Новините от Габрово и региона

Мариана ДИМИТРОВА

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева подписа договор със "Stucky Ltd." – най-голямата инженерингова фирма в Швейцария, за обследване на строителната площадка, изработване на технически проект и тръжна документация за избор на изпълнител, който да завърши язовир "Нейковци". 15 месеца е срокът, в който трябва да бъде направено това, а стойността на договора е за 1.25 млн. евро.

Проектирането започва тази седмица и трябва да завърши през юни догодина. Тогава ще стане ясна индикативната стойност на строителството, която приблизително е около 20 млн. лв., информира областният управител Николай Григоров. Очакванията са през 2016 г. да започне строителството, тъй като предстоят и отчуждения. Проектът се финансира със заем от Международната банка за възстановяване и развитие и национално съфинансиране.

"Строителството на "Нейковци" е започнало още през 1978 г., но е прекъсвано няколко пъти, като окончателно е спряно през 2001 г. Сега освен изграждането на язовирна стена, проектът включва също две събирателни деривации с 4 водохващания и пречиствателна станция за питейни води. Първоначално от "Нейковци" ще се водоснабдява градовете Трявна и Плачковци с общо 15 000 жители. Язовирът е хидротехнически обект, който дава възможност за прехвърляне на вода и към други общини в региона в бъдеще. От него ще може да се водоснабдява и Дряново. Така ще може да се използва пълният капацитет на язовира, с което ще се осигури водоснабдяване за 30 000 души", обясни Григоров. И уточни, че в момента водоснабдяването в някои селища в региона се осигурява от повърхностни водоизточници и извори с непостоянен дебит. В резултат на това при продължително засушаване проблемът с водата става сериозен.

Припомняме, че тръжната процедура за проектиране на яз. "Нейковци" стартира в началото на 2012 г., а в края й бе избран изпълнител. Договор тогава обаче не бе подписан, поради неосигурено финансиране по линия на държавните инвестиционни заеми. "През последните 4 години държавните инвестиции във водния сектор са били почти замразени. Приоритет на министъра на регионалното развитие е поетапното преодоляване на проблема с безводието и режима на водоподаване в някои населени места, както и подобряване качеството на водата за питейни нужди. Благодарение усилията на министър Терзиева в бюджет 2014 са заложени средства в размер на близо 23 млн. лв. за проектиране и изграждане на язовири, сред които е и проектирането на "Нейковци", което две години не бе стартирано", коментира още областният управител.

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News