Новините от Габрово и региона

На 21 март официално се открива Интерактивния музей на индустрията в Габрово и обновената експозиция в Дечковата къща. Те са част от  мащабен проект на Община Габрово, в който са включени едни от най-атрактивните и популярни места на културно-историческото наследство в региона. Той включва десет обекта. Финансирането е на обща стойност 6 195 596 лева по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 година.

Най -голямата изненада за туристи и габровци ще е Интерактивният музей на индустрията, първи по рода си на Балканите. Той се помещава в изцяло реконструираната сграда на бившия исторически музей. В него са включени над 20 инсталации от видео, програмни продукти, виртуални изображения и декори, които показват развитието на габровската индустрия през епохите на индустриализацията, социализма и съвремието. Отбелязан е приносът на местните индустриалци и видовете промишленост, прочули града. В подземния етаж е оборудван малък, но модерен киносалон, където туристите могат да разгледат Габрово и околностите от птичи поглед в десетминутен триизмерен филм.

Новият музей е напълно готов, експозициите са подредени, обучени са петима млади хора по специалностите  „Екскурзовод” и „Аниматор в туризма”, които ще работят в музея на индустрията, обяснява зам.кметът Климент Кунев.

Известна като „Къща на спомените”, сградата на Дечковата къща е реставрирана и оборудвана. Приземният етаж е преустроен, като са обособени ретро дрогерия и ретро фотоателие.

Значителни реставрационни и ремонти дейности са извършени и в Архитектурно историческия резерват Боженци и Архитектурно-етнографски комплекс Етър.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News