Новините от Габрово и региона

Година след унищожителния ураган все още не е потърсена отговорност от никого за смъртта на Боряна Бенева. Младата жена бе пометена от дъски и железа от скелето на ремонтирания тогава Дом на техниката, докато се опитвала да се качи на паркираната си наблизо кола. 34-годишната жена остави сираче на 8 години.

Разследването се точи цяла година и макар вече да е в прокуратурата, изглежда няма големи шансове да бъде потърсена отговорност на някого. Имало нарушения при начина на поставяне на скелето, но вятърът бил толкова силен, че дори всичко да е било наред, е можело да се откъснат части от него, смятат експертите.

Ураганен вятър със скорост над 120 км/ч. на 14 март 2013 година вилня из Габровско цели осем часа, като пикът бе между 19 и 22 часа. Щетите от бурята бяха за над 3 млн. лева. Поражения бяха нанесени на множество сгради, счупени бяха прозорци, витрини, табла, отнесени бяха покриви, пострадаха училища, детски градини. Отнесени бяха части от покривите на областната болница в Габрово и двете болници в Трявна, Драматичния театър, Национална Априловска гимназия, спортен комплекс „Христо Ботев". Поражения имаше на ел. мрежата, инфраструктурата, частни и обществени сгради. Пострадаха 36 населени места в общината. Най-тежко беше положението в селата, Жълтеш, Борики, Фърговци и Богданчовци.

Община Габрово реагира веднага след природното бедствие, още на следващият ден започна разчистването и бе оказана помощ на пострадалите. Габрово получи помощ от държавата за преодоляване на последиците от бурята в размер 2 073 251 лв.

Година след бурята според кмета на Габрово Таня Христова габровци успяха заедно да се справят и да преодолеят щетите на бедствието. "Не се оставихме да ни победят трудностите. Включихме се всички, и институции, и граждани, успяхме за по-малко от 3 месеца да елиминираме най-големите щети. Държавата тогава реагира много бързо. На 19 април Министерският съвет взе решение за отпускане на помощ за бедстващия Габровски регион за над 2 млн. лв. за възстановяване на щетите на публичните сгради и на частните, които попадаха в допустимите регламенти на Междуведомствената комисия. Получихме помощ от 100 хил. лв. от партия ГЕРБ и помощи от партньорските ни градове в Швейцария и Белгия. С тях помогнахме на пострадалите, които не получиха финансова подкрепа от държавата. Мнозина от тях получиха помощи от службата за социално подпомагане", каза Таня Христова.

Според кмета всички сме си извлекли поуки от сполетялото ни преди година бедствие. Една от тях е нуждата от високо качество на строителните дейности, още повече, Габрово в момента е огромна строителна площадка. Таня Христова специално е предупредила строителите за внимателно и стриктно извършване на дейностите при подмяна на подземните комуникации, особено след скорошната трагедия със взривената къща в Севлиево.

Все още има нерешени  проблеми, появил се е теч от покривите на Художествената галерия и Дома на културата, въпреки направените ремонти. Около 5 хил. лв. ще са нужни за отстраняване на теча в галерията. "Но вероятно ще се окаже, че ресурс в бюджета на галерията няма и трябва да се търси вариант", допълни тя.

"Ремонтът на Дома на културата е в гаранционен срок и налагащите се допълнителни действия за отстраняване на течовете, ще бъдат за сметка на фирмата, извършила възстановителните дейности. Тя твърди, че всичко е извършено както трябва, но де факто течове пак има. Тази сграда има нужда от цялостна реконструкция, от нова отоплителна система. Общината е включила този обект за ново проектиране и се търси финансиране на цялостен ремонт на сградата. Няма проблеми с други възстановени след бурята обществени сгради", каза още Таня Христова.

Молебен за здраве и благоденствие беше отслужен в църквата “Успение на Пресвета Богородица” в Габрово на 14 март 2014 година.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News