Новините от Габрово и региона

 

Женина ДЕНЧЕВА

"За всеки един министър на икономиката е гордост, когато посещава такова предприятие като АМК. Няма как държавата да не подкрепя такава фирма, която освен производствена, има и развойна дейност, инженеринг. Привлечени са млади хора, около 85 инженера, 6 доктора на науките", изрази задоволството си министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев вчера при посещението си в габровската фирма АМК. Освен това той се запозна с производствения процес във фирма Мак и разговаря с бизнеса на града.

 "Реално производство на германския холдинг АМК се извършва само в АМК - Габрово. Затова повтарям, държавата подкрепя подобни фирми, за нас е важен икономическия растеж, а без машиностроене, високи технологии, развойна дейност няма да има устойчив икономически растеж. Добре е, че в АМК има учебен център, там се обучават специалисти, млади кадри", допълни министър Стойнев.

Доволен от похвалите, управителят на АМК Стефан Деевски, не скри какво си е поискал от министъра. "Да обърне внимание на развойно-учредителските организации, доколкото ги има у нас, като фондовете бъдат насочени към тях, за да правим наше машиностроене, да работим и за експорт. Там е истината", каза Деевски.

Министърът на енергетиката потвърди думите си, че на 7 април ще бъде отнет лицензът на енергодружествата от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, ако не се издължат към НЕК.

"Нямам никакви притеснения за внесения срещу мен сигнал. Разбирам Реформаторския блок, в момента сме в предизборна кампания. Все пак те трябва да убедят своите съмишленици, членовете на ДСБ да гласуват за Меглена Кунева", коментира министър Драгомир Стойнев по повод внесения от Реформаторския блок сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка със случая Карадере и искането на оставката му. В сигнала се твърди, че икономическият министър е извършил нарушение, давайки разрешение за изготвяне на проект за строителство около местността Карадере, преди фирмата-изпълнител да е спечелила конкурса.

"Това си е техен проблем, за мен е важно България да се развива, да има устойчив икономически растеж и ниска безработица. Още повече дори не става дума за проект "Карадере", а за едно инвестиционно намерение. За да се реализира то, тепърва трябва да се съобрази с нашето законодателство, да се направи оценка за въздействие на околната среда, за биологичното разнообразие. Нито в момента нещо се строи там", допълни министър Стойнев.

"Дори ще се радвам, ако прокуратурата по-бързо разгледа този сигнал. Няма да намаля темпото, с което работя, особено по разглежданите в министерството на икономиката 33 сертификата на обща стойност 2 млрд. и 200 млн. лв., като част от тях са за изграждане на 6 завода на територията на страната. Ако искат от Реформаторския блок, може и за тях да ми поискат оставката и да подават сигнали. За мен е важно да има инвестиции, с всеки изминат месец бизнессистемата у нас се подобрява, а това показва на наши и чужди инвеститори, че правителството ще  подкрепи всяко инвеститорско предложение, като разбира се спазва закона. Този, който спазва законите, ще бъде изцяло подкрепен от държавата", допълни той.


Коментари (1)
Страници:  1 
А това как ще го коментирате "За Габрово нито лев от държавата" или поредната ексурзия на г-н Стойнев?
от Иво на 21:11:01 31/03/2014

Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News