Новините от Габрово и региона

 Валежите в Габрово, които продължават повече от 40 часа, нанесоха поражения и затвориха улици, активизираха свлачища, предизвикаха преливане на дерета и наводнения в жилищни сгради. Падналите количества дъжд са 95 литра на квадратен метър.

В габровската община няма бедстващи хора и наводнени жилищни помещения, но има опасност водата да нахлуе в домовете на хората от ул. Бодра смяна в града. Аварийни екипи почистват улиците, по които наносите пречат на движението. Запълват се участъците с изронена настилка. По пътя към връх Шипка има пропадане, което е сигнализирано. Работи се по десетки сигнали за наводнени мазета и приземни етажи. Деретата, които преливат, са пълни с автомобилни гуми и предмети от бита, посочиха от общинския щаб по сигурността. Отпадъците, захвърлени в коритата, не за първи път създават предпоставки за наводнения. Засега няма опасност от прииждане на водите на река Янтра в Габрово, макар че нивото и се е повишило  с повече от 2 метра. В язовир Христо Смирненски има достатъчно свободен обем и не се налага да се изпуска.

В Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ са получени 37 сигнала, от които 29 – за отводняване на жилищни сгради, отработени са 20. Оказани са 4 съдействия на „Енерго Про“ за отводняване на трафопостове и са оповестени гражданите в районите на бул.“Хемус“ и ул.“Капитан дядо Никола“за опасност от заливане. Към 24 часа опасността е преминала.

Предвид поройните води от високата към ниската част на града, причинили струпване на наноси и нарушаване на настилката, непроходими са улиците „Екзарх Йосиф“, „Перущица“, „Химик“ и „Острец“. Община Габрово призовава гражданите да се движат с повишено внимание по следните улици: „Роден край“, „Тихия кът“, „8 март“, „Отец Паисий“ в района на Здравна каса, еднопосочната част на „Николаевска“, „Иван Тончев“, „Марин Дринов“, „Коста Евтимов“, бул.“Никола Вапцаров“, подходите към ПГТ „Пенчо Семов“, „Климент Охридски“, "Стефана Богдангенчева", улиците „Тодорчетата“ и „Дружба“ в кв. Лисец, пътя за курортен комплекс „Узана“, както и към връх Шипка.

Снимка: Венета Георгиева - Козарева


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News