Новините от Габрово и региона

 "Да назначиш човек, уличен в злоупотреби в дърводобива за директор на природен парк е, като да пуснеш вълк да пази кошарата", коментира депутатът Томислав Дончев

 

Женина ДЕНЧЕВА

Скандалът с назначаването на севлиевския ДПС лидер Али Алиев за заместващ директор на природен парк Българка - Габрово продължава вече седмица. Не само заради моралната страна на проблема - той е назначен на мястото на титуляра Мая Радева, която е в болнични след катастрофа, но и заради факта, че Алиев има своя фирма за дърводобив и транспортен бизнес. Третият смущаващ факт е, че изведнъж БСП и ДПС заговориха за директорски конкурс в парка, независимо, че Радева е на този пост след спечелен конкурс и е сред основателите на парка, а оценката за дейността му е много добра.

Едва ли някой се съмнява кой ще спечели новия конкурс?! Дори следващият шеф на парка да не е точно Алиев, заради скандалните разкрития около личността му в почти всички национални и местни медии, то пак ще е от ДПС, твърдят осведомени. Според еколозите от “За да остане природа в България” от два месеца се говорело, че Алиев ще е новият директор. Хапката е твърде апетитна. Освен необятните гори на парк Българка, там се  изпълняват и три европроекта за над 10 млн. лв.

Те припомнят, че по подобен начин  бе уволнен директорът на национален парк Централен балкан и  наскоро бе назначен лидерът на ДПС в Габрово Христо Башев. Неотдавна бе отстранен шефа на парк Сините камъни в Сливен и назначена Фатме Мустафова. Сменени бяха и директорите на парковете Странджа, Шуменско плато и Рилски манастир, както и на националните Рила и Пирин.

Проверка в Търговския регистър сочи, че временният шеф на парк Българка  е собственик на ЕТ “Бара Али Алиев”. Фирмата се занимава с дърводобив и транспортен бизнес. Тя е включена в списъка на длъжниците с неуредени публични задължения в размер на 32 851 лв. От 2001 до 2008 г. Алиев е бил зам.-директор на Държавно горско стопанство - Севлиево, но е бил отстранен заради съмнения за незаконна сеч. С негов автомобил е превозвана незаконно придобита дървесина. По случая е водено и дело срещу Алиев, но не е осъден.

 Освен лидер на ДПС, Али Алиев е общински съветник, той бе четвърти и в листата на изборите през 2013 г. Преди последните местни избори се появи сведение, че Алиев е бил е агент, секретен сътрудник на Държавна сигурност, с псевдонима Виктор.

Алиев не смята новия си пост за политическо назначение, тъй като инцидент е наложил да има временен шеф.  “Отговарям на всички професионални условия като стаж и специалност за длъжността, лицензиран лесовъд съм”, каза Алиев. Той твърди, че фирмата му няма реална дейност, а задълженията са от неплатени осигуровки.

От министерството на земеделието коментираха, че Алиев е на поста до завръщането на титуляра Радева. Тя не е посочила свой заместник. Целият персонал на дирекцията бил 5 човека и нито един от тях нямал нужното за поста образование.

"Това не е вярно. Още на другия ден след катастрофата издадох заповед да ме замества колежката Милена Илиева, както и друг път се е случвало при мои отпуски или отсъствия", контрира Мая Радева.

Колегите й от парка не можаха да скрият възмущението си, че още първият ден Алиев е наредил да съберат вещите на Радева в кашони и сменил бравата на вратата на директорския кабинет, явно се канел да остава за постоянно. От вчера е наредил да се заключва и входната врата на офиса, не може така който иска да си влиза. При нас идват граждани, деца за обучение и наблюдения, оплакват се от екипа на парка.

Че апетитите на ДПС към шефското място на парка не са нови, сочи и фактът, че преди месец Изпълнителната агенция по горите е наредила одит на парк Българка. В петък двете млади одиторки приключиха предварителния доклад за одита и си тръгнаха с автомобила на Али Алиев. Не се разбра до София ли ще ги кара той или само до автобусната спирка...
По предварителна информация големи нарушения в одита не са открити, но било пълно с доста странни заключения,  "безумия", казват юристи. Одитът ще бъде обжалван, макар че умишлено е предаден по-рано на директора Мая Радева. Предварителният доклад от одита е трябвало да бъде предаден днес, като има петдневен срок за  обжалване.

Одиторките и Алиев посетили дома на Радева около 15.30 часа в петък и й връчили документа. "Щяхме да загубим два дни от общо петдневния срок, защото събота и неделя са почивни за дирекцията и сградата се заключва. След скандали и разправии успяхме да убедим Алиев да ни позволи достъп до нужните документи, работим усилено по обжалването", обясни юристът Евгения Попова.

"Изпратих факс с изходящ номер до Изпълнителната агенция по горите с искане да бъде удължен срокът на обжалване поради създалата си ситуация, но още нямам отговор", обясни по телефона Мая Радева.

Тя е в болнични до 8 март. Ако агенцията по горите реши, може да промени необмисленото си решение за Алиев, още повече той е назначен с изпитателен срок, обясни тя.

