Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Габрово все още е далеч от обявяване на грипна епидемия. В края на миналата седмица са отчетени 129 заболявания на 10 000 жители. За да се говори за епидемия, техният брой трябва да е 373. Всекидневно се следи за заболелите, особено в училищата, обясни д-р Татяна Велиславова, началник на противоепидемиологичния отдел в Регионалната здравна инспекция.

В Севлиевско над 30 на сто от учениците в Първо  ОУ “Христо Ботев” и НУ "Св. Св. Кирил и Методий" са болни, затова е те са пуснати в грипна ваканция от 24 до 28 януари. Грипна ваканция е обявена и за възпитаниците на училището в севлиевското село Шумата, там заболеваемостта била 31 на сто.

От Регионалната здравна инспекция информират, че са доставили на всички медицински центрове, включително и на личните лекари, безплатни антивурисни препарати. Те са осигурени от здравното министерство.

Става дума за "Тамифлу" и "Реленца". Те бяха масово използвани при пика на свинския грип преди няколко години. Оказва се, че тази зима в страната върлува пак свински грип, другият грипен щам, от който боледуваме в момента, е също от тип А - H3N2.

Добрата новина на фона на грипната вълна в страната е, че и срещу двата щама от тип А можем да си купим ефикасния и евтин антивирусен препарат ремантадин, който струва не повече от 5,60 лева и не е задължително да даваме по 30 лв. за тамифлу и реленца. Те се дават на най-тежко болните безплатно, но само по преценка на джипитата. Ремантадинът обаче бори само щамове от тип А и не беше ефективен миналата година, когато преобладаваше грип от тип В.

 Ако заболеваемостта върви така, се очаква тази седмица да стане 160-170 на 10 000 души, но едва ли ще бъде обявена епидемия. Възможно е да се размине, както през последните две години, предполага д-р Велиславова.

Според нея е мит, че мразовитото време, което настъпи, "мори" грипните вируси. Просто хората заради студа си стоят повече вкъщи и така заразата се ограничава донякъде. Същевременно е налице и т.нар. групов имунитет и хора, които са изкарали свински грип преди 3 години и те не рискуват да се разболеят тази зима. Според Националния център по заразни и паразитни болести тази година няма много тежки усложнения от грипа, като друг път.

Как да действаме при първите симптоми на грип? Симптомите като цяло са и тази година са класически - главоболие, отпадналост, кашлица, а някои пациенти имат оплаквания и от стомашно-чревния тракт.


Много важно е, ако сте с грип, да не го подценявате и да не продължавате да ходите на работа в следващите 1-2 дни. Човек с вирусна инфекция или грип, който е в напреднала фаза, може да ви зарази от 4 метра разстояние - ако киха или кашля. При разговор пък дистанцията е около 1,5 м, предупреждават специалистите. Болните трябва да си стоят у дома, в добре затоплени, но и хубаво проветрени стаи, да пият чай и топли течности. да ползват препарати срещу висока температура и кашлица, да вземат капки за хрема, но не и антибиотици, защото те влияят само на бактериалните инфекции, а не на вирусните. 

 Рецептата против грип на проф. Христо Мермерски:

В буркан се смесват 1 настърган лимон, 300 грама настърган джинджифил, 400 грама домашен мед. Сместа се разбърква добре. Приема се всеки ден по 2-3 лъжички.

 Глад и сън убиват грипните вируси:

Още при първите признаци най-добре е да престанете да ядете и да си легнете в леглото в тъмна и тиха стая. След това пийте билкови чайове, които предизвикват изпотяване и течности - минимум 10 водни чаши (2 литра) на ден. По-късно е добре да приемате пресен лимонов сок, разреден с малко вода по 2-3 лъжички

• При болки в гърлото правете гаргара с лайка или разтворена във вода морска сол по 10 мин на всеки 2-4 часа.

• Горещата баня на краката (с морска сол) помага да се премахнат болките в главата и подутините на носната лигавица. При изпотяване сменяйте и изпирайте нощното бельо.
• Изключете от храната си рафинирана захар, торти, сладкиши, бонбони, шоколади и др. По-голямото количество захар пречи на имунната система да работи нормално. Ограничете и мазнините.

.

 


 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News