Новините от Габрово и региона

  

Женина ДЕНЧЕВА

Българският лекарски съюз се отказва от ефективните протести, засега. На този етап решението е да приемат ангажиментите на правителството и НЗОК към тях, като останат в готовност за провеждане на протести, ако те не бъдат изпълнени.

Правителството пое ангажименти  за приемане и публикуване до края на годината в Държавен вестник на правилата за добра медицинска практика, предложени от Български лекарски съюз в МЗ; гарантиране на 100% плащане на болничната медицинска помощ за септември 2013 г. - 27 млн. лв. до 10 декември, като за това НЗОК сключи анекси с лечебните заведения; заплащането на неразплатените здравноосигурителни плащания за болнична помощ за месеците октомври и ноември да се извърши до 20 януари 2014 г.
Другото договорено задължение е преминаване на финансирането и осигуряване на ваксините за задължителни имунизации и реимунизации от НЗОК към МЗ, считано от началото на 2014 г., като сумата от 29 млн. лв. остава в бюджета на НЗОК.
Министерството на здравеопазването  ежемесечно трябва да изплаща разликата в потребителската такса за пенсионери до 2.90 лв.
Създаване на работна група към Министерски съвет, в която да бъдат включени всички заинтересовани страни, с цел обсъждане на дългосрочни мерки за оптимизиране функционирането и подобряването на контрола на здравната система. С 10 млн. лв. се увеличават средствата за стоматологична дейност за 2014 г., са  другите две  обещания на правителството.

От БЛС се заканват, че дори една от тези точки да не бъде изпълнена от правителството и НЗОК, съсловието ще излезе на протест.

Защо от години наред се получават сривове в системата на здравеопазването, болниците остават без финансиране, общопрактикуващите лекари и специалисти без направления за пациентите, конфронтацията със здравната каса се изостря.  Българският лекарски съюз заплашва периодично със стачки, на места се организират протести, лекарите излизат пред здравните заведения и поставят остро исканията си. Почват преговори, договорки с касата и здравното министерство, заплахи за стачки, ако не бъдат изпълнени исканията. Защо така и докога, коментира д-р Пламен Панов, председател на регионалната колегия на БЛС:

" В бюджета за 2014 година на  здравната каса има едни 104 млн. лв. преходен остатък, т.е. те не са включени в никакви плащания. Навсякъде, и за болнична и за извънболнична помощ, и за лекарства и за изследвания има недостиг, а те си стоят непокътнати. Питаме, но получаваме разнопосочни отговори. Подозренията ни са, че тези 104 млн. лв. може да бъдат включени във фискалния резерв на финансовото министерство", казва д-р Панов.

Според него няма да проработи идеята за увеличаване на 9 на сто на  здравните вноски. Няма да се приеме добре от обществото и от работодателите, защото ако здравните вноски се увеличат продължава натоварването на съвестните хора, които си плащат редовно вноските за здраве.

"Тук възниква един много съществен въпрос: как държавата издължава вноските, които тя е длъжна да внася за деца, пенсионери, студенти, полицаи, държавни служители, на безработни, които са на борсата. Тя обаче не ги внася в пълен размер. Сумата е огромна, но каква част от нея не се внася, никой не знае. След като тя не го прави, какво остава за хората. Нещата в здравеопазването ще се оправят, ако държавата направи две неща: първо да издължи всички здравни вноски, които по закон има задължение да плаща и другото е - да повиши събираемостта на здравните вноски.

Продължаваме да твърдим, че ние не се борим за нашите заплати. Искаме да имаме възможност да работим и да обслужваме пациентите, а не да ги връщаме, защото нямаме направления, за да ги лекуваме, да ги пратим на изследвания.

Ние отдавна настояваме за въвеждане на електронни здравни карти на пациентите. Чрез тях ще може да се контролират разходите по лечението на пациента. Той също ще е запознат с тях. Другото важно нещо е създаването на единна информационна система в здравеопазването", допълва д-р Панов.

Въпреки недоимъка в здравната система, той не вярва да се стигне до допълнително доплащане на пациентите в болниците.

снимка д-р Пламен Панов

 

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News