Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Габровецът Томислав Дончев, водач на евролистата на ГЕРБ, ще защитава интересите на България 5 години в Европейския парламент след убедителната победа на партията му с над 10 на сто в национален мащаб. В родния му град Габрово подкрепата е още по-значителна - близо 15 000 човека го предпочетоха пред Сергей Станишев и другите кандидати.

- Каква е мисията на евродепутат Томислав Дончев в Брюксел?

- За мен най-важната задача е как европейските институции да бъдат по-близки и разбираеми за българите. Защото тъжният факт е, че голяма част от хората дори не знаят какво се случва в Европейския парламент. Това не е въпрос на обща политическа култура, това е въпрос на пропуснати възможности. Защото всяка една браншова организация, например, може да направи куп полезни неща за себе си в Европейския парламент. Така, че моята първа задача като член на Европейския парламент е да го направя по-достъпен до хората.

- Може ли вашият впечатляващ изборен резултат да доведе до предсрочни избори?

- Тези избори бяха тест не само за политиците, но и за обществото, доколко България може да бъде препъната и измамена. Но няма формално основание да се предизвикат предсрочни парламентарни избори, въпреки резултата на ГЕРБ. Основанията са в сферата на морала, който не е силната страна на това управление. Надявам се, нашият силен резултат ще доведе до ерозиране вината на управляващата коалиция и да се стигне до парламентарни избори. Оказа се, че и протестите не са процедурата, която може да свали това правителство. Протестите са автентична, задължителна форма на изява на гражданската позиция, друг е въпросът каква е чувствителността  на управляващите. Те са добили тотална резистентност към всякакви прояви на гражданско недоволство. И поредицата от управленски безобразия продължават, като се започне от регионалната политика, разпределението на парите, дискриминацията на местните власти по политически признак, сигурността, енергетиката. Не това обаче е най-големият проблем. По-важно е на какво е способна властта, за да удържи позициите си. Способна е на лъжи, способна е на манипулации, способна е да направи опити да купи демокрацията. Сегашната коалиция управлява нелегитимно и трябва още днес правителството да депозира своята оставка в деловодството на Народното събрание.

- Възможна ли е коалиция с ДПС, ако изборите бяха за парламент?

-          Към момента не виждам общи принципи с Движението за права и свободи, а от безпринципни конфигурации губят всички. Властовата конфигурация в момента е най-голямата поука, че ако чисто математически се сглобява нещо и води до възможност да управляваш, това не означава, че подобно управление е легитимно. Коалиционната формация, която управлява в момента, го прави абсолютно нелегитимно от морална и политическа гледна точка и ако не беше "Костинброд", тя нямаше да има никакъв шанс.

- Г-н Дончев, какви са впечатленията ви от проведената предизборна кампания?

- По време на кампанията изминах 20 000 км, бях в над 160 града, участвах в над 400 предизборни събития, срещнах се с много хора. Най-много ме впечатли разговора с един пенсионер в Трявна. Той се интересуваше в детайли от отношенията между Европейския съюз и САЩ, питаше ме за отбранителната им способност, енергетика и отношенията им с Русия. Друго характерно за кампанията бе, че преди всичко аз не карам хората да мразят никого. Нашите послания бяха свързани с това каква Европа искаме. Имаме най-ясната проевропейска позиция. Но има нещо друго по-важно, седем години след като сме член на ЕС се повдига дебат дали мястото на България е в Европа. Преди да говорим за европейското ляво и европейското дясно, за външна политика или за енергетика, за социална сфера, трябва да се отговори на тези въпроси. Защото имаше закани от някои кандидати, че ще разбиват Европейския съюз отвътре.

Голяма част от проблемите, които има България с европейските институции се дължат на самата България. Факт е, че членовете на Европейския парламент от квотата на България имат шансовете да допринесат за по-разумен и европейски облик. Въпросът е дали ще работят за това.

- От какво са недоволни хората, какви са исканията им, разбрахте ли по време на кампанията?

- Признавам, че европейската тема е на втори план. Най-често задаваният въпрос във всички десетки градове, които посетих, е: "Докога"? Истината е, че евроизборите имаха много силен национален заряд. Недоволни са от социалната политика, от инфраструктурата, в земеделските райони най-често питат кога ще започне да се изпълнява селскостопанската програма за следващия програмен период. Разбира се, нерядко има лични жалби, недоволство от съдебни решения, макар да е ясно, че аз не мога да реша този вид проблеми. И пак идваше въпросът: "Докога?"

- Имаше доста нападки срещу вас, включително и за злоупотреби с европейски средства, такава бе тезата и на Николай Бареков в Габрово?

- Не, коментирам! На глупости не отговарям! Но адвокатите ми си гледат добре работата по повод подобни лъжи...

- Макар, че заминавате за Брюксел, не може да не ви вълнува големият проблем на Габрово за финансовите корекции за около 12 млн. лв. по водния цикъл и депото за отпадъци?

- В този случай се следва почти същата геометрия, като парите от фонда "Региони в растеж". На някои общини се отпускат пари от държавния бюджет, на други не само не им се дават, но им се вземат. Тези действия са незаконни и абсурдни - не може обществена поръчка, която е минавала през Агенцията за обществени поръчки, а в някои случаи и през Върховния административен съд, да не е изрядна. Най-опасното е, че вече няколко кмета ми казват, че искат да си прекратят проектите. Това ще е катастрофа не само за съответните общини, но и за България, защото това означава, че няма да си изпълним ангажиментите в секторите околна среда, отпадъци и отпадъчни води и ще затънем още повече в наказателни процедури.

За Габрово няма опасност да зацикли водния цикъл, защото линейната част е изпълнена 90 на сто, а парите за асфалтиране са си общински. Виждал съм какви ли не неща, и като кмет и като министър, но такова чудо не съм виждал. Въпреки това, аз вярвам, че това безумие ще приключи сега, след края на изборите.

снимка Пътят на Томислав Дончев към Брюксел, в буквален и преносен смисъл, започва от габровския площад "Възраждане"


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News