блокира водния цикъл, или да тръгнат съдебни дела и обжалвания, както за тунела под Шипка, които също могат да стопират реализацията на проекта, коментира кметът Таня Христова:

 

-   Ако някой има съмнения, най-вече доказателства, може да го направи -Европейската комисия е достъпна, прокуратурата - също. Но аз като кмет защитавам и браня европейската инвестиция за водния проект и го казвам за кой ли път - толкова мащабна инвестиция в Габрово няма вероятност да се случи скоро. Друг е въпросът дали подобен голям проект трябва да се случва за толкова кратък период. Кое е по-правилно - да нараства процентът на водните загуби или да инвестираме в подобравяне на ВиК инфраструктурата, мисля че всеки може сам да си отговори.

Припомням, че договорът за водния цикъл на Габрово е одобрен и скрепен с подписи от Европейската комисия. Не знам кой може да си помисли, че при реализирането на този проект с европейска благословия, може да се позволят нерегламентирани действия. Този проект е подложен постоянно на проверки от всякакъв характер, те сочат, че досега се справяме доста професионално. Твърдя, че проектът се реализира по правилата и европейските изисквания - всяка свършена работа по него, за да се разплати преминава през контрола, от една страна на строителен надзор, от друга - на управляващ орган, от трета - от европейски структури. Проверките ще продължат 5 години след приключване на проекта, до 2020 година. Аз не само като кмет, но и като физическо лице, нося персонална отговорност за изппълнение на всеки един от проектите, на всеки един от договорите.

- Явно не се притеснявате от проверки  и контрол?

- Винаги съм твърдяла, че ако има неправилно действие, то трябва да бъде спирано и коригирано. Ние сме ежедневно готови за всякакви удари. Само, че понякога енергията, насочена за потушаване на несъществени съмнения, отнема потенциалът за постигане на по-смислени неща. Но това е елемент от изпълнението на всяка една дейност, която е белязана с публичен характер. Никой не отрича, че гражданите изпитват немалко неудобства, че има проблеми по изпълнението на този проект - те предимно са свързани с липсата на подземен кадастър, работи се "с вързани очи". Не отричам, че има случаи, когато работата не е свършена както трябва, тогава веднага се спира и стоителите наново трябва да я свършат. Съвсем наскоро се наложи да се смени асфалтът на един от обектите, защото не бе поставен както трябва.

Повтарям, ние всички в Габрово сме участници в реализирането на най-тежката инвестиция през последните години в страната. Трябва да се изкопаят 120 км. за поставяне на новите водопроводни тръби. 

- А как ще посрещнем зимата с разкопани улици?

- Признавам си най-голямата ми тревога сега е подготовката на града за зимата, за да могат снегопочистващите машините да се движат нормално по улиците. Не мога да обещая, че всички разкопани улици ще бъдат с последен слой асфалт, но настоявам пред строителите, там където работите ще продължат напролет, да има траншейно затваряне на улиците или да се постави поне един слой асфалт. Затова всекидневно се упражнява контрол над изпълнителите, за да не се губи нито миг за възстановяване на разкопаните обекти. В централната градска част зоните са обвързани с необходимостта трите изпълнители да извършват едновременно своята част от дейността, за да  може да се пристъпи към възстановяване.

Това, което съм обещала на габровци, че градът ще посрещне зимата подготвен, ще се случи. Каквото и да струва това на строителите, ако трябва ще работят денонощно. Прогнозата за ноември е благоприятна за строително - ремонтни работи.

Лично аз няма какво друго да направя, освен да си заложа авторитета и да настоявам да се работи по улиците непрестанно. Не приемам липсата на работници по обектите, по два от сключените договори, особено в събота и неделя. Затова имам насрочен разговор с управителя на фирма "Пътинженеринг".

- Има идея да се опростят изцяло или частично данъците на шофьорите на автомобили, които се разбиват по разкопаните улици, възможно ли е това?

- И аз съм шофьор, виждам, че движението в Габрово е затруднено. Всички обекти, по които се работи, са обозначени със сигнализация за промяна организацията на движението. Не си позволяваме да затваряме улиците изцяло при ремонти, така както правят в Европа.

 Ако приемем опрощаване на данъците за шофьорите, ще трябва да обясним на гражданите, че следващите две години, няма да има инвестиции в подобряване на градската среда. Смятам, че въпреки затрудненията, ще трябва да изтърпим периода на изпълнение на ключово важната ВиК инвестиция.

 


Коментари (2)
Страници:  1 
Не са ли габровско производство на капитана...уф забравих,че и него го съсипаха.
от Томислав на 12:43:36 29/10/2013
Интересно ми е защо никой от местните журналисти не зададе въпрос на г-жа Христова кой е доставчикът на тръбите за водопровода и за канализацията, които се използват по проекта за водния цикъл? От коя страна се внасят и ако това не е страна от ЕС, какви са гаранциите за качеството на тези тръби?
от Владимир на 09:47:51 29/10/2013

Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News