Екипът на парка е стресиран, не само, че новият им шеф говори на жените в мъжки род /!?/, но и че цялата ситуация може да стопира изпълнението на започнатите европроекти, за които е вложен много труд. Инициатор и двигател на проектите е Мая Радева, която лекува травми и е в шок от катастрофата, а и не само от нея. Ако Мая я няма, нещата ще се провалят, казват от екипа й. "Ако някой си мисли, че в парк Българка има пари накуп, много се лъже. Работим по проекти, отчитаме дейности пред Министерството на околната среда, оттам ги финансират, правим съответните разходи и така продължаваме по проектите. Боли ме, че всичко ще се провали, усещам го по поведението и думите на Алиев", казва още Радева.

Нито тя, нито колегите й приемат намеците, че имало нередности покрай проектите. Напротив,  всичко се преглежда многократно от експерти, юристи, счетоводител, специализиран по проекти. Досега всичко е било перфектно.

Мълвата, че "имало нещо покрай проектите" потвърди и областният управител Николай Григоров. На пресконференция той каза: "Там час по скоро трябва да се обяви конкурс, за да дойде нов директор. Няма лошо директорът на парка, или на други институции през 3-4 години да се явява на конкурс. Има какви ли не коментари, свързани с реализирането на проектите в парка. Имам сигнали и за парка, и за други институции. Има много въпроси, на които трябва да се отговори. В момента се подготвя обсъждане на 10-годишен план за управление на парка. Има много бележки по него. Ако се приеме в този му вид, много фирми и граждани ще загубят поминъка си."

Явно наглостта на ДПС вбеси дори БСП в Габрово, която излезе с декларация против назначаване на Али Алиев. В нея освен, че се потвърждава собствеността му на въпросната еднолична фирма, а също така и задълженията й към НАП за 32 851 лв.

"Спешно да бъде обявен и проведен честен и открит конкурс за длъжността директор. Настояваме да се преустанови практиката да се назначават компрометирани лица на ръководни длъжности”, пише още в декларацията на габровските социалистите.

Светкавично реагира и ГЕРБ - Габрово: "Ако казусът „Пеевски“ взриви страната, то казусът „Али Алиев“ ще взриви Габровска област, и не само. Призоваваме и за прекратяване на практиката за партийни и непрозрачни назначения в държавни структури. Ако назначението на Али Алиев е симптом за страшна болест в управлението на страната, то декларацията, с която БСП-Габрово се обявява против назначението е плашеща и е симптом за смъртоносна болест. На практика така социалистическата партия ясно демонстрира, че страната не се управлява от нея, а задкулисно, че друг взема решенията и че БСП дори не знае за тях. Така БСП ясно, публично и на висок глас заяви, че е употребена играчка в ръцете на ДПС и олигарсите", се казва в позицията на ГЕРБ в Габрово.

От парламентарната група на ГЕРБ също се възмутиха от назначението. “Настояваме веднага да бъде поправена грубата грешка с назначаването на Алиев”, заяви депутатът Томислав Дончев.

За в. "Габрово ДНЕС" той каза:  "Да назначиш човек уличен в злоупотреби в дърводобива за директор на природен парк е, като да пуснеш вълк да пази кошарата. По интересни са другите въпроси: Кой взе това решение? Кой е този, на когото ама изобщо не му пука какво мислим? Защо този човек трябва да отиде там? Не мисля, че идеята е да се намери на някого служба, става дума за интереси и то сериозни интереси. Те са свързани с дърводобива, с проектите, които се реализират там, ако не и със строителство в защитените територии. Той има собствена фирма, която към момента на назначаването не е закрита. Доколко законно е назначението и дали той не попада в пряк конфликт на интереси?

Иначе хубавото в ситуацията е общата реакция на възмущение. Това показва, че не сме загубили чувствителност, а и определено имаше стъписване сред управляващите."

Еколози се канят да организират протести пред сградата на парк Българка.


Коментари (2)
Страници:  1 
... И още нещо ми направи силно впечатление от написаното: " ... Мая Радева, която лекува травми и е в шок от катастрофата ... " От кога една спукана гума се счита за тежък пътен инцидент, който изисква 30-40 дни болнични?!? Ни най-малко подценявам проблемите по пътищата (и аз съм шофьор), но ако един човек лекува тежки травми, отива ли на ски, както направи г-жа Радева?!?
Моля, не заблуждавайте по такъв начин масовите си читатели! Ние все пак Ви уважаваме!
от Ваш читател на 00:24:07 11/02/2014
С най-голямо уважение към пресата, към този който е писал статията и изобщо към всички, които се занимават с темата!!!
Това че сме свидетели на класическо политическо назначаване е ясно на всички, но потвърдете си другата информация от "кухнята" на парка, преди да публикувате. Защитава се човек, който изобщо не заслужава това. Никой ли не се замисли, че тези проверки може не текът само заради назначаването на въпросния Али Алиев (не че той е чист, както всички в политиката днес)?!? Може би, най-накрая някой е обърнал внимание на многото жалби, оплаквания и всевъзможни сигнали за злоупотреби?!? На никого ли не направи впечатление, че никой от колектива не излиза явно в нейна защита?!? (като изключим юрист, на която се плаща за това и може би още 1-2-ма, които са крайно финансово заинтересовани) ...
от Ваш читател на 00:23:35 11/02/2014

Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News