Новините от Габрово и региона

 Мариана ДИМИТРОВА

За следващата година се предвижда ръст с 1.8 на сто в брутния вътрешен продукт, толкова проценти ще бъдат дефицитът в бюджета и инфлацията, заяви депутатът от БСП Йордан Стойков. На пресконференция в Габрово той очерта основните параметри на националния бюджет за 2014 г.

"Това, което по-малко се споменава е, че се предвижда растеж в износа в размер на 7.2 на сто, благодарение не толкова на вътрешно-икономически процеси, отколкото на започналото възстановяване в Европа и възстановяване на вътрешното търсене, където ръстът е значително по-малък – по прогноза на финансовото министерство около 1.9%. В макрорамката приходите са около 300 млрд. 886 млн. лв., което представлява 37.9% от брутния вътрешен продукт. Приходите са с 501 млн. лв. повече от актуализирания бюджет за 2013 г. Тоест очакваме приходите да се увеличат. Интересно е, че разходите финансовото министерство също успя да ги събере в предвидения по закон 40% от БВП – те са 32 млрд. 358 млн. лева. Това е ръст с около 380 млн. лв. спрямо 2013 г. Дефицитът ще бъде 1 млрд. 472 млн., което е в рамките на предвиденото от закона. Държавният дълг ще нарасне с 3.4 млрд. лв. или това е 22% от БТВ, което е най-ниският процент държавен дълг от брутния вътрешен продукт в сравнение с други европейски страни – голяма част от тях са на 50-60%.

Интерес представлява и за какво ще бъде изхарчен резервът. Предвидена е публично-инвестиционна програма, която се нарича "Растеж и устойчиво развитие на регионите" с бюджет от 500 млн. лева, където на конкурсен принцип ще бъдат финансирани проекти. Отделно 100 млн. лв. са предвидени за развитие на образованието, структурни мерки и приоритети, а също и по 20 млн. лв. за иновации и за бойна подготовка и готовност", коментира Йордан Стойков.

Очаква се през седмицата да бъдат гласувани бюджетът за здравната каса и социалният бюджет.

 


Коментари (2)
Страници:  1 
Like coverage for personal injury, the QuotesChimp will provide for maximum benefits that the insurance company has to pay. Many states require a minimum amount of coverage, usually $10,000 or so. However, with the expense of vehicle repair today, the minimum usually isn't enough. Thus, you should probably add to the minimum coverage so that you are protected for at least $25,000.
от Trudy на 19:28:46 01/03/2014
You've maeagnd a first class post
от Mohd на 13:57:19 28/01/2014

Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News