Новините от Габрово и региона

 Мариана ДИМИТРОВА

-          Г-жо Михнева, каква според вас беше отминалата година за бизнеса?

-          Поредната трудна година, за съжаление, защото надеждите бяха съвсем други. Имаше един период, в който имаше надежда за излизане от кризата, който "благодарение" на политическата обстановка оптимизмът много бързо спадна. Всяка година Търговско-промишлената палата прави изследване на общественото мнение, на бизнес-климата. Долу-горе резултатите са такива: последните изследвания, които прави БТПП в края на миналата година, показват съвсем мънички надежди за по-добро бъдеще. Но бизнесът се научи да бъде безкрайно предпазлив, защото при нас повлия не толкова икономическата криза, отколкото политическият риск към настоящия момент. Непредвидимостта на политическата обстановка води и до свиване на бизнеса и го кара да отлага по-нататъшни инвестиции. И това е съвсем нормално. Ако искаме нещо да се случва, трябва да имаме и нормална политическа обстановка. Имаше положителни моменти и неща, които преди това безкрайно много тормозеха бизнеса – възстановяването на ДДС, задълженията на държавата към бизнеса. Да, това беше една глътка въздух, но става въпрос за текущи дейности, а не за намерения за инвестиции.

-          Във връзка с това, което споменахте, как стои въпросът с чуждите инвеститори?

-          Аз лично не знам през миналата година някой чужд инвеститор да е дошъл при нас. Факт е, че имаше запитвания, но си останаха само на това ниво.

[readMore}

-          Доста фирми от Габровска област имат износ и за Европейския съюз, освен за азиатските пазари. Отпуши ли се пазарът за износ към европейските страни?

-          На фона на големите градове, в които има енергетика, Габровска област въпреки всичко стои добре. Нямаме огромен спад на производство. Областта стои добре, благодарение на това, че ние изнасяме над 50 процента от продукта, който произвеждаме в региона. Основен партньор ни е Европейският съюз. Затова винаги съм казвала, че каквото се случва в Европа, много бързо влияе и на икономиката в Габровска област поради тази причина. Това е една от причините габровската икономика да стои все пак на повърхността. Другата причина е, че имаме фирми, които изнасят за страни незасегнати от кризата – Арабския свят, бившите съветски републики, които за разлика от много други, имат растеж по 7-8%. Периметърът на износ на Габровска област е доста голям и това крепи експортно ориентираните ни фирми.

-          Наскоро излезе един доста тревожен факт, че през последните 6 години Габровска област се е стопила с 20 000 души. Как се отразява това на работната ръка, на кадрите?

-          Едно от основните задължения на палатата е представянето и промотирането на региона. До към 2003-2004 г., това, което изтъквах като основно преимущество на Габровска област, са добре подготвените и налични кадри. Много бързо след 2004 г. запозна процеса на намаляване и изтичане на добре подготвените ни кадри. Този факт, заедно с демографската ни криза – Габровска област стои на първо място по лоши показатели на демографията си, доведе до много бързо намаляване на кадрите, които са необходими за нашите предприятия. Ако някой има възможност да направи едно изследване на работната сила в нашите предприятия, ще види, че основните работещи в производството са над 40 години. Да не говорим за машиностроителните предприятия, в които работят стругари, фрезисти и т.н., хората са близо до пенсионната и над пенсионната възраст. Ние нямаме подновяване на кадрите в този бранш и там проблемът е най-голям. Дори да имаме безработни, те не желаят да се обучават за такъв тип професии и този проблем не е от вчера. А 50 на сто от производството ни в региона е машиностроене и техническа промишленост, което предполага точно такива кадри. Това е един от основните проблеми на Габровска област. Трябва да измислим какво правим, защото след 10 г. тези хора, които са около и над пенсионна възраст няма да ги има в предприятията. Какво ще се случи тогава?! Първата версия е, че нашите предприятия са подновили машинния си парк и нямат нужда от такъв тип кадри, което е много малко вероятно. Втората версия е – намаляване обема на производството, заради липса на кадри.

-          Миналата година част от бизнеса разчиташе да оцелее и чрез финансиране по европейските програми. В момента каква е ситуацията?

-          В началото на тази година започва нов програмен период за европейските програми и 2014 г. според мен няма да бъде кой знае колко плодотворно. И съвсем нормално, тъй като това е първа година на програмния период. Трябва да минат всички процедури по утвърждаване в Европейската комисия, да се направят новите изменения, нови наръчници. Тоест най-оптимистичният вариант за старт на програми, свързани с бизнеса е последното тримесечие на 2014 г. така че очакванията на бизнеса не би трябвало да са кой знае колко големи по отношение на инвестиционните мерки за увеличаване на конкурентоспособността на икономиката. Иначе явно ще стартират тип "меки" мерки като обучения, за които не се изисква голяма подготовка или се повтарят мерки от старите програми. Сега ще стартират мерките, свързани с младежката безработица.

-          Предвид тенденциите, които очертахте, какво бихте пожелала на бизнеса?

-          Пожелавам му да работи в нормална обстановка, да има шанс да планира бъдещето си. Защото, има тенденции, че 2014-та ще бъде година на излизане от кризата. Пожелавам и в България това да се случи.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News